Soalan Temuduga Juruukur Bahan Gred J41

Korang berjaya dipanggil ke temuduga Juruukur Bahan Gred J41 utk ambilan Kementerian Kerja Raya Malaysia pada kali ini? Atau adakah korang dipanggil ke temuduga Juruukur Gred J41 utk ambilan Jabatan Ukur Dan Pemetaan Malaysia (JUPEM) pada 15 Februari 2023 – 24 Februari 2023 ini? Tahniah! Masalahnya kini – sampai sekarang masih tak pasti apa nak prepare dan masih tercari-cari contoh soalan temuduga Juruukur Bahan J41 yg bagus?

Soalan Temuduga Juruukur Bahan Gred J41

Gagal dalam temuduga Juruukur Bahan Gred J41 akan ‘mematikan’ peluang korang untuk dilantik ke jawatan tetap. Gagal temuduga Juruukur Bahan Gred J41 ini juga akan ‘memusnahkan’ harapan korang untuk menjadi ‘Abg Juruukur Bahan’ yg hensem gila atau ‘Akak Juruukur Bahan’ yg manis menawan.

Nota Penting: Khas untuk korang yang dipanggil ke peperiksaan REQT Sarawak (JKR) untuk jawatan Juruukur Bahan Gred J41 yang dijadualkan pada 12 Jun 2023 – 19 Jun 2023 ini. Setinggi tahniah kami ucapkan! Bahan-bahan ulangkaji dan latih tubi untuk ujian REQT Sarawak ini boleh korang perolehi di Nota Exam REQT Sarawak (JKR).

Sebelum itu, kepada korang yg dapat panggilan ujian psikometrik Juruukur Bahan J41 untuk ambilan Kementerian Kerja Raya Malaysia pada kali ini. Rezeki tu. Jangan sia-siakan peluang yg diberi. Buat persediaan sebaik mungkin! Bahan-bahan ulangkaji utk ujian psikometrik ni boleh diperolehi di contoh soalan ujian psikometrik Juruukur Bahan J41.

Permohonan jawatan kosong Juruukur Bahan Gred J41

Sekiranya korang ingin mengisi kekosongan jawatan Juruukur Bahan Gred J41 atau Juruukur J41 secara rasmi di sektor awam, permohonan boleh dilakukan dengan mengisi borang SPA9 di Portal SPA. Permohonan jawatan kosong Juruukur Bahan Gred J41 atau Juruukur J41 adalah terbuka sepanjang masa dan perlu dibuat secara atas talian atau secara maya atau online.

Tempoh sahlaku permohonanan

Suka diingatkan, tempoh sahlaku permohonan (termasuk jawatan Juruukur Bahan Gred J41 atau Juruukur J41 ini) adalah satu (1) tahun. Korang dikehendaki mengisi semula atau mengemaskini permohonan SPA9 apabila tempoh sahlaku telah luput.

Semakan penjadualan temuduga

MAKLUMAN TERKINI : SEMAKAN PENJADUALAN TEMU DUGA

JURUUKUR GRED J41 DI JABATAN UKUR DAN PEMETAAN MALAYSIA (JUPEM)

TARIKH TEMU DUGA : 15 FEBRUARI 2023 – 24 FEBRUARI 2023

Pautan Alternatif:

https://online.spa.gov.my/online/jadual-temuduga-juruukur-bahan-gred-j41

Portal SPA :

http://www.spa.gov.my/web/guest/senarai-penjadualan-temu-duga

Persaingan jawatan Juruukur Bahan Gred J41

Panggilan ke temuduga jawatan Juruukur Bahan Gred J41 ini adalah ramai dan ini pasti mengundang persaingan yang tinggi. Kesilapan kecil semasa temuduga akan membawa padah!

Ini kerana, tidak lain, sesi temuduga Juruukur Bahan J41 lah yang akan menjadi medan pembuangan calon!

Jadi sekiranya korang calon yang dipanggil,

Berhati-hatilah dan persiapkan diri dengan kemahiran menghadapi temuduga Juruukur Bahan Gred J41 yang mantap! – pesanan soalantemuduga.com

Kami tidak mahu, korang gagal padahal sudah pergi sejauh ini.

Sebelum ke contoh soalan temuduga Juruukur Bahan Gred J41, sedikit pengenalan untuk jawatan ini.

Gaji Juruukur Bahan J41

Perjawatan Juruukur Bahan Gred J41 adalah jawatan yang termasuk di dalam kumpulan pengurusan dan profesional. Calon yang melepasi temuduga akan ditempatkan di Jabatan Ukur Dan Pemetaan Malaysia (JUPEM).

Gaji minimum RM 2,529.00
Gaji maksimum RM 9,643.00
Kenaikan Gaji TahunanRM 225.00
Jadual Gaji Juruukur Bahan Gred J41

Gaji permulaan Juruukur Bahan Gred J41 ialah RM2,529.00 (minimum).

Kadar gaji maksimum adalah RM9,643.00 (maksimum).

Sementara kadar KGT (kenaikan gaji tahunan) adalah sebanyak RM225.00.

Skop Kerja Juruukur Bahan Gred J41

Korang mesti tahu deskripsi tugas seorang Juruukur Bahan Gred J41. Jarang sekali soalan berkaitan bidang tugas tidak disoal dalam temuduga kerja kerajaan.

Apakah skop kerja / deskripsi tugas Juruukur Bahan Gred J41?

Ingat skop kerja Juruukur Bahan Gred J41 ini untuk kegunaan semasa menjawab soalan temuduga nanti:

Bertanggungjawab memberi perkhidmatan dalam kerja-kerja pakar ukur bahan di peringkat pra dan pos kontrak, memberikan khidmat nasihat dan runding cara kos pembinaan, menjalankan pembangunan dan penyelidikan berkaitan dasar mengenai tender dan kontrak kerajaan serta memberi khidmat keurusetiaan tender, kontrak dan pelantikan perunding ikhtisas.

Contoh Soalan Temuduga Juruukur Bahan Gred J41 (berkaitan jabatan / kementerian)

Pada kebiasaannya, Juruukur Bahan Gred J41 akan ditempatkan di :

 • Jabatan Ukur Dan Pemetaan Malaysia (JUPEM)
 • Kementerian Kerja Raya Malaysia
 • Jabatan Kerja Raya
 • Jabatan Pertanian Malaysia

Jadi korang kena study jabatan dan kementerian ni betui2.

Soalan mengenai KKR ini dijamin akan keluar. Cuma tak tahu la yang mana satu. Misalnya – apa itu Build-up Rate?

Basically, kami nasihatkan calon untuk hafal maklumat seperti nama menteri, timbalan menteri, Ketua Pengarah, timbalan Ketua Pengarah, fungsi jabatan-jabatan, fungsi institut-institut, misi, visi dan lain-lain.

Contoh Soalan Bonus Temuduga Juruukur Bahan Gred J41

 • Kenapa awak mohon jawatan Juruukur Bahan Gred J41 ni?

Biasanya ini juga merupakan antara soalan yang sering diajukan.

Kami tidak boleh sediakan jawapan bagi pihak korang, kerana: lain calon, lain pula matlamat bagi pihak dirinya.

Sila baca semua yang korang mampu mengenai jawatan ini dan kementerian / jabatan terlibat. Kemudian buat rumusan dan kaitkan dengan penyertaan korang sebagai seorang Juruukur Bahan Gred J41 yang berkaliber. – pesanan soalantemuduga.com

Contoh Soalan Temuduga Juruukur Bahan Gred J41 (soalan Lazim Temuduga)

 • Sila ceritakan serba sedikit mengenai diri awak.

Percaya atau tidak, soalan asas ini adalah soalan paling popular di dalam mana-mana temuduga tidak kira untuk jawatan kerajaan mahupun swasta.

Sediakan jawapan dalam bentuk kronologi hidup korang termasuklah pencapaian akademik dan pengalaman kerja (jika ada). – pesanan soalantemuduga.com

Tekankan aspek-aspek ini agar korang tampak sesuai untuk jawatan Juruukur Bahan Gred J41. Cuma pastikan korang tak melalut. 2 minit adalah jangkamasa yang sesuai, lebih daripada itu akan membuat penemuduga bosan dan mulai hilang tumpuan terhadap korang.

 • Pada pandangan awak, apakah ciri-ciri yang diperlukan untuk mengisi jawatan sebagai Juruukur Bahan J41?

Jawapan untuk soalan ini hanya akan korang perolehi dengan pembacaan secara menyeluruh. Jadi jangan malas mendapatkan maklumat lanjut berkenaan jawatan ini. Baca dan catatkan apakah ciri calon yang sesuai bagi mengisi jawatan ini.

 • Apakah yang awak boleh sumbangkan sekiranya dilantik ke jawatan Juruukur Bahan ini?

Sekiranya bernasib baik dan korang diajukan dengan soalan ini. Maka, ini adalah soalan yang menjadi peluang terbaik kepada korang untuk menunjukkan kebolehan. Kaitkan pengalaman dan kemahiran korang kemudian sesuaikan dengan jawatan Juruukur Bahan Gred J41.

Korang perlu kreatif dalam soal ini. Penemuduga ingin mengetahui sejauh mana korang boleh berfungsi dan berguna sekiranya dilantik kelak. Jadi jangan sia-siakan soalan ini.

Nota: Contoh Soalan Temuduga Juruukur Bahan Gred J41 yang kami beri di bawah hanyalah sebagai rujukan sahaja. Tidak dijamin korang akan dapat soalan yang serupa.

 • Sila kenalkan diri awak (korang digalakkan memperkenalkan diri dalam Bahasa Inggeris).
 • Keja kat mana sebelum ni?
 • Apa kelebihan awak untuk diserap ke dalam jawatan ni?
 • Apa tugas seorang Juruukur Bahan Gred J41?
 • Awak graduan UMS kan? Apa yang awak belajar di UMS dan kaitannya dengan Juruukur Bahan Gred J41?
 • Apa tema kemerdekaan tahun ini?
 • Ingat kan Rukun negara? Apa dia yg kedua?
 • Apa beza Sultan dengan Agong?
 • Apa yg dimaksudkan dengan Build-up Rate?
 • Misalnya kita nak buat jalan. Apakah tugas awak di situ?
 • Klu nak buat bangunan persekutuan pula? Apa peranan awak?
 • Apa beza tugas awak dengan Jurutera J41? Bukan sama ke?
 • Siapa yg kita boleh lantik sebagai Perunding Ukur Bahan?
 • Surat niat. Awak kena urus benda ni sentiasa. Tahu tak apa tu?
 • Apa cadangan awak untuk menjadikan Malaysia lebih proaktif dalam NAM?
 • Jelaskan peranan negara dalam OIC?
 • Awak rasa ASEAN masih releven?

Sebaik-baiknya cuba dapatkan jawapan bagi soalan contoh soalan temuduga Juruukur Bahan Gred J41 di atas. Manalah tahu kalau untung sabut, maka timbul la ia. Terapung-apung camtu. Kan..

Tapi apa yang paling korang perlukan sebenarnya ialah rujukan di bawah.

Untuk persediaan yang lebih rapi, terus dapatkan rujukan berikut.

Rujukan Temuduga Kerja Kerajaan

Dah bersedia untuk temuduga jawatan Juruukur Bahan Gred J41? Ianya adalah salah satu jawatan kerajaan. Rujukan persediaan yang paling tepat untuk temuduga kerja kerajaan adalah:

Rujukan contoh soalan temuduga Juruukur Bahan Gred J41

Atau pun,

Bagi korang yang tengah berjimat, balance tinggal beberapa puluh saja lagi dalam akaun. Boleh dapatkan rujukan temuduga SPA (versi rahmah) ni. Harga memang murah tak boleh bawa bincang!

Kedua-dua rujukan temuduga yang dicadangkan ini adalah persediaan kerangka umum untuk semua jawatan kerja kerajaan. Walaupun ia tidak spesifik untuk satu-satu jawatan (tetapi amat sesuai sekali dimanfaatkan sebagai bacaan tambahan oleh calon temuduga Juruukur Bahan Gred J41).

Selain itu,

Korang juga boleh baca contoh soalan temuduga SPA yang sudah dikongsikan sebelum ini, post ini membincangkan beberapa contoh soalan dan jawapan temuduga SPA.

Sempat ke pos buku ni?

First of all, rujukan soalan temuduga Kerja Kerajaan ini BUKAN BUKU. Tiada pengeposan barang berlaku. Rujukan ini adalah eBook dalam versi download (format PDF).

Korang akan diberikan akses ke laman download untuk download semua komponen selepas bayaran diselesaikan. Biasanya proses ni memakan masa kurang daripada 24 jam. Jadi tak perlu lagi tunggu Pos atau Ninja Van datang ke rumah.

Cara ni lebih cepat untuk korang mula study!

Korang patut miliki segera panduan yang cukup lengkap dan amat membantu dalam persediaan temuduga Kerja.

Rujukan ini amat sesuai digunakan oleh calon temuduga Juruukur Bahan Gred J41. Malah boleh digunakan berulang kali untuk semua jenis temuduga di sektor awam.

Penutup

Jabatan Akauntan Negara masih menantikan kehadiran Akauntan WA41 baharu. SPA sudah mengeluarkan panggilan temuduga. Bagi calon yg layak, sila buat persiapan rapi. Dan jgn lupa baca soalan temuduga Akauntan WA41 ini.

Kpd korang yg berjaya dipanggil ke stage temuduga Pegawai Undang-Undang L41, dikatakan soalan temuduga L41 ni merupakan antara yang agak ‘susah’ nak jawab. Baca contoh soalan temuduga L41 lepas di soalan temuduga Pegawai Undang-Undang L41 ni.

Calon yang berjaya dipanggil ke stage temuduga Pegawai Perikanan G41 dah diemelkan jadual dan lokasi temuduga. Utk persediaan yang lebih mapan lagi, sila baca soalan temuduga Pegawai Perikanan G41 ini.

Panggilan temuduga utk jawatan Pegawai Penyelidik Q41 telah dikeluarkan. Sekiranya korang juga dipanggil, ahamdulillah. Bukan mudah nak dapat panggilan temuduga tau. Baca soalan temuduga Pegawai Penyelidik Q41 ni untuk menambahbaik persediaan temuduga korang.

Kementerian Kesihatan Malaysia melalui SPA telah selesai menapis calon yg sesuai utk jawatan Pegawai Tadbir N41 (Rekod Perubatan) dalam exam PSEE baru-baru ini. Dan panggilan ke sesi temuduga kepada yang berjaya telah dikeluarkan. Jika korang dapat panggilan, baca info penting contoh soalan temuduga Pegawai Tadbir N41 (Rekod Perubatan) ni.

Kekosongan jawatan Penolong Pegawai Pertahanan Awam KP29 di APM sudah diiklankan. Dan kini untuk sesi panggilan temuduga KP29 kepada yang berjaya telah dikeluarkan. Jika korang dapat panggilan temuduga, baca info penting contoh soalan temuduga Penolong Pegawai Pertahanan Awam KP29 ni

Jabatan Perkhidmatan Veterinar sedang menantikan kehadiran bakal Penolong Pegawai Veterinar yang akan menyertai mereka. Tapisan terakhir akan berlangsung tidak lama lagi. Tapisan itu adalah stage temuduga yg digeruni ramai calon. Sila baca contoh soalan temuduga Penolong Pegawai Veterinar G29 ni.

Jabatan Pertanian Malaysia juga telah mengeluarkan iklan kekosongan jawatan bagi gred G29. Proses pengambilan sedang giat dijalankan. Kepada korang yang dipanggil ke stage temuduga, buat bebaik. Di samping itu, korang boleh rujuk contoh soalan temuduga Penolong Pegawai Pertanian G29 ni.

Perpustakaan Negara Malaysia sedang dalam proses membuat pengambilan jawatan Penolong Pustakawan S29. Ia sudah di peringkat saringan akhir yakni fasa temuduga. Dapatkan info penting di soalan temuduga Penolong Pustakawan S29 ni.

Semoga berjaya menjawab semua soalan temuduga Juruukur Bahan Gred J41 itu nanti!

Leave a Comment

error: Content is protected !!