Soalan Temuduga Penolong Pustakawan S29

Korang terpilih sebagai calon temuduga Penolong Pustakawan Gred S29 pada kali ni utk ambilan Perpustakaan Negara Malaysia? Tahniah! Masalahnya kini – sampai sekarang masih tak pasti apa nak prepare dan masih tercari-cari contoh soalan temuduga Penolong Pustakawan S29 yg bagus?

Soalan Temuduga Penolong Pustakawan S29

Gagal dalam temuduga Penolong Pustakawan S29 akan ‘memusnahkan’ peluang korang untuk dilantik ke jawatan tetap. Gagal temuduga Penolong Pustakawan S29 ini juga akan ‘memusnahkan’ harapan korang untuk menjadi ‘Abg Penolong Pustakawan’ yg hensem gila atau ‘Akak Penolong Pustakawan’ yg manis menawan.

Nota Penting: Sebelum itu, bagi korang yg dapat panggilan ke ujian psikometrik Penolong Pustakawan S29 untuk ambilan di Perpustakaan Negara Malaysia pada kali ini. Rezeki tu. Jangan sia-siakan peluang yg diberi. Buat persediaan sebaik mungkin! Bahan-bahan ulangkaji dan latih tubi utk ujian psikometrik ni boleh diperolehi di contoh soalan ujian psikometrik Penolong Pustakawan S29.

Bagi korang yg dapat panggilan exam online Penolong Pustakawan S29. Rezeki tu. Jangan sia-siakan peluang yg diberi. Buat persediaan sebaik mungkin. Bahan-bahan ulangkaji utk exam ni boleh diperolehi di contoh soalan peperiksaan Penolong Pustakawan S29.

Permohonan jawatan kosong Penolong Pustakawan S29

Sekiranya korang ingin mengisi kekosongan jawatan Penolong Pustakawan S29 secara rasmi di sektor awam, permohonan boleh dilakukan dengan mengisi borang SPA9 di Portal SPA. Permohonan jawatan kosong Penolong Pustakawan S29 adalah terbuka sepanjang masa dan perlu dibuat secara atas talian atau secara maya atau online.

Tempoh sahlaku permohonanan

Suka diingatkan, tempoh sahlaku permohonan (termasuk jawatan Penolong Pustakawan S29 ini) adalah satu (1) tahun. Korang dikehendaki mengisi semula atau mengemaskini permohonan SPA9 apabila tempoh sahlaku telah luput.

Semakan penjadualan temuduga

MAKLUMAN TERKINI : SEMAKAN PENJADUALAN TEMU DUGA

PENOLONG PUSTAKAWAN GRED S29 DI PERPUSTAKAAN NEGARA MALAYSIA

TARIKH TEMU DUGA : 13 JULAI 2021 – 29 JULAI 2021

Pautan Alternatif:

https://online.spa.gov.my/online/jadual-temuduga-penolong-pustakawan-s29

Portal SPA :

http://www.spa.gov.my/web/guest/senarai-penjadualan-temu-duga

Persaingan jawatan Penolong Pustakawan S29

Panggilan ke temuduga jawatan Penolong Pustakawan S29 ini adalah ramai dan ini pasti mengundang persaingan yang tinggi. Kesilapan kecil semasa temuduga akan membawa padah!

Ini kerana, tidak lain, sesi temuduga Penolong Pustakawan S29 lah yang akan menjadi medan pembuangan calon!

Jadi sekiranya korang calon yang dipanggil,

Berhati-hatilah dan persiapkan diri dengan kemahiran menghadapi temuduga Penolong Pustakawan S29 yang mantap! – pesanan soalantemuduga.com

Kami tidak mahu, korang gagal padahal sudah pergi sejauh ini.

Sebelum ke contoh soalan temuduga Penolong Pustakawan S29, sedikit pengenalan untuk jawatan ini.

Gaji Penolong Pustakawan S29

Perjawatan Penolong Pustakawan S29 adalah jawatan yang termasuk di dalam kumpulan Pelaksana. Calon yang melepasi temuduga akan ditempatkan di Perpustakaan Negara Malaysia.

Gaji minimum RM1,493.00
Gaji maksimum RM5,672.00
Kenaikan Gaji TahunanRM145.00
Jadual Gaji Penolong Pustakawan Gred S29

Gaji permulaan Penolong Pustakawan S29 ialah RM1,493.00 (minimum).

Kadar gaji maksimum adalah RM5,672.00 (maksimum).

Sementara kadar KGT (kenaikan gaji tahunan) adalah sebanyak RM145.00.

Skop Kerja Penolong Pustakawan S29

Korang mesti tahu deskripsi tugas seorang Penolong Pustakawan S29. Jarang sekali soalan berkaitan bidang tugas tidak disoal dalam temuduga kerja kerajaan.

Apakah skop kerja / deskripsi tugas Penolong Pustakawan S29?

Ingat skop kerja Penolong Pustakawan S29 ini untuk kegunaan semasa menjawab soalan temuduga nanti:

1. Mengendali pembangunan sumber maklumat, pendokumentasian dan pengurusan maklumat penyediaan perkhidmatan dan kemudahan yang oleh pengguna perpustakaan.

2. Melaksanakan aplikasi ICT di perpustakaan, mengendali pemeliharaan dan keselamatan sumber maklumat dan membantu kerja kewangan.

Contoh Soalan Temuduga Penolong Pustakawan S29 (berkaitan jabatan / kementerian)

Pada kebiasaannya, Penolong Pustakawan S29 akan ditempatkan di :

 • Perpustakaan Negara Malaysia

Jadi korang kena study jabatan dan kementerian yg terlibat betui2.

Soalan mengenai Perpustakaan Negara Malaysia ini dijamin akan keluar. Cuma tak tahu la yang mana satu. Misalnya – Perpustakaan Negara Malaysia terletak di bawah kendalian kementerian apa?

Basically, kami nasihatkan calon untuk hafal maklumat seperti nama menteri, timbalan menteri, Ketua Pengarah, timbalan Ketua Pengarah, fungsi jabatan-jabatan, fungsi institut-institut, misi, visi dan lain-lain.

Contoh Soalan Bonus Temuduga Penolong Pustakawan S29

 • Kenapa awak mohon jawatan Penolong Pustakawan S29 ni?

Biasanya ini juga merupakan antara soalan yang sering diajukan.

Kami tidak boleh sediakan jawapan bagi pihak korang, kerana: lain calon, lain pula matlamat bagi pihak dirinya.

Sila baca semua yang korang mampu mengenai jawatan ini dan kementerian / jabatan terlibat. Kemudian buat rumusan dan kaitkan dengan penyertaan korang sebagai seorang Penolong Pustakawan S29 yang berkaliber. – pesanan soalantemuduga.com

Contoh Soalan Temuduga Penolong Pustakawan S29 (soalan Lazim Temuduga)

 • Sila ceritakan serba sedikit mengenai diri awak.

Percaya atau tidak, soalan asas ini adalah soalan paling popular di dalam mana-mana temuduga tidak kira untuk jawatan kerajaan mahupun swasta dan tidak kira Temuduga Secara Online In Situ (TSOI) mahupun Temuduga Secara Bersemuka (face to face).

Sediakan jawapan dalam bentuk kronologi hidup korang termasuklah pencapaian akademik dan pengalaman kerja (jika ada). – pesanan soalantemuduga.com

Tekankan aspek-aspek ini agar korang tampak sesuai untuk jawatan Penolong Pustakawan S29. Cuma pastikan korang tak melalut. 2 minit adalah jangkamasa yang sesuai, lebih daripada itu akan membuat penemuduga bosan dan mulai hilang tumpuan terhadap korang.

 • Pada pandangan awak, apakah ciri-ciri yang diperlukan untuk mengisi jawatan sebagai Penolong Pustakawan S29?

Jawapan untuk soalan ini hanya akan korang perolehi dengan pembacaan secara menyeluruh. Jadi jangan malas mendapatkan maklumat lanjut berkenaan jawatan ini. Baca dan catatkan apakah ciri calon yang sesuai bagi mengisi jawatan ini.

 • Apakah yang awak boleh sumbangkan sekiranya dilantik ke jawatan Penolong Pustakawan S29 ini?

Sekiranya bernasib baik dan korang diajukan dengan soalan ini. Maka, ini adalah soalan yang menjadi peluang terbaik kepada korang untuk menunjukkan kebolehan. Kaitkan pengalaman dan kemahiran korang kemudian sesuaikan dengan jawatan Penolong Pustakawan S29.

Korang perlu kreatif dalam soal ini. Penemuduga ingin mengetahui sejauh mana korang boleh berfungsi dan berguna sekiranya dilantik kelak. Jadi jangan sia-siakan soalan ini.

Contoh Soalan Temuduga Penolong Pustakawan S29 (soalan popular)

Nota: Contoh Soalan Temuduga Penolong Pustakawan S29 yang diberi di bawah hanyalah sebagai rujukan sahaja. Tidak dijamin korang akan dapat soalan yang serupa.

 • Sila kenalkan diri awak (korang digalakkan memperkenalkan diri dalam Bahasa Inggeris).
 • Keja kat mana sebelum ni?
 • Apa kelebihan awak untuk diserap ke dalam jawatan ni?
 • Apa tugas seorang Penolong Pustakawan S29?
 • Awak graduan UNIMAS kan? Apa yang awak belajar di UNIMAS dan kaitannya dengan Penolong Pustakawan S29?
 • Apa tema kemerdekaan tahun ini?
 • Ingat kan Rukun negara? Apa dia yg pertama?
 • Apa beza Sultan dengan Agong?
 • Apa itu u-Pustaka?
 • Apakah Akta Penyerahan Bahan Perpustakaan 1986 (Akta 331)?
 • Apakah faedah menjadi ahli Perpustakaan Negara Malaysia?
 • Mengapakah bahan koleksi rujukan tidak boleh dipinjam?
 • Apakah surat khabar terkini yang terdapat dalam koleksi rujukan PNM?
 • Adakah penerbitan CD-ROM memerlukan nombor ISBN/ISSN?
 • Berapakah kadar bayaran bagi pendaftaran keahlian PNM?
 • Apa cadangan awak untuk menjadikan Malaysia lebih proaktif dalam NAM?
 • Jelaskan peranan negara dalam OIC?
 • Awak rasa ASEAN masih releven?

Sebaik-baiknya cuba dapatkan jawapan bagi soalan contoh soalan temuduga Penolong Pustakawan S29 di atas. Manalah tahu kalau untung sabut, maka timbul la ia. Terapung-apung camtu. Kan..

Tapi apa yang paling korang perlukan sebenarnya ialah rujukan di bawah.

Untuk persediaan yang lebih rapi, terus dapatkan rujukan berikut.

Rujukan Temuduga Kerja Kerajaan

Dah bersedia untuk temuduga jawatan Penolong Pustakawan S29? Ianya adalah salah satu jawatan kerajaan. Rujukan persediaan yang paling tepat untuk temuduga kerja kerajaan adalah:

Rujukan contoh soalan temuduga Penolong Pustakawan S29

Atau pun,

Bagi korang yang tengah berjimat, balance tinggal beberapa puluh saja lagi dalam akaun. Boleh dapatkan rujukan temuduga SPA (versi rahmah) ni. Harga memang murah tak boleh bawa bincang!

Kedua-dua rujukan temuduga yang dicadangkan ini adalah persediaan kerangka umum untuk semua jawatan kerja kerajaan. Walaupun ia tidak spesifik untuk satu-satu jawatan (tetapi amat sesuai sekali dimanfaatkan sebagai bacaan tambahan oleh calon temuduga Penolong Pustakawan S29).

Selain itu,

Korang juga boleh baca contoh soalan temuduga SPA yang sudah dikongsikan sebelum ini, post ini membincangkan beberapa contoh soalan dan jawapan temuduga SPA.

Tapi, Kenapa Saya Kena Dapatkan Rujukan Ni?

Ada lapan sebab utama kenapa korang kena dapatkan rujukan temuduga kerja kerajaan ini sekarang juga. Ada diterangkan di bawah. Nombor 3 tu paling penting!

1) Korang jadi insan mulia

Untuk makluman korang, sebahagian daripada hasil jualan rujukan contoh soalan temuduga SPA ini akan disalurkan ke dana atau tabung bantuan mangsa-mangsa banjir, gempa dan mangsa peperangan serta pelarian.

Disebabkan itu, even korang gagal sekalipun dalam temuduga Penolong Pustakawan S29 ni, korang tak gagal total. Sekurang-kurangnya korang berjaya membantu saudara-saudara kita yg sedang diuji oleh malapetaka dan musibah dan amat-amat memerlukan pertolongan korang pada saat ini.

2) Hati korang jadi riang ria

Nota ringkas & padat dlm rujukan contoh soalan temuduga kerajaan ni akan menjimatkan tenaga korang. Tak perlu berlari seantero Internet cari bahan utk menghadiri temuduga kerja kerajaan yg betul. Tak payah berjam-jam mengadap skrin. Mata tak letih. Pikiran pon tak kusut. Hati pon jadi riang ria di hari raya. Haha..

3) Korang dibimbing oleh panel penemuduga sendiri

Rujukan contoh soalan temuduga kerajaan ini ditulis oleh Puan Jud Jamil. Siapakah beliau?

Puan Jud telah berkhidmat sebagai Ketua Unit Sumber Manusia di salah sebuah agensi kerajaan sejak 8 tahun yang lalu. Beliau terlibat secara langsung dalam proses temuduga jawatan kosong serta kerap menjadi panel temuduga.

Korang rasa?

4) Lebih masa main PUBG

Korang jangan acah-acah tak bersalah. Korang kaki game kan? Takut masa bermain game korang terganggu? Boleh sgt. Korang grab jer rujukan contoh soalan temuduga SPA (sesuai dimanfaatkan oleh calon temuduga Penolong Pustakawan S29) ni. Pastu baca nota-nota tu. Habis ceta.

Tinggal tunggu masa exam je sampai. Sementara tu, ada lebih masa terluang utk layan PUBG, ML, COC dll..

5) Guna pengalaman 15 tahun kami sepenuhnya

Contoh soalan temuduga dan skema jawapan temuduga yg diberikan akan membiasakan korang dengan format sebenar temuduga kerajaan. Bukan soalan bocor. Bukan soalan ramalan. Bukan sama sekali. Tetapi jenis soalan temuduga yang hampir sama.

Korang pinjam dan guna semaksimumnya pengalaman kami selama 15 tahun (semenjak 2008) meneliti dan mengkaji soalan-soalan temuduga SPA.

6) Memudahkan hidup korang

Skema cara menjawab soalan temuduga dalam rujukan ini ada disediakan. Paling senang, korang hafal jer caranya. Tapi tgk nasib juga la. Kalau kebetulan soalan temuduga tu yang diajukan semasa iv nanti. Memang kacang gorang la kan..

7) Boleh simpan duit lebih (untuk kawin)

Rujukan contoh soalan temuduga SPA ni murah giler. Cuma RM30 sahaja. Apa yang korang boleh dapat dengan RM30 pada masa ini? Utk topup data sebulan pun hampir tak cukup, kalau kuat layan Youtube!

Oleh kerana betapa murahnya rujukan ni. Tiada apa yang korang akan rugi mendapatkannya. Ini akan menjimatkan duit korang. Simpan duit lebih tu buat kawin. Tak pon utk beli phone model baharu yang jadi idaman kalbu. Merecik hawau ko..

8) Lagi Hawau..

Dan disebabkan kemurahan rujukan temuduga kerja kerajaan ni juga. Korang hanya perlu laburkan beberapa ringgit sahaja sebagai modal untuk meningkatkan peluang memperolehi masa depan yang bergemerlapan.

Kalau dapat kerja kelak, ratusan ribu pulangannya seumur hidup. Simpanan KWSP lagi la jangan cerita. Honda Civic yg ada lubang utk angin lalu kat tepi tu dah tentu dalam genggaman. Lagi la merecik! Peerrgh, inilah pelaburan terbaik yang pernah korang lakukan.

Sempat ke pos buku ni?

First of all, rujukan soalan temuduga Kerja Kerajaan ini BUKAN BUKU. Tiada pengeposan barang berlaku. Rujukan ini adalah eBook dalam versi download (format PDF).

Korang akan diberikan akses ke laman download untuk download semua komponen selepas bayaran diselesaikan. Biasanya proses ni memakan masa kurang daripada 24 jam. Jadi tak perlu lagi tunggu Pos atau Ninja Van datang ke rumah.

Cara ni lebih cepat untuk korang mula study!

Korang patut miliki segera panduan yang cukup lengkap dan amat membantu dalam persediaan temuduga Kerja.

Rujukan ini amat sesuai digunakan oleh calon temuduga Penolong Pustakawan S29. Malah boleh digunakan berulang kali untuk semua jenis temuduga di sektor awam.

Penutup

Kpd korang yg berjaya dipanggil ke stage temuduga Penolong Pegawai Perancang Bandar dan Desa JA29, dikatakan soalan temuduga JA29 ni merupakan antara yang agak ‘rumit’ nak jawab. Baca contoh soalan temuduga JA29 lepas di soalan temuduga Penolong Pegawai Perancang Bandar dan Desa JA29 ni.

Calon yang berjaya dipanggil ke stage temuduga Pegawai Perancang Bandar dan Desa J41 dah diemelkan jadual dan lokasi temuduga. Utk persediaan yang lebih mapan lagi, sila baca soalan temuduga Pegawai Perancang Bandar dan Desa J41 ini.

Panggilan temuduga utk jawatan Jurugeospatial J41 telah dikeluarkan. Sekiranya korang juga dipanggil, ahamdulillah. Bukan mudah nak dapat panggilan temuduga tau. Baca soalan temuduga Jurugeospatial J41 ni untuk menambahbaik persediaan temuduga korang.

Kementerian Kesihatan Malaysia melalui SPA telah selesai menapis calon yg sesuai utk jawatan Pembantu Awam Gred H11 dalam exam PSEE baru-baru ini. Dan panggilan ke sesi temuduga kepada yang berjaya telah dikeluarkan. Jika korang dapat panggilan, baca info penting contoh soalan temuduga Pembantu Awam Gred H11 ni.

Kekosongan jawatan Pegawai Perkhidmatan Pendidikan DG41 di KPM sudah diiklankan. Dan kini untuk sesi panggilan temuduga DG41 kepada yang berjaya telah dikeluarkan. Jika korang dapat panggilan temuduga, baca info penting contoh soalan temuduga Pegawai Perkhidmatan Pendidikan DG41 ni.

Jabatan Kemajuan Islam Malaysia sedang menantikan kehadiran bakal Pembantu Hal Ehwal Islam S19 yang akan menyertai mereka. Tapisan terakhir akan berlangsung tidak lama lagi. Tapisan itu adalah stage temuduga yg digeruni ramai calon. Sila baca contoh soalan temuduga Pembantu Hal Ehwal Islam S19 ni.

Jabatan Perkhidmatan Awam Malaysia juga telah mengeluarkan iklan kekosongan jawatan bagi gred DV41. Proses pengambilan sedang giat dijalankan. Kepada korang yang dipanggil ke stage temuduga, buat bebaik. Di samping itu, korang boleh rujuk contoh soalan temuduga Pegawai Latihan Vokasional DV41 ni.

Pemelihara Hutan G41 adalah jawatan yg ‘hot’ untuk tahun ini. Pengambilan dibuat dengan agak banyak. Mungkin ini peluang baik korang. Buat persediaan sebaiknya dan jangan lupa baca soalan temuduga Pemelihara Hutan G41 ini.

Kementerian Komunikasi dan Multimedia Malaysia jarang membuat pengambilan utk jawatan Jurusolek. Namun, pada kali ini KKMM membuka peluang kepada yg berbakat dalam bidang solekan. Bagi yg dipanggil, kena baca contoh-contoh soalan temuduga Jurusolek B19 ni.

Semoga berjaya menjawab semua soalan temuduga Penolong Pustakawan S29 itu nanti!

Leave a Comment

error: Content is protected !!