Soalan Temuduga Kadet Pegawai Tadbir dan Diplomatik

Korang berjaya dipanggil ke temuduga Kadet Pegawai Tadbir dan Diplomatik Bagi Mengikuti Program Diploma Pasca Siswazah Pengurusan Awam INTAN Bagi Tahun 2024/2025 kelolaan Jabatan Perkhidmatan Awam Malaysia (JPA) pada 25 Mac 2024 – 2 April 2024 ini? Tahniah! Masalahnya kini – sampai sekarang masih tak pasti apa nak prepare dan masih tercari-cari contoh soalan temuduga Pegawai Tadbir Diplomatik yg bagus?

Soalan Temuduga Kadet Pegawai Tadbir dan Diplomatik

Gagal dalam temuduga Kadet Pegawai Tadbir dan Diplomatik akan ‘mematikan’ peluang korang untuk dilantik sebagai Kadet PTD. Gagal temuduga Kadet Pegawai Tadbir dan Diplomatik ini juga akan ‘memusnahkan’ harapan korang untuk menjadi ‘Abg PTD’ yg hensem gila atau ‘Akak PTD’ yg manis menawan.

Nota Penting: Kepada korang yg baru sahaja mendapat panggilan ke ujian psikometrik Kadet Pegawai Tadbir Diplomatik Bagi Mengikuti Program Diploma Pasca Siswazah Pengurusan Awam INTAN Bagi Tahun 2024/2025 yang akan dijalankan pada 13 Disember 2023 dan 14 Disember 2023 ini. Tolong jangan sia-siakan peluang yg diberi ini. Buat persediaan sebaik mungkin! Bahan-bahan ulangkaji utk ujian psikometrik ni boleh diperolehi di contoh soalan ujian psikometrik Kadet Pegawai Tadbir Dan Diplomatik.

Sebelum itu, bagi korang yg dapat panggilan exam online / PSEE Pegawai Tadbir Diplomatik M41. Bahan-bahan ulangkaji utk exam M41 ni boleh diperolehi di contoh soalan peperiksaan Pegawai Tadbir Diplomatik M41.

Permohonan jawatan kosong Kadet Pegawai Tadbir dan Diplomatik

Sekiranya korang ingin mengisi kekosongan jawatan Kadet Pegawai Tadbir dan Diplomatik secara rasmi di sektor awam, permohonan boleh dilakukan dengan mengisi borang SPA9 di Portal SPA. Permohonan jawatan kosong Kadet Pegawai Tadbir dan Diplomatik adalah terbuka sepanjang masa dan perlu dibuat secara atas talian atau secara maya atau online.

Tempoh sahlaku permohonanan

Suka diingatkan, tempoh sahlaku permohonan (termasuk jawatan Pegawai Tadbir dan Diplomatik) adalah satu (1) tahun. Korang dikehendaki mengisi semula atau mengemaskini permohonan SPA8i apabila tempoh sahlaku telah luput.

Semakan penjadualan temuduga

MAKLUMAN TERKINI : SEMAKAN PENJADUALAN TEMU DUGA

KADET PEGAWAI TADBIR DAN DIPLOMATIK DI JABATAN PERKHIDMATAN AWAM MALAYSIA

TARIKH TEMU DUGA : 25 Mac 2024 – 2 April 2024

Pautan Alternatif:

https://online.spa.gov.my/online/jadual-temuduga-kadet-pegawai-tadbir-dan-diplomatik

Portal SPA :

http://www.spa.gov.my/web/guest/senarai-penjadualan-temu-duga

Persaingan jawatan Kadet Pegawai Tadbir dan Diplomatik

Panggilan ke temuduga jawatan Kadet Pegawai Tadbir dan Diplomatik ini adalah ramai dan ini pasti mengundang persaingan yang tinggi. Kesilapan kecil semasa temuduga akan membawa padah!

Ini kerana, tidak lain, sesi temuduga Kadet Pegawai Tadbir dan Diplomatik lah yang akan menjadi medan pembuangan calon!

Jadi sekiranya korang calon yang dipanggil,

Berhati-hatilah dan persiapkan diri dengan kemahiran menghadapi temuduga yang mantap! – pesanan soalantemuduga.com

Kami tidak mahu, korang gagal padahal sudah pergi sejauh ini.

Sebelum ke contoh soalan temuduga Pegawai Tadbir Diplomatik M41, sedikit pengenalan untuk jawatan ini.

Gaji Pegawai Tadbir dan Diplomatik M41

Perjawatan Pegawai Tadbir dan Diplomatik adalah jawatan yang termasuk di dalam kumpulan pengurusan dan profesional. Calon yang melepasi temuduga akan ditempatkan di Jabatan Perkhidmatan Awam dan menikmati kadar gaji seperti dalam jadual berikut:

Gaji minimum RM 2,422.00
Gaji maksimum RM 9,631.00
Kenaikan Gaji TahunanRM 225.00
Jadual Gaji Pegawai Tadbir dan Diplomatik Gred M41

Gaji permulaan Pegawai Tadbir dan Diplomatik Gred M41 ialah RM2,422.00 (minimum).

Kadar gaji maksimum adalah RM9,631.00.

Sementara kadar KGT (kenaikan gaji tahunan) adalah sebanyak RM225.00.

Skop Kerja Pegawai Tadbir dan Diplomatik

Korang mesti tahu deskripsi tugas seorang Pegawai Tadbir dan Diplomatik. Jarang sekali soalan berkaitan bidang tugas tidak disoal dalam temuduga kerja kerajaan.

Apakah skop kerja / deskripsi tugas Pegawai Tadbir dan Diplomatik?

Ingat skop kerja Pegawai Tadbir dan Diplomatik M41 ni untuk kegunaan semasa menjawab soalan temuduga nanti:

Merancang, menggubal dan melaksanakan dasar-dasar awam mengenai pengurusan sumber tenaga manusia dan organisasi, sumber kewangan, ekonomi, pentadbiran dan pembangunan wilayah/daerah/tempatan/tanah, perancangan dan pentadbiran sosial, hubungan antarabangsa dan hal ehwal luar negeri (termasuk perkhidmatan luar negeri) keselamatan/ketahanan negara serta pengurusan teknologi maklumat.

Contoh Soalan Temuduga Kadet Pegawai Tadbir Diplomatik (berkaitan jabatan / kementerian)

Pada kebiasaannya, Pegawai Tadbir dan Diplomatik akan ditempatkan di :

 • Jabatan Perkhidmatan Awam Malaysia

Jadi korang kena study jabatan ni betui2.

Soalan mengenai JPA ini dijamin akan keluar. Cuma tak tahu la yang mana satu.

Basically, kami nasihatkan calon untuk hafal maklumat seperti nama menteri, timbalan menteri, Ketua Pengarah, timbalan Ketua Pengarah, fungsi jabatan-jabatan, fungsi institut-institut, misi, visi dan lain-lain.

Contoh Soalan Bonus Temuduga Kadet Pegawai Tadbir dan Diplomatik

 • Kenapa awak mohon jawatan Pegawai Tadbir dan Diplomatik ni?

Biasanya ini juga merupakan antara soalan yang sering diajukan.

Kami tidak boleh sediakan jawapan bagi pihak korang, kerana: lain calon, lain pula matlamat bagi pihak dirinya.

Sila baca semua yang korang mampu mengenai jawatan ini dan kementerian / jabatan terlibat. Kemudian buat rumusan dan kaitkan dengan penyertaan korang sebagai seorang Kadet Pegawai Tadbir dan Diplomatik yang berkaliber. – pesanan soalantemuduga.com

Contoh Soalan Temuduga Pegawai Tadbir Diplomatik (soalan Lazim Temuduga)

 • Sila ceritakan serba sedikit mengenai diri awak.

Percaya atau tidak, soalan asas ini adalah soalan paling popular di dalam mana-mana temuduga tidak kira untuk jawatan kerajaan mahupun swasta.

Sediakan jawapan dalam bentuk kronologi hidup korang termasuklah pencapaian akademik dan pengalaman kerja (jika ada). – pesanan soalantemuduga.com

Tekankan aspek-aspek ini agar korang tampak sesuai untuk jawatan Pegawai Tadbir dan Diplomatik. Cuma pastikan korang tak melalut. 3 minit adalah jangkamasa yang sesuai, lebih daripada itu akan membuat penemuduga bosan dan mulai hilang tumpuan terhadap korang.

 • Pada pandangan awak, apakah ciri-ciri yang diperlukan untuk mengisi jawatan sebagai Pegawai Tadbir dan Diplomatik?

Jawapan untuk soalan ini hanya akan korang perolehi dengan pembacaan secara menyeluruh. Jadi jangan malas mendapatkan maklumat lanjut berkenaan jawatan ini. Baca dan catatkan apakah ciri calon yang sesuai bagi mengisi jawatan ini.

 • Apakah yang awak boleh sumbangkan sekiranya dilantik ke jawatan PTD ini?

Sekiranya bernasib baik dan korang diajukan dengan soalan ini. Maka, ini adalah soalan yang menjadi peluang terbaik kepada korang untuk menunjukkan kebolehan. Kaitkan pengalaman dan kemahiran korang kemudian sesuaikan dengan jawatan Pegawai Tadbir dan Diplomatik.

Korang perlu kreatif dalam soal ini. Penemuduga ingin mengetahui sejauh mana korang boleh berfungsi dan berguna sekiranya dilantik kelak. Jadi jangan sia-siakan soalan ini.

Contoh Soalan Temuduga Kadet Pegawai Tadbir dan Diplomatik (soalan popular)

Nota: Contoh Soalan Temuduga Kadet Pegawai Tadbir dan Diplomatik yang kami beri di bawah hanyalah sebagai rujukan sahaja. Tidak dijamin korang akan dapat soalan yang serupa.

 • Kenalkan diri awak (korang digalakkan memperkenalkan diri dalam Bahasa Inggeris).
 • Keja mana sebelum ni?
 • Apa keistimewaan awak untuk diserap ke dalam jawatan Pegawai Tadbir dan Diplomatik?
 • Apa tugas seorang Pegawai Tadbir dan Diplomatik?
 • Ada berapa bidang PTD? (rujuk semula 8 Bidang Tugas PTD)
 • Awak graduan UM kan? Apa yang awak belajar di UM dan kaitannya dengan PTD?
 • Cadangan penubuhan kementerian khas untuk lelaki. Apa pendapat awak?
 • Apa tema kemerdekaan tahun ini?
 • Ingat kan Rukun negara? Boleh sebutkan satu-persatu?
 • Apa beza Sultan dengan Agong?
 • Awak ingin bertugas di Kementerian mana? Kenapa?
 • Ada tak PTD di negeri-negeri?
 • Jawatan PTD paling tinggi di sesebuah negeri ialah?
 • Apa beza PTD dengan PTN (Pegawai Tadbir Negeri)?
 • Apa cadangan awak untuk menjadikan Malaysia lebih proaktif dalam NAM?
 • Jelaskan peranan negara dalam OIC?
 • Awak rasa ASEAN masih releven?

Tapi sebaiknya cuba dapatkan jawapan bagi soalan contoh soalan temuduga Kadet Pegawai Tadbir dan Diplomatik di atas. Manalah tahu kalau untung sabut, maka timbul la ia. Terapung-apung camtu. Kan..

Tapi apa yang paling korang perlukan sebenarnya ialah rujukan di bawah.

Rujukan contoh soalan temuduga Kadet Pegawai Tadbir dan Diplomatik

Atau pun,

Bagi korang yang tengah berjimat, balance tinggal beberapa puluh saja lagi dalam akaun. Boleh dapatkan rujukan temuduga SPA (versi rahmah) ni. Harga memang murah tak boleh bawa bincang!

Kedua-dua rujukan temuduga yang dicadangkan ini adalah persediaan kerangka umum untuk semua jawatan kerja kerajaan. Walaupun ia tidak spesifik untuk satu-satu jawatan (tetapi amat sesuai sekali dimanfaatkan sebagai bacaan tambahan oleh calon temuduga Kadet Pegawai Tadbir dan Diplomatik).

Selain itu,

Korang juga boleh baca contoh soalan temuduga SPA yang sudah dikongsikan sebelum ini, post ini membincangkan beberapa contoh soalan dan jawapan temuduga SPA.

Tapi, Kenapa Saya Kena Dapatkan Rujukan Ni?

Ada lapan sebab utama kenapa korang kena dapatkan rujukan temuduga kerja kerajaan ini sekarang juga. Ada diterangkan di bawah. Nombor 3 tu paling penting!

1) Korang jadi insan mulia

Untuk makluman korang, sebahagian daripada hasil jualan rujukan contoh soalan temuduga SPA ini akan disalurkan ke dana atau tabung bantuan mangsa-mangsa banjir, gempa dan mangsa peperangan serta pelarian.

Disebabkan itu, even korang gagal sekalipun dalam temuduga Kadet Pegawai Tadbir dan Diplomatik ni, korang tak gagal total. Sekurang-kurangnya korang berjaya membantu saudara-saudara kita yg sedang diuji oleh malapetaka dan musibah dan amat-amat memerlukan pertolongan korang pada saat ini.

2) Hati korang jadi riang ria

Nota ringkas & padat dlm rujukan contoh soalan temuduga kerajaan ni akan menjimatkan tenaga korang. Tak perlu berlari seantero Internet cari bahan utk menghadiri temuduga kerja kerajaan yg betul. Tak payah berjam-jam mengadap skrin. Mata tak letih. Pikiran pon tak kusut. Hati pon jadi riang ria di hari raya. Haha..

3) Korang dibimbing oleh panel penemuduga sendiri

Rujukan contoh soalan temuduga kerajaan ini ditulis oleh Puan Jud Jamil. Siapakah beliau?

Puan Jud telah berkhidmat sebagai Ketua Unit Sumber Manusia di salah sebuah agensi kerajaan sejak 8 tahun yang lalu. Beliau terlibat secara langsung dalam proses temuduga jawatan kosong serta kerap menjadi panel temuduga.

Korang rasa?

4) Lebih masa main PUBG

Korang jangan acah-acah tak bersalah. Korang kaki game kan? Takut masa bermain game korang terganggu? Boleh sgt. Korang grab jer rujukan contoh soalan temuduga SPA (sesuai dimanfaatkan oleh calon temuduga Kadet Pegawai Tadbir dan Diplomatik) ni. Pastu baca nota-nota tu. Habis ceta.

Tinggal tunggu masa exam je sampai. Sementara tu, ada lebih masa terluang utk layan PUBG, ML, COC dll..

5) Guna pengalaman 16 tahun kami sepenuhnya

Contoh soalan temuduga dan skema jawapan temuduga yg diberikan akan membiasakan korang dengan format sebenar temuduga kerajaan. Bukan soalan temuduga bocor. Bukan soalan temuduga ramalan. Bukan sama sekali. Tetapi jenis soalan yang hampir sama.

Korang pinjam dan guna semaksimumnya pengalaman kami selama 16 tahun (semenjak 2008) meneliti dan mengkaji soalan-soalan temuduga SPA.

6) Memudahkan hidup korang

Skema cara menjawab soalan temuduga dalam rujukan ini ada disediakan. Paling senang, korang hafal jer caranya. Tapi tgk nasib juga la. Kalau kebetulan soalan temuduga tu yang diajukan semasa iv nanti. Memang kacang gorang la kan..

7) Boleh simpan duit lebih (untuk kawin)

Rujukan contoh soalan temuduga SPA ni murah giler. Cuma RM40 sahaja. Apa yang korang boleh dapat dengan RM40 pada masa ini? Tiada apa sgt pun pada masa ini. Utk topup data sebulan pun hampir tak cukup, kalau kuat layan Youtube!

Oleh kerana betapa murahnya rujukan ni. Tiada apa yang korang akan rugi mendapatkannya. Ini akan menjimatkan duit korang. Simpan duit lebih tu buat kawin. Tak pon utk beli phone model baharu yang jadi idaman kalbu. Merecik hawau ko..

8) Lagi Hawau..

Dan disebabkan kemurahan rujukan temuduga kerja kerajaan ni juga. Korang hanya perlu laburkan beberapa ringgit sahaja sebagai modal untuk meningkatkan peluang memperolehi masa depan yang bergemerlapan.

Kalau dapat kerja kelak, ratusan ribu pulangannya seumur hidup. Simpanan KWSP lagi la jangan cerita. Honda Civic yg ada lubang utk angin lalu kat tepi tu dah tentu dalam genggaman. Lagi la merecik! Peerrgh, inilah pelaburan terbaik yang pernah korang lakukan.

Sempat ke pos buku ni?

First of all, rujukan soalan temuduga Kerja Kerajaan ini BUKAN BUKU. Tiada pengeposan barang berlaku. Rujukan ini adalah eBook dalam versi download (format PDF).

Korang akan diberikan akses ke laman download untuk download semua komponen selepas bayaran diselesaikan.

Berapa lama leh dpt rujukan tu lepas bayar?

Klu korang guna billplz (FPX) / online banking, biasanya proses ni memakan masa di antara 1 – 2 jam shaja. Jadi tak perlu lagi berminggu tunggu Pos Laju atau Ninja Van datang ke rumah.

Cara ni lebih cepat utk korang mula prepare utk temuduga!

Korang patut miliki segera panduan persediaan temuduga yang cukup lengkap dan amat membantu dalam persediaan temuduga Kerja ini.

Sekali lagi dinyatakan, rujukan ini amat sesuai digunakan oleh calon temuduga Kadet Pegawai Tadbir dan Diplomatik. Malah boleh digunakan berulang kali untuk semua jenis temuduga di sektor awam.

Penutup

Kpd korang yang berjaya dipanggil ke temuduga Pegawai Pertanian G41, dikatakan soalan temuduga PTD adalah antara yang paling ‘leceh’ nak jawab. Baca contoh soalan temuduga G41 lepas di soalan temuduga Pegawai Pertanian G41 ni.

Calon yang berjaya dipanggil ke sesi temuduga Pembantu Perikanan Gred G19 sudah dihantarkan jadual dan lokasi sesi temuduga. Untuk persediaan yang lebih mantul lagi, sila baca soalan temuduga Pembantu Perikanan G19 ini.

Panggilan temuduga untuk jawatan Penolong Pegawai Penyelidik Q29 Jabatan Perikanan Malaysia telah dikeluarkan. Sekiranya korang dipanggil, ahamdulillah. Bukan senang dpt panggilan tau. Baca soalan temuduga Penolong Pegawai Penyelidik Q29 ni untuk menambahbaik persediaan temuduga korang.

Jabatan Arkib Negara Malaysia telah mengiklankan kekosongan jawatan Pembantu Pemuliharaan S19 melalui SPA. Calon yg kurang sesuai pun telah ditapis dalam exam PSEE S19 baru-baru ini. Dan panggilan temuduga kepada yang diangggap agak sesuai juga telah dikeluarkan. Jika korang dapat panggilan, tahniah. Dan baca info penting contoh soalan temuduga Pembantu Pemuliharaan S19 ni.

Untuk calon Pegawai Imigresen yang telah melepasi peperiksaan PSEE lepas, pasti sudah lega. Namun, kali ini ujian getir seterusnya pula menyusul. Tidak lain, cabaran dalam sesi temuduga. Sila buat persediaan penuh dengan membaca contoh soalan temuduga Pegawai Imigresen KP19 ini.

Kementerian Tenaga dan Sumber Asli serta Kementerian Pertahanan Malaysia sudah mengeluarkan iklan kekosongan jawatan Gred N11. Jika korang calon yang dipanggil ke stage temuduga, alhamdulillah. Sila tingkatkan persediaan korang dengan membaca 22 contoh soalan temuduga Pembantu Operasi N11 ni.

Jawatan sebagai Pegawai Penyelidik Gred Q41 diperlukan di banyak jabatan kerajaan. Jawatan ni boleh dikatakan antara yg laku keras. Buat persediaan awal sebelum ke temuduga dengan membaca contoh soalan Pegawai Penyelidik Q41 ni.

KKM pada kali ini giat membuat pengambilan untuk jawatan Pegawai Tadbir N41 (Rekod Perubatan). Ini bagi memastikan rekod perubatan negara teratur dan mudah diperolehi. Jika korang calon temuduga, baca beberapa contoh soalan temuduga Pegawai Tadbir N41 (Rekod Perubatan) ini.

Pengambilan jawatan Penolong Pegawai Pertanian G29 oleh Jabatan Pertanian Malaysia sedang giat dijalankan pada tahun ini. Ambil peluang ini dengan sepenuhnya. Pertingkatkan persediaan korang dengan menghafal beberapa contoh soalan temuduga Penolong Pegawai Pertanian G29 ini.

Demikian perkongsian kali ini mengenai contoh soalan temuduga pegawai tadbir diplomatik. Diharap ianya memberi sedikit manfaat.

Dan semoga berjaya menjawab dengan baik serta lancar kesemua soalan temuduga pegawai tadbir diplomatik M41 yg diajukan nanti!

Gud luck!

Leave a Comment

error: Content is protected !!