Soalan Temuduga Pembantu Perikanan G19

Korang berjaya dipanggil ke temuduga Pembantu Perikanan Gred G19 (calon Semenanjung) pada 20 Jun 2022 – 23 Jun 2022 ni utk ambilan Jabatan Perikanan Malaysia? Tahniah2! Masalahnya kini ialah : sampai sekarang masih tak pasti apa nak prepare dan masih tercari-cari contoh soalan temuduga Pembantu Perikanan G19 yg bagus?

Gagal dalam temuduga Pembantu Perikanan G19 akan ‘mematikan’ peluang korang untuk dilantik ke jawatan tetap. Gagal temuduga Pembantu Perikanan G19 ini juga akan ‘memusnahkan’ harapan korang untuk menjadi ‘Abg Pembantu Perikanan’ yg hensem gila atau ‘Akak Pembantu Perikanan’ yg manis menawan.

Soalan Temuduga Pembantu Perikanan Gred G19

Khas kepada korang yang dipanggil ke sesi ujian psikometrik Pembantu Perikanan G19 untuk ambilan Jabatan Perikanan Malaysia (calon Semenanjung) yg akan diadakan pada 13 Januari 2022 ini. Bahan ulangkaji dan latih tubi boleh korang dapatkan di contoh soalan ujian psikometrik Pembantu Perikanan G19.

Bagi korang yg dapat panggilan exam online Pembantu Perikanan G19. Rezeki tu. Jangan sia-siakan peluang yg diberi. Buat persediaan sebaik mungkin! Bahan-bahan ulangkaji utk exam ni boleh diperolehi di contoh soalan peperiksaan Pembantu Perikanan G19.

Permohonan jawatan kosong Pembantu Perikanan G19

Sekiranya korang ingin mengisi kekosongan jawatan Pembantu Perikanan G19 secara rasmi di sektor awam, permohonan boleh dilakukan dengan mengisi borang SPA9 di Portal SPA. Permohonan jawatan kosong Pembantu Perikanan G19 adalah terbuka sepanjang masa dan perlu dibuat secara atas talian atau secara maya atau online.

Tempoh sahlaku permohonanan

Suka diingatkan, tempoh sahlaku permohonan (termasuk jawatan Pembantu Perikanan G19 ini) adalah satu (1) tahun. Korang dikehendaki mengisi semula atau mengemaskini permohonan SPA9 apabila tempoh sahlaku telah luput.

Semakan penjadualan temuduga

MAKLUMAN TERKINI : SEMAKAN PENJADUALAN TEMU DUGA

PEMBANTU PERIKANAN GRED G19 DI JABATAN PERIKANAN MALAYSIA (SEMENANJUNG)

TARIKH TEMU DUGA : 20 JUN 2022 – 23 JUN 2022

Pautan Alternatif:

https://online.spa.gov.my/online/jadual-temuduga-pembantu-perikanan-g19

Portal SPA :

https://www.spa.gov.my/web/guest/senarai-penjadualan-temu-duga

Persaingan jawatan Pembantu Perikanan G19

Panggilan ke temuduga jawatan Pembantu Perikanan G19 ini adalah ramai dan ini pasti mengundang persaingan yang tinggi. Kesilapan kecil semasa temuduga akan membawa padah!

Ini kerana, tidak lain, sesi temuduga Pembantu Perikanan G19 lah yang akan menjadi medan pembuangan calon!

Jadi sekiranya korang calon yang dipanggil,

Berhati-hatilah dan persiapkan diri dengan kemahiran menghadapi temuduga Pembantu Perikanan Gred G19 yang mantap! – pesanan soalantemuduga.com

Kami tidak mahu, korang gagal padahal sudah pergi sejauh ini.

Sebelum ke contoh soalan temuduga Pembantu Perikanan G19, sedikit pengenalan untuk jawatan ini.

Gaji Pembantu Perikanan G19

Perjawatan Pembantu Perikanan G19 adalah jawatan yang termasuk di dalam kumpulan pelaksana/sokongan. Calon yang melepasi temuduga akan ditempatkan di Jabatan Perikanan Malaysia.

Gaji permulaan Pembantu Perikanan G19 ialah RM1,357.00 (minimum).

Kadar gaji maksimum adalah RM4,008.00.

Sementara kadar KGT (kenaikan gaji tahunan) adalah sebanyak RM100.00.

Skop Kerja Pembantu Perikanan G19

Korang mesti tahu deskripsi tugas seorang Pembantu Perikanan G19. Jarang sekali soalan berkaitan bidang tugas tidak disoal dalam temuduga kerja kerajaan.

Apakah skop kerja / deskripsi tugas Pembantu Perikanan?

Ingat skop kerja Pembantu Perikanan G19 ini untuk kegunaan semasa menjawab soalan temuduga nanti:

1. Bertanggungjawab membantu merancang, merumus dan menyelaras pembangunan sektor perikanan negara secara berkesan ke arah merealisasikan misi, visi dan objektif jabatan.

2. Membantu menyediakan perancangan sektoral dan strategik yang mantap serta relevan bagi mendukung pembangunan sektor perikanan negara.

3. Bertanggungjawab untuk mengumpul dan memproses data serta maklumat perikanan dengan efektif dan efisien

4. Bertanggungjawab menjalankan khidmat pengembangan kepada kumpulan sasar melalui penyebaran dan penyampaian maklumat perikanan, pembangunan usahawan industri asas tani, pembangunan komuniti nelayan, pemindahan teknologi, pengendalian lepas tuai dan khidmat nasihat teknikal industri perikanan.

5. Bertanggungjawab membantu melancarkan pelaksanaan pembangunan projek-projek akuakultur bagi merealisasikan sasaran pengeluaran ikan melalui aktiviti akuakultur.

Contoh Soalan Temuduga Pembantu Perikanan G19 (berkaitan jabatan / kementerian)

Pada kebiasaannya, Pembantu Perikanan G19 akan ditempatkan di :

 • Kementerian Pertanian Dan Industri Makanan
 • Jabatan Perikanan Malaysia

Jadi korang kena study jabatan dan kementerian ni betui2.

Soalan mengenai Kementerian Pertanian Dan Industri Makanan dan Jabatan Perikanan ini dijamin akan keluar. Cuma tak tahu la yang mana satu.

Basically, kami nasihatkan calon untuk hafal maklumat seperti nama menteri, timbalan menteri, Ketua Pengarah, timbalan Ketua Pengarah, fungsi jabatan-jabatan, fungsi institut-institut, misi, visi dan lain-lain.

Contoh Soalan Bonus Temuduga Pembantu Perikanan G19

 • Kenapa awak mohon jawatan Pembantu Perikanan G19 ni?

Biasanya ini juga merupakan antara soalan yang sering diajukan.

Kami tidak boleh sediakan jawapan bagi pihak korang, kerana: lain calon, lain pula matlamat bagi pihak dirinya.

Sila baca semua yang korang mampu mengenai jawatan ini dan kementerian / jabatan terlibat. Kemudian buat rumusan dan kaitkan dengan penyertaan korang sebagai seorang Pembantu Perikanan G19 yang berkaliber. – pesanan soalantemuduga.com

Contoh Soalan Temuduga Pembantu Perikanan G19 (soalan Lazim Temuduga)

 • Sila ceritakan serba sedikit mengenai diri awak.

Percaya atau tidak, soalan asas ini adalah soalan paling popular di dalam mana-mana temuduga tidak kira untuk jawatan kerajaan mahupun swasta.

Sediakan jawapan dalam bentuk kronologi hidup korang termasuklah pencapaian akademik dan pengalaman kerja (jika ada). – pesanan soalantemuduga.com

Tekankan aspek-aspek ini agar korang tampak sesuai untuk jawatan Pembantu Perikanan G19. Cuma pastikan korang tak melalut. 3 minit adalah jangkamasa yang sesuai, lebih daripada itu akan membuat penemuduga bosan dan mulai hilang tumpuan terhadap korang.

 • Pada pandangan awak, apakah ciri-ciri yang diperlukan untuk mengisi jawatan sebagai Pembantu Perikanan G19?

Jawapan untuk soalan ini hanya akan korang perolehi dengan pembacaan secara menyeluruh. Jadi jangan malas mendapatkan maklumat lanjut berkenaan jawatan Pembantu Perikanan G19 ini. Baca dan catatkan apakah ciri calon yang sesuai bagi mengisi jawatan ini.

 • Apakah yang awak boleh sumbangkan sekiranya dilantik ke jawatan Pembantu Perikanan ini?

Sekiranya bernasib baik dan korang diajukan dengan soalan ini. Maka, ini adalah soalan yang menjadi peluang terbaik kepada korang untuk menunjukkan kebolehan. Kaitkan pengalaman dan kemahiran korang kemudian sesuaikan dengan jawatan Pembantu Perikanan G19.

Korang perlu kreatif dalam soal ini. Penemuduga ingin mengetahui sejauh mana korang boleh berfungsi dan berguna sekiranya dilantik kelak. Jadi jangan sia-siakan soalan ini.

Contoh Soalan Temuduga Pembantu Perikanan G19 (soalan popular)

Nota: Contoh Soalan Temuduga Pembantu Perikanan G19 yang kami beri di bawah hanyalah sebagai rujukan sahaja. Tidak dijamin korang akan dapat soalan yang serupa.

 • Sila kenalkan diri awak.
 • Awak keja mana sebelum ni?
 • Gaji bagus tu. Kenapa berhenti?
 • Apa kelebihan awak untuk diserap ke dalam jawatan ni?
 • Apa tugas seorang Pembantu Perikanan G19?
 • Awak graduan UPM kan? Apa yang awak belajar di UPM dan kaitannya dengan Pembantu Perikanan?
 • Apa tema kemerdekaan tahun ini ya?
 • Ingat kan Rukun negara? Boleh sebutkan satu-persatu?
 • Apa beza Sultan dengan Agong?
 • Adakah ternakan udang boleh diperluaskan lagi?
 • Apa halangan yang awak nampak dalam pelaksanaan Projek Sangkar Siakap?
 • Ada cadangan mengatasinya?
 • Betul ke pelepasan Keli Afrika boleh mengancam ekosistem? Sila jelaskan.
 • Gejala kaut ikan merupakan suatu kesalahan. Apa kepentingannya terhadap perikanan negara?
 • Dalam Belanjawan 2021, pada pendapat awak apakah rangsangan yang paling menarik? Kenapa?
 • Apa itu zon penampan? Apa kepentingannya?
 • Apa cadangan awak untuk menjadikan Malaysia lebih proaktif dalam NAM?
 • Jelaskan peranan negara dalam OIC?
 • Awak rasa ASEAN masih releven?

Tapi sebaiknya cuba dapatkan jawapan bagi soalan contoh soalan temuduga Pembantu Perikanan G19 di atas. Manalah tahu kalau untung sabut, maka timbul la ia. Terapung-apung camtu. Kan..

Tapi apa yang paling korang perlukan sebenarnya ialah rujukan di bawah.

Untuk persediaan yang lebih rapi, terus dapatkan rujukan berikut.

Rujukan Temuduga Kerja Kerajaan

Dah bersedia untuk temuduga jawatan Pembantu Perikanan G19? Ianya adalah salah satu jawatan kerajaan. Rujukan persediaan yang paling tepat untuk temuduga kerja kerajaan adalah:

Rujukan contoh soalan temuduga Pembantu Perikanan G19

Atau pun,

Bagi korang yang tengah berjimat, balance tinggal beberapa puluh saja lagi dalam akaun. Boleh dapatkan rujukan temuduga SPA (versi rahmah) ni. Harga memang murah tak boleh bawa bincang!

Kedua-dua rujukan temuduga yang dicadangkan ini adalah persediaan kerangka umum untuk semua jawatan kerja kerajaan. Walaupun ia tidak spesifik untuk satu-satu jawatan (tetapi amat sesuai sekali dimanfaatkan sebagai bacaan tambahan oleh calon temuduga Pembantu Perikanan G19).

Selain itu,

Korang juga boleh baca contoh soalan temuduga SPA yang sudah dikongsikan sebelum ini, post ini membincangkan beberapa contoh soalan dan jawapan temuduga SPA.

Tapi, Kenapa Saya Kena Dapatkan Rujukan Ni?

Ada lapan sebab utama kenapa korang kena dapatkan rujukan temuduga kerja kerajaan ini sekarang juga. Ada diterangkan di bawah. Nombor 3 tu paling penting!

1) Korang jadi insan mulia

Untuk makluman korang, sebahagian daripada hasil jualan rujukan contoh soalan temuduga SPA ini akan disalurkan ke dana atau tabung bantuan mangsa-mangsa banjir, gempa dan mangsa peperangan serta pelarian.

Disebabkan itu, even korang gagal sekalipun dalam temuduga Pembantu Perikanan G19 ni, korang tak gagal total. Sekurang-kurangnya korang berjaya membantu saudara-saudara kita yg sedang diuji oleh malapetaka dan musibah dan amat-amat memerlukan pertolongan korang pada saat ini.

2) Hati korang jadi riang ria

Nota ringkas & padat dlm rujukan contoh soalan temuduga kerajaan ni akan menjimatkan tenaga korang. Tak perlu berlari seantero Internet cari bahan utk menghadiri temuduga kerja kerajaan yg betul. Tak payah berjam-jam mengadap skrin. Mata tak letih. Pikiran pon tak kusut. Hati pon jadi riang ria di hari raya. Haha..

3) Korang dibimbing oleh panel penemuduga sendiri

Rujukan contoh soalan temuduga kerajaan ini ditulis oleh Puan Jud Jamil. Siapakah beliau?

Puan Jud telah berkhidmat sebagai Ketua Unit Sumber Manusia di salah sebuah agensi kerajaan sejak 8 tahun yang lalu. Beliau terlibat secara langsung dalam proses temuduga jawatan kosong serta kerap menjadi panel temuduga.

Korang rasa?

4) Lebih masa main PUBG

Korang jangan acah-acah tak bersalah. Korang kaki game kan? Takut masa bermain game korang terganggu? Boleh sgt. Korang grab jer rujukan contoh soalan temuduga SPA (sesuai dimanfaatkan oleh calon temuduga Pembantu Perikanan G19) ni. Pastu baca nota-nota tu. Habis ceta.

Tinggal tunggu masa exam je sampai. Sementara tu, ada lebih masa terluang utk layan PUBG, ML, COC dll..

5) Guna pengalaman 15 tahun kami sepenuhnya

Contoh soalan temuduga dan skema jawapan temuduga yg diberikan akan membiasakan korang dengan format sebenar temuduga kerajaan. Bukan soalan temuduga bocor. Bukan soalan temuduga ramalan. Bukan sama sekali. Tetapi jenis soalan yang hampir sama.

Korang pinjam dan guna semaksimumnya pengalaman kami selama 15 tahun (semenjak 2008) meneliti dan mengkaji soalan-soalan temuduga SPA.

6) Memudahkan hidup korang

Skema cara menjawab soalan temuduga dalam rujukan ini ada disediakan. Paling senang, korang hafal jer caranya. Tapi tgk nasib juga la. Kalau kebetulan soalan temuduga tu yang diajukan semasa iv nanti. Memang kacang gorang la kan..

7) Boleh simpan duit lebih (untuk kawin)

Rujukan contoh soalan temuduga SPA ni murah giler. Cuma RM30 sahaja. Apa yang korang boleh dapat dengan RM30 pada masa ini? Tiada apa sgt pun pada masa ini. Utk topup data sebulan pun hampir tak cukup, kalau kuat layan Youtube!

Oleh kerana betapa murahnya rujukan ni. Tiada apa yang korang akan rugi mendapatkannya. Ini akan menjimatkan duit korang. Simpan duit lebih tu buat kawin. Tak pon utk beli phone model baharu yang jadi idaman kalbu. Merecik hawau ko..

8) Lagi Hawau..

Dan disebabkan kemurahan rujukan temuduga kerja kerajaan ni juga. Korang hanya perlu laburkan beberapa ringgit sahaja sebagai modal untuk meningkatkan peluang memperolehi masa depan yang bergemerlapan.

Kalau dapat kerja kelak, ratusan ribu pulangannya seumur hidup. Simpanan KWSP lagi la jangan cerita. Honda Civic yg ada lubang utk angin lalu kat tepi tu dah tentu dalam genggaman. Lagi la merecik! Peerrgh, inilah pelaburan terbaik yang pernah korang lakukan.

Sempat ke pos buku ni?

First of all, rujukan soalan temuduga Kerja Kerajaan ini BUKAN BUKU. Tiada pengeposan barang berlaku. Rujukan ini adalah eBook dalam versi download (format PDF).

Korang akan diberikan akses ke laman download untuk download semua komponen selepas bayaran diselesaikan.

Berapa lama leh dpt rujukan tu lepas bayar?

Klu korang guna billplz (FPX) / online banking, biasanya proses ni memakan masa di antara 1 – 2 jam shaja. Jadi tak perlu lagi berminggu tunggu Pos Laju atau Ninja Van datang ke rumah.

Cara ni lebih cepat utk korang mula prepare utk temuduga!

Korang patut miliki segera panduan persediaan temuduga yang cukup lengkap dan amat membantu dalam persediaan temuduga Kerja ini.

Sekali lagi dinyatakan, rujukan ini amat sesuai digunakan oleh calon temuduga Pembantu Perikanan G19. Malah boleh digunakan berulang kali untuk semua jenis temuduga di sektor awam.

Penutup

Kpd korang yang berjaya dipanggil ke temuduga Pegawai Tadbir dan Diplomatik, dikatakan soalan temuduga PTD adalah antara yang paling ‘payah’ dan mencabar nak jawab. Baca contoh soalan temuduga PTD lepas di soalan temuduga Pegawai Tadbir dan Diplomatik ni.

Calon yang berjaya dipanggil ke sesi temuduga Pegawai Pertanian Gred G41 sudah dihantar jadual dan lokasi temuduga. Untuk persediaan yang lebih mantap lagi, sila baca soalan temuduga Pegawai Pertanian G41 ini.

Panggilan temuduga utk jawatan Penolong Pegawai Penyelidik Gred Q29 ambilan Jabatan Perikanan Malaysia telah dikeluarkan. Seandainya korang terpanggil, ahamdulillah. Bukan senang nak dpt panggilan temuduga skrg tau. Baca soalan temuduga Penolong Pegawai Penyelidik Q29 ni untuk menambahbaik persediaan temuduga korang.

Jabatan Perikanan Malaysia telah mengeluarkan iklan kekosongan jawatan Pembantu Perikanan Q19. Melalui SPA telah menapis calon yg sesuai untuk jawatan Gred Q19 dalam exam PSEE baru-baru ini. Dan panggilan temuduga kepada yang berjaya telah dikeluarkan. Jika korang dapat panggilan, baca info penting contoh soalan temuduga Pembantu Perikanan G19 ni.

Jabatan Arkib Negara Malaysia telah mengiklankan kekosongan jawatan Pembantu Pemuliharaan S19 melalui SPA. Calon yg tidak sesuai telah ditapis dalam exam PSEE S19 baru-baru ini. Dan panggilan temuduga kepada calon yg sesuai telah dikeluarkan. Jika korang dapat panggilan, baca info penting contoh soalan temuduga Pembantu Pemuliharaan S19 ni.

Jabatan Perkhidmatan Veterinar masih lagi menunggu kehadiran para Pembantu Makmal yang baharu. SPA telah mengeluarkan panggilan temuduga utl Gred C19. Bagi calon yg layak, sila buat persiapan rapi. Dan jgn lupa baca contoh soalan temuduga Pembantu Makmal C19 ini.

Kerani atau Pembantu Tadbir (Perkeranian/Operasi) N19 adalah jawatan yg paling tinggi permintaan daripada kementerian dan jabatan kerajaan. Bagi calon yg layak, sila buat persiapan rapi. Dan jgn lupa baca contoh soalan temuduga Pembantu Tadbir N19 ini.

Jabatan Peguam Negara dan Pejabat Ketua Pendaftar Mahkamah Persekutuan menantikan para petugas kehakiman yg baharu dan bersemangat. Kpd korang yg sudah dpt panggilan temuduga Pegawai Undang-Undang L41, sila baca beberapa contoh soalan temuduga Pegawai Undang-Undang L41 ini sebagai rujukan.

Angkatan Pertahanan Awam Malaysia atau lebih dikenali sebagai APM kini giat membuat pengambilan untuk Penolong Pegawai Pertahanan Awam KP29. Sesi temuduga sedang dijalankan. Korang terlibat? Tahniah. Sebagai sebahagian rujukan, baca contoh soalan temuduga Penolong Pegawai Pertahanan Awam KP29 ni.

KKR atau Kementerian Kerja Raya Malaysia sedang giat membuat pengambilan bagi Juruukur Bahan yg baharu. Peluang baik ini jangan korang sia-siakan. Adakah korang dipanggil sama dalam sesi temuduga J41? Bagus. Dapatkan info penting mengenai beberapa contoh soalan temuduga Juruukur Bahan Gred J41.

Semoga berjaya menjawab semua soalan temuduga!

Leave a Comment

error: Content is protected !!