Soalan Temuduga Penolong Pegawai Penyelidik Q29

Korang berjaya dipanggil ke temuduga Penolong Pegawai Penyelidik Gred Q29 pada 23 Disember 2020 ni utk ambilan Jabatan Perikanan Malaysia? Tahniah2! Masalahnya kini ialah : sampai sekarang masih tak pasti apa nak prepare? Dan masih lagi tercari-cari contoh soalan temuduga Penolong Pegawai Penyelidik Q29 yg bagus?

Gagal dalam temuduga Penolong Pegawai Penyelidik Q29 akan ‘mematikan’ peluang korang untuk dilantik ke jawatan tetap. Gagal temuduga Penolong Pegawai Penyelidik Q29 ini juga akan ‘memusnahkan’ harapan korang untuk menjadi ‘Abg Penolong Pegawai Penyelidik’ yg hensem gila atau ‘Akak Penolong Pegawai Penyelidik Q29’ yg manis menawan.

Soalan Temuduga Penolong Pegawai Penyelidik Q29 Jabatan Perikanan Malaysia

Permohonan jawatan kosong Penolong Pegawai Penyelidik Q29

Sekiranya korang ingin mengisi kekosongan jawatan Penolong Pegawai Penyelidik Q29 secara rasmi di sektor awam, permohonan boleh dilakukan dengan mengisi borang SPA9 di Portal SPA. Permohonan jawatan kosong Penolong Pegawai Penyelidik Q29 adalah terbuka sepanjang masa dan perlu dibuat secara atas talian atau secara maya atau online.

Tempoh sahlaku permohonanan

Suka diingatkan, tempoh sahlaku permohonan (termasuk jawatan Penolong Pegawai Penyelidik Q29 ini) adalah satu (1) tahun. Korang dikehendaki mengisi semula atau mengemaskini permohonan SPA9 apabila tempoh sahlaku tersebut telah luput.

Semakan penjadualan temuduga

MAKLUMAN TERKINI : SEMAKAN PENJADUALAN TEMU DUGA

PENOLONG PEGAWAI PENYELIDIK GRED Q29 DI JABATAN PERIKANAN MALAYSIA

TARIKH TEMU DUGA : 23 Disember 2020

Pautan Alternatif:

https://online.spa.gov.my/online/jadual-temuduga-penolong-pegawai-penyelidik-q29

Portal SPA :

http://www.spa.gov.my/web/guest/senarai-penjadualan-temu-duga

Persaingan jawatan Penolong Pegawai Penyelidik Q29

Panggilan ke temuduga jawatan Penolong Pegawai Penyelidik Q29 ini adalah ramai dan ini pasti mengundang persaingan yang tinggi. Kesilapan kecil semasa temuduga akan membawa padah!

Ini kerana, tidak lain dan tidak bukan, sesi temuduga Penolong Pegawai Penyelidik Q29 lah yang akan menjadi medan pembuangan calon!

Jadi sekiranya korang calon yang dipanggil,

Berhati-hatilah dan persiapkan diri dengan kemahiran menghadapi temuduga Penolong Pegawai Penyelidik Gred Q29 yang mantap! – pesanan soalantemuduga.com

Kami tidak mahu, korang gagal padahal sudah pergi sejauh ini.

Sebelum ke contoh soalan temuduga Penolong Pegawai Penyelidik Q29, sedikit pengenalan untuk jawatan ini.

Gaji Penolong Pegawai Penyelidik Q29

Perjawatan Penolong Pegawai Penyelidik Q29 adalah jawatan yang termasuk di dalam kumpulan pelaksana/sokongan. Calon yang melepasi temuduga akan ditempatkan di Jabatan Perikanan Malaysia.

Gaji minimum RM 1,496.00
Gaji maksimum RM 5,676.00
Kenaikan Gaji TahunanRM 145.00
Jadual Gaji Penolong Pegawai Penyelidik Gred Q29

Gaji permulaan Penolong Pegawai Penyelidik Q29 ialah RM1,496.00 (minimum).

Kadar gaji maksimum adalah RM5,676.00 (maksimum).

Sementara kadar KGT (kenaikan gaji tahunan) adalah sebanyak RM145.00.

Skop Kerja Penolong Pegawai Penyelidik Q29

Korang mesti tahu deskripsi tugas seorang Penolong Pegawai Penyelidik Q29. Jarang sekali soalan berkaitan bidang tugas tidak disoal dalam temuduga kerja kerajaan.

Apakah skop kerja / deskripsi tugas Penolong Pegawai Penyelidik?

Ingat skop kerja Penolong Pegawai Penyelidik Q29 ini untuk kegunaan semasa menjawab soalan temuduga nanti:

” Membantu Pegawai Penyelidik Gred Q3/Q41 dalam perancangan projek penyelidikan, pengendalian projek penyelidikan, mengumpul, merekod maklumat dan menganalisis data-data projek serta penyediaan peralatan projek penyelidikan. ”

Contoh Soalan Temuduga Penolong Pegawai Penyelidik Q29 (berkaitan jabatan / kementerian)

Pada kebiasaannya, Penolong Pegawai Penyelidik Q29 akan ditempatkan di :

 • Jabatan Perikanan Malaysia

Jadi korang kena study jabatan perikanan ni betui2.

Soalan mengenai Kementerian Pertanian Dan Industri Makanan dan Jabatan Perikanan ini dijamin akan keluar. Cuma tak tahu la yang mana satu.

Basically, kami nasihatkan calon untuk hafal maklumat seperti nama menteri, timbalan menteri, Ketua Pengarah, timbalan Ketua Pengarah, fungsi jabatan-jabatan, fungsi institut-institut, misi, visi dan lain-lain.

Contoh Soalan Bonus Temuduga Penolong Pegawai Penyelidik Q29

 • Kenapa awak mohon jawatan Penolong Pegawai Penyelidik Q29 ni?

Biasanya ini juga merupakan antara soalan yang sering diajukan.

Kami tidak boleh sediakan jawapan bagi pihak korang, kerana: lain calon, lain pula matlamat bagi pihak dirinya.

Sila baca semua yang korang mampu mengenai jawatan ini dan kementerian / jabatan terlibat. Kemudian buat rumusan dan kaitkan dengan penyertaan korang sebagai seorang Penolong Pegawai Penyelidik Q29 yang berkaliber. – pesanan soalantemuduga.com

Contoh Soalan Temuduga Penolong Pegawai Penyelidik Q29 (soalan Lazim Temuduga)

 • Sila ceritakan serba sedikit mengenai diri awak.

Percaya atau tidak, soalan asas ini adalah soalan paling popular di dalam mana-mana temuduga tidak kira untuk jawatan kerajaan mahupun swasta.

Sediakan jawapan dalam bentuk kronologi hidup korang termasuklah pencapaian akademik dan pengalaman kerja (jika ada). – pesanan soalantemuduga.com

Tekankan aspek-aspek ini agar korang tampak sesuaidan wajar dilantik ke jawatan Penolong Pegawai Penyelidik Q29. Cuma pastikan korang tak melalut. 3 minit adalah jangkamasa yang sesuai, lebih daripada itu akan membuat penemuduga bosan dan mulai hilang tumpuan terhadap korang.

 • Pada pandangan awak, apakah ciri-ciri yang diperlukan untuk mengisi jawatan sebagai Penolong Pegawai Penyelidik Q29?

Jawapan untuk soalan ini hanya akan korang perolehi dengan pembacaan secara menyeluruh. Jadi jangan malas mendapatkan maklumat lanjut berkenaan jawatan Penolong Pegawai Penyelidik Q29 ini. Baca dan catatkan apakah ciri calon yang sesuai bagi mengisi jawatan ini.

 • Apakah yang awak boleh sumbangkan sekiranya dilantik ke jawatan Penolong Pegawai Penyelidik ini?

Sekiranya bernasib baik dan korang diajukan dengan soalan ini. Maka, ini adalah soalan yang menjadi peluang terbaik kepada korang untuk menunjukkan kebolehan. Kaitkan pengalaman dan kemahiran korang kemudian sesuaikan dengan jawatan Penolong Pegawai Penyelidik Q29.

Korang perlu kreatif dalam menangani soalan temuduga ini. Penemuduga ingin mengetahui sejauh mana korang boleh berfungsi dan berguna sekiranya dilantik kelak. Jadi jangan sia-siakan soalan ini.

Contoh Soalan Temuduga Penolong Pegawai Penyelidik Q29 (soalan popular)

Nota: Contoh Soalan Temuduga Penolong Pegawai Penyelidik Q29 yang kami beri di bawah hanyalah sebagai rujukan sahaja. Tidak dijamin korang akan dapat soalan yang serupa.

 • Sila kenalkan diri awak.
 • Awak keja mana sebelum ni?
 • Gaji bagus tu. Kenapa awak berhenti?
 • Apa kelebihan awak untuk diserap ke dalam jawatan Q29 ni?
 • Apa tugas seorang Penolong Pegawai Penyelidik Q29?
 • Awak graduan UKM kan? Apa yang awak belajar di UKM dan kaitannya dengan tugas Penolong Pegawai Penyelidik?
 • Apa tema kemerdekaan tahun ini ya?
 • Ingat kan Rukun negara? Boleh sebutkan satu-persatu?
 • Apa beza Sultan dengan Raja?
 • Adakah Kit Kultur Tisu Tumbuhan Akuarium boleh diperluaskan lagi penggunaannya? Bagaimana?
 • Apa halangan yang awak nampak dalam pelaksanaan Kaedah Penternakan Dan Penghasilan Biojisim Artemia?
 • Ada cadangan mengatasinya?
 • Betul ke penggunaan Turtle Excluder Device (TED) boleh membantu pengekalan ekosistem? Sila jelaskan.
 • Kita perlu melindungi ikan baja. Apa kepentingannya terhadap perikanan negara?
 • Dalam Belanjawan 2021, pada pendapat awak apakah rangsangan yang paling menarik untuk penyelidikan perikanan? Kenapa?
 • Apa itu StrepToVax Vaksin? Apa fungsinya?
 • Apa cadangan awak untuk menjadikan Malaysia lebih proaktif dalam NAM?
 • Jelaskan peranan negara dalam OIC?
 • Ada apa-apa soalan?

Tapi sebaiknya cuba dapatkan jawapan bagi soalan contoh soalan temuduga Penolong Pegawai Penyelidik Q29 di atas. Manalah tahu kalau untung sabut, maka timbul la ia. Terapung-apung camtu. Kan..

Tapi apa yang paling korang perlukan sebenarnya ialah rujukan di bawah.

Untuk persediaan yang lebih rapi, terus dapatkan rujukan berikut.

Rujukan Temuduga Kerja Kerajaan

Dah bersedia untuk temuduga jawatan Penolong Pegawai Penyelidik Q29? Ianya adalah salah satu jawatan kerajaan. Rujukan persediaan yang paling tepat untuk temuduga kerja kerajaan adalah:

Rujukan Contoh Soalan Temuduga Pembantu Perikanan G19

Rujukan temuduga ini adalah persediaan kerangka umum untuk semua jawatan kerja kerajaan. Walaupun ia tidak spesifik untuk satu-satu jawatan (tetapi amat sesuai sekali dimanfaatkan oleh calon temuduga Penolong Pegawai Penyelidik Q29).

Atau pun,

Korang juga boleh baca contoh soalan temuduga SPA yang sudah dikongsikan sebelum ini, post tersebut membincangkan beberapa contoh soalan dan jawapan temuduga SPA.

Atau pun,

Korang juga boleh baca tujuh (7) soalan temuduga kerja dan jawapan ni. Senarai soalan temuduga yang lazim naik dlm temuduga. Hafal cara menjawab yg kami berikan di sana!

Siapa Pengeluar Rujukan Ni?

Rujukan temuduga Kerja Kerajaan ini merupakan keluaran InfoKerjaya PLT. InfoKerjaya PLT dah bantu lebih 83,000 graduan sejak tahun 2008/2009. Dah 12 tahun kot. Korang rasa kalau rujukan ni tipu, dorang (termasuk kami) masih selamat ke?

Boleh percaya ke rujukan ni?

Boleh rujuk cebisan kisah kejayaan di laman di atas. Tapi yang berfikir dan punya daya pemikiran normal pun boleh timbang dan tahu. Paling teruk sekali pun, korang terbaca info penting dan mustahak dalam rujukan ni! Ada lebih 250 contoh soalan temuduga sebenar di dalamnya yg korang ‘terbaca’! Dan itulah kerugian paling sadis korang.

Scam ke apa ni?

Pengeluar rujukan temuduga Kerja Kerajaan ini adalah syarikat Infokerjaya PLT yang berdaftar dengan SSM. Sebuah syarikat bumiputera yang membekalkan persiapan temuduga untuk bantu kemasukan ke sektor kerajaan sejak tahun 2008/2009. Jika ada penipuan atau sebagainya boleh rujuk terus kepada pihak KPDNHEP.

Sempat ke pos buku ni?

First of all, rujukan temuduga Kerja Kerajaan ini BUKAN BUKU. Tiada pengeposan barang berlaku (tambah-tambah lagi dalam musim COVID ni) dah la banyak tempat PKPD / PKPB. Rujukan ini adalah eBook dalam versi download (format PDF).

Korang akan diberikan akses ke laman download untuk download semua komponen selepas bayaran diselesaikan. Biasanya proses ni memakan masa kurang daripada 24 jam. Jadi tak perlu lagi tunggu Pos atau Ninja Van datang ke rumah.

Cara ni lebih cepat untuk korang mula study!

Korang patut miliki segera panduan yang cukup lengkap dan amat membantu dalam persediaan temuduga Kerja.

Rujukan ini amat sesuai digunakan oleh calon temuduga Penolong Pegawai Penyelidik Q29. Malah boleh digunakan berulang kali untuk semua jenis temuduga kerja di sektor awam.

Penutup

Kpd korang yang berjaya dipanggil ke temuduga Pegawai Tadbir dan Diplomatik, dikatakan soalan temuduga PTD adalah antara yang paling ‘payah’ dan mencabar nak jawab. Baca contoh soalan temuduga PTD lepas di soalan temuduga Pegawai Tadbir dan Diplomatik ni.

Calon yang berjaya dipanggil ke sesi temuduga Pegawai Pertanian Gred G41 sudah dihantar jadual dan lokasi temuduga. Untuk persediaan yang lebih mantap lagi, sila baca soalan temuduga Pegawai Pertanian G41 ini.

Panggilan temuduga untuk jawatan Pembantu Perikanan G19 sudah dikeluarkan. Sekiranya korang dipanggil, ahamdulillah. Bukan senang dapat panggilan tau. Baca soalan temuduga Pembantu Perikanan G19 ni untuk menambahbaik persediaan temuduga korang.

Jabatan Perikanan Malaysia melalui SPA telah menapis calon yg sesuai untuk jawatan Gred Q29 dalam exam PSEE baru-baru ini. Dan panggilan temuduga kepada yang berjaya telah dikeluarkan. Jika korang dapat panggilan, baca info penting contoh soalan temuduga Penolong Pegawai Penyelidik Q29 ni

Jabatan Arkib Negara Malaysia telah mengiklankan kekosongan jawatan Pembantu Pemuliharaan S19 melalui SPA. Calon yg sesuai telah ditapis dalam exam PSEE S19 baru-baru ini. Dan panggilan temuduga kepada yang berjaya telah dikeluarkan. Jika korang dapat panggilan, baca info penting contoh soalan temuduga Pembantu Pemuliharaan S19 ni.

Arkib Negara Malaysia pada masa ini kekurangan tenaga kerja utk Pembantu Arkib. Pengambilan sedang dibuat oleh pihak SPA. Dan bagi yang telah dpt panggilan temuduga, ini adalah peluang yg amat baik. Rujuk contoh soalan temuduga arkib yg lepas di soalan temuduga Pembantu Arkib S19 ini.

Pembantu Tadbir (Perkeranian/Operasi) N19 atau lebih dikenali sebagai Kerani adalah jawatan yg paling tinggi permintaan daripada kementerian dan jabatan kerajaan. Bagi calon yg layak, sila buat persiapan rapi. Dan jgn lupa baca contoh soalan temuduga Pembantu Tadbir N19 ini.

JANM atau Jabatan Akauntan Negara Malaysia telah membuka ruang kepada calon yang layak. Setelah proses tapisan peperiksaan, kini menyusul pula tapisan temuduga. Bagi yang dah dipanggil, alhamdulillah. Baca segera beberapa contoh soalan temuduga Akauntan WA41 ni.

Angkatan Pertahanan Awam Malaysia, dahulu dikenali sebagai JPAM. Kini giat membuat pengambilan untuk Penolong Pegawai Pertahanan Awam KP29. Sesi temuduga sedang dijalankan. Korang terlibat sama? Tahniah. Sebagai sebahagian rujukan, baca contoh soalan temuduga Penolong Pegawai Pertahanan Awam KP29 ni.

PLANMalaysia mempelawa calon yang berbakat dan berkelayakan menyertai mereka. SPA sudah membuat panggilan temuduga untuk menapis calon yg layak. Adakah korang terlibat? Baca info penting dan contoh soalan temuduga Pelukis Pelan (Seni Bina) JA19 ni.

Semoga berjaya menjawab semua soalan temuduga Penolong Pegawai Penyelidik Q29 itu nanti!

Leave a Comment

error: Content is protected !!