Soalan Temuduga Pembantu Pemuliharaan S19

Korang berjaya dipanggil ke temuduga Pembantu Pemuliharaan Gred S19 (calon Semenanjung) pada 11 September 2023 – 14 September 2023 ni utk ambilan Arkib Negara Malaysia? Tahniah! Masalahnya kini ialah – sampai sekarang masih tak pasti apa nak prepare? Dan masih lagi tercari-cari contoh soalan temuduga Pembantu Pemuliharaan S19 yg bagus?

Soalan Temuduga Pembantu Pemuliharaan S19 Arkib Negara Malaysia

Gagal dalam temuduga Pembantu Pemuliharaan S19 akan ‘mematikan’ peluang korang untuk dilantik ke jawatan tetap. Gagal temuduga Pembantu Pemuliharaan ini juga akan ‘memusnahkan’ harapan korang untuk menjadi ‘Abg Pembantu Pemuliharaan’ yg hensem gila atau ‘Akak Pembantu Pemuliharaan’ yg manis menawan.

Nota Penting: Sebelum itu, untuk korang yg dapat panggilan ke ujian psikometrik Pembantu Pemuliharaan S19 untuk ambilan di Arkib Negara Malaysia (calon Semenanjung) yg dijadualkan pada 8 Ogos 2023 ini. Sila jangan sia-siakan peluang yg diberi ini. Buat persediaan sebaik mungkin! Bahan-bahan ulangkaji utk exam ni boleh diperolehi di contoh soalan ujian psikometrik Pembantu Pemuliharaan S19.

Manakala, bagi korang yg dapat panggilan exam online Pembantu Pemuliharaan S19. Rezeki tu. Jangan sia-siakan peluang yg diberi. Buat persediaan sebaik mungkin! Bahan-bahan ulangkaji utk exam ni boleh diperolehi di contoh soalan peperiksaan Pembantu Pemuliharaan S19.

Permohonan jawatan kosong Pembantu Pemuliharaan S19

Sekiranya korang ingin mengisi kekosongan jawatan Pembantu Pemuliharaan S19 secara rasmi di sektor awam, permohonan boleh dilakukan dengan mengisi borang SPA9 di Portal SPA. Permohonan jawatan kosong Pembantu Pemuliharaan S19 adalah terbuka sepanjang masa dan perlu dibuat secara atas talian atau secara maya atau online.

Tempoh sahlaku permohonanan

Suka diingatkan, tempoh sahlaku permohonan (termasuk jawatan Pembantu Pemuliharaan S19 ini) adalah satu (1) tahun. Korang dikehendaki mengisi semula atau mengemaskini permohonan SPA9 apabila tempoh sahlaku tersebut telah luput.

Semakan penjadualan temuduga

MAKLUMAN TERKINI : SEMAKAN PENJADUALAN TEMU DUGA

PEMBANTU PEMULIHARAAN GRED S19 DI JABATAN ARKIB NEGARA MALAYSIA (SEMENANJUNG)

TARIKH TEMU DUGA : 11 SEPTEMBER 2023 – 14 SEPTEMBER 2023

Pautan Alternatif:

https://online.spa.gov.my/online/jadual-temuduga-pembantu-pemuliharaan-s19

Portal SPA :

https://www.spa.gov.my/ web/guest/ senarai-penjadualan-temu-duga

Persaingan jawatan Pembantu Pemuliharaan S19

Panggilan ke temuduga jawatan Pembantu Pemuliharaan S19 ini adalah ramai dan ini pasti mengundang persaingan yang tinggi. Kesilapan kecil semasa temuduga akan membawa padah!

Ini kerana, tidak lain dan tidak bukan, sesi temuduga Pembantu Pemuliharaan S19 lah yang akan menjadi medan pembuangan calon!

Jadi sekiranya korang calon yang dipanggil,

Berhati-hatilah dan persiapkan diri dengan kemahiran menghadapi temuduga Pembantu Pemuliharaan Gred S19 yang mantap! – pesanan soalantemuduga.com

Kami tidak mahu, korang gagal padahal sudah pergi sejauh ini.

Sebelum ke contoh soalan temuduga Pembantu Pemuliharaan S19, sedikit pengenalan untuk jawatan ini.

Gaji Pembantu Pemuliharaan S19

Perjawatan Pembantu Pemuliharaan S19 adalah jawatan yang termasuk di dalam kumpulan pelaksana/sokongan. Calon yang melepasi temuduga akan ditempatkan di Jabatan Arkib Negara Malaysia.

Gaji permulaan Pembantu Pemuliharaan S19 ialah RM1,352.00 (minimum).

Kadar gaji maksimum adalah RM4,003.00.

Sementara kadar KGT (kenaikan gaji tahunan) adalah sebanyak RM100.00.

Skop Kerja Pembantu Pemuliharaan S19

Korang mesti tahu deskripsi tugas seorang Pembantu Pemuliharaan S19. Jarang sekali soalan berkaitan bidang tugas tidak disoal dalam temuduga kerja kerajaan.

Apakah skop kerja / deskripsi tugas Pembantu Pemuliharaan S19?

Ingat skop kerja Pembantu Pemuliharaan S19 ini untuk kegunaan semasa menjawab soalan temuduga nanti:

Bertanggungjawab menjalankan kerja-kerja pemuliharaan manuskrip dan penjilidan buku nadir, rekod kerajaan, surat persendirian, peta, surat perjanjian dan gambar dan tumpuan kepada bahan yang penting dan mempunyai nilai sebagai bahan warisan khazanah negara, memberi latihan, khidmat nasihat serta rundingan dalam dan luar jabatan dan penyediaan laporan.

Contoh Soalan Temuduga Pembantu Pemuliharaan S19 (berkaitan jabatan / kementerian)

Pada kebiasaannya, Pembantu Pemuliharaan S19 akan ditempatkan di :

 • Jabatan Arkib Negara Malaysia

Jadi korang kena study arkib negara ni betui2.

Soalan mengenai Jabatan Arkib ini dijamin akan keluar. Cuma tak tahu la yang mana satu.

Korang tahu tak Jabatan Arkib ni duk bawah kementerian apa? Mana tahu soalan ni naik pla masa temuduga nanti. Jawapannya di bawah:

Jabatan Arkib adalah agensi di bawah Kementerian Pelancongan, Seni dan Budaya Malaysia.

Basically, kami nasihatkan calon untuk hafal maklumat seperti nama menteri, timbalan menteri, Ketua Pengarah, timbalan Ketua Pengarah, fungsi jabatan-jabatan, fungsi institut-institut, misi, visi dan lain-lain.

Contoh Soalan Bonus Temuduga Pembantu Pemuliharaan S19

 • Kenapa awak mohon jawatan Pembantu Pemuliharaan S19 ni?

Biasanya ini juga merupakan antara soalan yang sering diajukan.

Kami tidak boleh sediakan jawapan bagi pihak korang, kerana: lain calon, lain pula matlamat bagi pihak dirinya.

Sila baca semua yang korang mampu mengenai jawatan ini dan kementerian / jabatan terlibat. Kemudian buat rumusan dan kaitkan dengan penyertaan korang sebagai seorang Pembantu Pemuliharaan S19 yang berkaliber. – pesanan soalantemuduga.com

Contoh Soalan Temuduga Pembantu Pemuliharaan S19 (soalan Lazim Temuduga)

 • Sila ceritakan serba sedikit mengenai diri awak.

Percaya atau tidak, soalan asas ini adalah soalan paling popular di dalam mana-mana temuduga tidak kira untuk jawatan kerajaan mahupun swasta.

Sediakan jawapan dalam bentuk kronologi hidup korang termasuklah pencapaian akademik dan pengalaman kerja (jika ada). – pesanan soalantemuduga.com

Tekankan aspek-aspek ini agar korang tampak sesuaidan wajar dilantik ke jawatan Pembantu Pemuliharaan S19. Cuma pastikan korang tak melalut. 3 minit adalah jangkamasa yang sesuai, lebih daripada itu akan membuat penemuduga bosan dan mulai hilang tumpuan terhadap korang.

 • Pada pandangan awak, apakah ciri-ciri yang diperlukan untuk mengisi jawatan sebagai Pembantu Pemuliharaan S19?

Jawapan untuk soalan ini hanya akan korang perolehi dengan pembacaan secara menyeluruh. Jadi jangan malas mendapatkan maklumat lanjut berkenaan jawatan Pembantu Pemuliharaan S19 ini. Baca dan catatkan apakah ciri calon yang sesuai bagi mengisi jawatan ini.

 • Apakah yang awak boleh sumbangkan sekiranya dilantik ke jawatan Pembantu Pemuliharaan ini?

Sekiranya bernasib baik dan korang diajukan dengan soalan ini. Maka, ini adalah soalan yang menjadi peluang terbaik kepada korang untuk menunjukkan kebolehan. Kaitkan pengalaman dan kemahiran korang kemudian sesuaikan dengan jawatan Pembantu Pemuliharaan S19.

Korang perlu kreatif dalam menangani soalan temuduga ini. Penemuduga ingin mengetahui sejauh mana korang boleh berfungsi dan berguna sekiranya dilantik kelak. Jadi jangan sia-siakan soalan ini.

Contoh Soalan Temuduga Pembantu Pemuliharaan S19 (soalan popular)

Nota: Contoh Soalan Temuduga Pembantu Pemuliharaan S19 yang kami beri di bawah hanyalah sebagai rujukan sahaja. Tidak dijamin korang akan dapat soalan yang serupa.

 • Tolong kenalkan diri awak.
 • Awak keja mana sebelum ni?
 • Gaji tinggi tu. Kenapa awak berhenti?
 • Apa kelebihan awak untuk diserap ke dalam jawatan Pembantu Pemuliharaan ni?
 • Apa tugas seorang Pembantu Pemuliharaan S19?
 • Awak graduan UKM kan? Apa yang awak belajar di UKM dan kaitannya dengan tugas Pembantu Pemuliharaan S19?
 • Apa tema kemerdekaan tahun ini ya?
 • Ingat kan Rukun negara? Boleh sebutkan satu-persatu?
 • Apa beza Sultan dengan Raja?
 • Jabatan Arkib di bawah kementerian apa?
 • Apa lagi agensi lain di bawah kementerian tersebut?
 • Apa yang awak tahu pasal pelupusan?
 • Ada beza tak antara restorasi dan reprografi?
 • Kenapa penjawat awam di Malaysia masih rendah kesedaran dalam pengurusan rekod?
 • Ada cadangan meningkatkannya?
 • Apa kepentingan pemuliharaan arkib terhadap sejarah negara?
 • Dalam Belanjawan 2023, pada pendapat awak apakah rangsangan yang paling menarik yg ada kaitannya dengan pemuliharaan warisan negara? Kenapa?
 • Apa cadangan awak untuk menjadikan Malaysia lebih proaktif dalam NAM?
 • Jelaskan peranan negara dalam OIC?
 • Ada apa-apa soalan?

Tapi sebaiknya cuba dapatkan jawapan bagi soalan contoh soalan temuduga Pembantu Pemuliharaan S19 di atas. Manalah tahu kalau untung sabut, maka timbul la ia. Terapung-apung camtu. Kan..

Tapi apa yang paling korang perlukan sebenarnya ialah rujukan di bawah.

Untuk persediaan yang lebih rapi, terus dapatkan rujukan berikut.

Rujukan Temuduga Kerja Kerajaan

Dah bersedia untuk temuduga jawatan Pembantu Pemuliharaan S19? Ianya adalah salah satu jawatan kerajaan. Rujukan persediaan yang paling tepat untuk temuduga kerja kerajaan adalah:

Rujukan contoh soalan temuduga Pembantu Pemuliharaan S19

Atau pun,

Bagi korang yang tengah berjimat, balance tinggal beberapa puluh saja lagi dalam akaun. Boleh dapatkan rujukan temuduga SPA (versi rahmah) ni. Harga memang murah tak boleh bawa bincang!

Kedua-dua rujukan temuduga yang dicadangkan ini adalah persediaan kerangka umum untuk semua jawatan kerja kerajaan. Walaupun ia tidak spesifik untuk satu-satu jawatan (tetapi amat sesuai sekali dimanfaatkan sebagai bacaan tambahan oleh calon temuduga Pembantu Pemuliharaan S19).

Selain itu,

Korang juga boleh baca contoh soalan temuduga SPA yang sudah dikongsikan sebelum ini, post ini membincangkan beberapa contoh soalan dan jawapan temuduga SPA.

Tapi, Kenapa Saya Kena Dapatkan Rujukan Ni?

Ada lapan sebab utama kenapa korang kena dapatkan rujukan temuduga kerja kerajaan ini sekarang juga. Ada diterangkan di bawah. Nombor 3 tu paling penting!

1) Korang jadi insan mulia

Untuk makluman korang, sebahagian daripada hasil jualan rujukan contoh soalan temuduga SPA ini akan disalurkan ke dana atau tabung bantuan mangsa-mangsa banjir, gempa dan mangsa peperangan serta pelarian.

Disebabkan itu, even korang gagal sekalipun dalam temuduga Pembantu Pemuliharaan S19 ni, korang tak gagal total. Sekurang-kurangnya korang berjaya membantu saudara-saudara kita yg sedang diuji oleh malapetaka dan musibah dan amat-amat memerlukan pertolongan korang pada saat ini.

2) Hati korang jadi riang ria

Nota ringkas & padat dlm rujukan contoh soalan temuduga kerajaan ni akan menjimatkan tenaga korang. Tak perlu berlari seantero Internet cari bahan utk menghadiri temuduga kerja kerajaan yg betul. Tak payah berjam-jam mengadap skrin. Mata tak letih. Pikiran pon tak kusut. Hati pon jadi riang ria di hari raya. Haha..

3) Korang dibimbing oleh panel penemuduga sendiri

Rujukan contoh soalan temuduga kerajaan ini ditulis oleh Puan Jud Jamil. Siapakah beliau?

Puan Jud telah berkhidmat sebagai Ketua Unit Sumber Manusia di salah sebuah agensi kerajaan sejak 8 tahun yang lalu. Beliau terlibat secara langsung dalam proses temuduga jawatan kosong serta kerap menjadi panel temuduga.

Korang rasa?

4) Lebih masa main PUBG

Korang jangan acah-acah tak bersalah. Korang kaki game kan? Takut masa bermain game korang terganggu? Boleh sgt. Korang grab jer rujukan contoh soalan temuduga SPA (sesuai dimanfaatkan oleh calon temuduga Pembantu Pemuliharaan S19) ni. Pastu baca nota-nota tu. Habis ceta.

Tinggal tunggu masa exam je sampai. Sementara tu, ada lebih masa terluang utk layan PUBG, ML, COC dll..

5) Guna pengalaman 15 tahun kami sepenuhnya

Contoh soalan temuduga dan skema jawapan temuduga yg diberikan akan membiasakan korang dengan format sebenar temuduga kerajaan. Bukan soalan temuduga bocor. Bukan soalan temuduga ramalan. Bukan sama sekali. Tetapi jenis soalan yang hampir sama.

Korang pinjam dan guna semaksimumnya pengalaman kami selama 15 tahun (semenjak 2008) meneliti dan mengkaji soalan-soalan temuduga SPA.

6) Memudahkan hidup korang

Skema cara menjawab soalan temuduga dalam rujukan ini ada disediakan. Paling senang, korang hafal jer caranya. Tapi tgk nasib juga la. Kalau kebetulan soalan temuduga tu yang diajukan semasa iv nanti. Memang kacang gorang la kan..

7) Boleh simpan duit lebih (untuk kawin)

Rujukan contoh soalan temuduga SPA ni murah giler. Cuma RM30 sahaja. Apa yang korang boleh dapat dengan RM30 pada masa ini? Tiada apa sgt pun pada masa ini. Utk topup data sebulan pun hampir tak cukup, kalau kuat layan Youtube!

Oleh kerana betapa murahnya rujukan ni. Tiada apa yang korang akan rugi mendapatkannya. Ini akan menjimatkan duit korang. Simpan duit lebih tu buat kawin. Tak pon utk beli phone model baharu yang jadi idaman kalbu. Merecik hawau ko..

8) Lagi Hawau..

Dan disebabkan kemurahan rujukan temuduga kerja kerajaan ni juga. Korang hanya perlu laburkan beberapa ringgit sahaja sebagai modal untuk meningkatkan peluang memperolehi masa depan yang bergemerlapan.

Kalau dapat kerja kelak, ratusan ribu pulangannya seumur hidup. Simpanan KWSP lagi la jangan cerita. Honda Civic yg ada lubang utk angin lalu kat tepi tu dah tentu dalam genggaman. Lagi la merecik! Peerrgh, inilah pelaburan terbaik yang pernah korang lakukan.

Sempat ke pos buku ni?

First of all, rujukan soalan temuduga Kerja Kerajaan ini BUKAN BUKU. Tiada pengeposan barang berlaku. Rujukan ini adalah eBook dalam versi download (format PDF).

Korang akan diberikan akses ke laman download untuk download semua komponen selepas bayaran diselesaikan.

Berapa lama leh dpt rujukan tu lepas bayar?

Klu korang guna billplz (FPX) / online banking, biasanya proses ni memakan masa di antara 1 – 2 jam shaja. Jadi tak perlu lagi berminggu tunggu Pos Laju atau Ninja Van datang ke rumah.

Cara ni lebih cepat utk korang mula prepare utk temuduga!

Korang patut miliki segera panduan persediaan temuduga yang cukup lengkap dan amat membantu dalam persediaan temuduga Kerja ini.

Sekali lagi dinyatakan, rujukan ini amat sesuai digunakan oleh calon temuduga Pembantu Pemuliharaan S19. Malah boleh digunakan berulang kali untuk semua jenis temuduga di sektor awam.

Penutup

Kpd korang yang berjaya dipanggil ke temuduga Pegawai Tadbir dan Diplomatik, dikatakan soalan temuduga PTD adalah antara yang paling ‘leceh’ dan mencabar nak jawab. Baca contoh soalan temuduga PTD lepas di soalan temuduga Pegawai Tadbir dan Diplomatik ni.

Calon yang berjaya dipanggil ke sesi temuduga Pegawai Pertanian Gred G41 dah dihantar jadual dan lokasi temuduga. Utk persediaan yang lebih mantap lagi, sila baca soalan temuduga Pegawai Pertanian G41 ini.

Panggilan temuduga utk jawatan Pembantu Perikanan Gred G19 sudah dikeluarkan. Sekiranya korang dipanggil, ahamdulillah. Bukan senang dapat panggilan tau. Baca soalan temuduga Pembantu Perikanan G19 ni untuk menambahbaik persediaan temuduga korang.

Jabatan Perikanan Malaysia melalui SPA telah menapis calon yg sesuai utk jawatan Q29 dalam exam PSEE baru-baru ini. Dan panggilan temuduga kepada yang berjaya telah dikeluarkan. Jika korang dapat panggilan, baca info penting contoh soalan temuduga Penolong Pegawai Penyelidik Q29 ni.

Jabatan Imigresen sedang menunggu kehadiran para pegawai Imigresen KP19 yang bakal menyertai mereka. Tapisan terakhir bakal berlangsung tidak lama lagi. Tapisan itu adalah sesi temuduga. Sila baca contoh soalan temuduga Pegawai Imigresen KP19 ni.

JPA dan KKM juga menantikan kehadiran para Pembantu Tadbir (Kewangan) W19 yang bakal menyertai mereka. Tapisan terakhir dijangka akan berlangsung tidak lama lagi. Tapisan itu adalah sesi temuduga. Sila baca contoh soalan temuduga Pembantu Tadbir Kewangan W19 ni.

KKR tahun ini giat membuat pengambilan untuk Penolong Jurutera Awam JA29, Penolong Jurutera Elektrik JA29 dan Penolong Jurutera Mekanikal JA29. Sesi temuduga berlangsung dengan kerap. Amat rugi kalau korang tidak bersedia dengan sepenuhnya.Peluang seperti ini jarang ada. Ketahui soalan yg paling kerap ditanya di soalan temuduga Penolong Jurutera JA29 ini.

Jabatan Perkhidmatan Veterinar Malaysia memerlukan khidmat Penolong Pegawai Veterinar G29 yg baru. Ini bagi memastikan daging dan makanan dalam negara selalu mencukupi dan bebas daripada penyakit. Calon yang dipanggil temuduga, jemput baca beberapa contoh soalan temuduga Penolong Pegawai Veterinar G29 ini sebagai pelengkap persediaan korang.

Jabatan Perancang Bandar dan Desa mempelawa calon yang berbakat dan berkelayakan menyertai mereka. SPA sudah membuat panggilan temuduga untuk menapis calon yg sesuai. Adakah korang terlibat? Baca info penting dan contoh soalan temuduga Pelukis Pelan (Seni Bina) JA19 ni.

Semoga berjaya menjawab semua soalan temuduga!

Leave a Comment

error: Content is protected !!