Soalan Temuduga Jurusolek B19

Korang berjaya dipanggil ke temuduga Jurusolek Gred B19 (calon Semenanjung) pada 21 Jun 2022 ini utk ambilan Kementerian Komunikasi dan Multimedia Malaysia pada kali ini? Tahniah2! Masalahnya kini ialah : sampai sekarang masih tak pasti apa nak prepare dan masih tercari-cari contoh soalan temuduga Jurusolek B19 yg bagus?

Gagal dalam temuduga Jurusolek B19 akan ‘memusnahkan’ peluang korang untuk dilantik ke jawatan tetap. Gagal temuduga Jurusolek B19 ini juga akan ‘memusnahkan’ harapan korang untuk menjadi ‘Abg Jurusolek’ yg hensem gila atau ‘Akak Jurusolek’ yg manis menawan.

Soalan Temuduga Jurusolek B19

Permohonan jawatan kosong Soalan Temuduga Jurusolek B19

Sekiranya korang ingin mengisi kekosongan jawatan Jurusolek B19 secara rasmi di sektor awam, permohonan boleh dilakukan dengan mengisi borang SPA9 di Portal SPA. Permohonan jawatan kosong Jurusolek B19 adalah terbuka sepanjang masa dan perlu dibuat secara atas talian atau secara maya atau online.

Tempoh sahlaku permohonanan

Suka diingatkan, tempoh sahlaku permohonan (termasuk jawatan Soalan Temuduga Jurusolek B19 ini) adalah satu (1) tahun. Korang dikehendaki mengisi semula atau mengemaskini permohonan SPA9 apabila tempoh sahlaku telah luput.

Semakan penjadualan temuduga

MAKLUMAN TERKINI : SEMAKAN PENJADUALAN TEMU DUGA

JURUSOLEK GRED B19 DI KEMENTERIAN KOMUNIKASI DAN MULTIMEDIA MALAYSIA (SARAWAK)

TARIKH TEMU DUGA : 21 JUN 2022

Pautan Alternatif:

https://online.spa.gov.my/online/jadual-temuduga-jurusolek-b19

Portal SPA :

https://www.spa.gov.my/web/guest/senarai-penjadualan-temu-duga

Persaingan jawatan Jurusolek B19

Panggilan ke temuduga jawatan Jurusolek B19 ini adalah ramai dan ini pasti mengundang persaingan yang tinggi. Kesilapan kecil semasa temuduga akan membawa padah!

Ini kerana, tidak lain, sesi temuduga Jurusolek B19 lah yang akan menjadi medan pembuangan calon!

Jadi sekiranya korang calon yang dipanggil,

Berhati-hatilah dan persiapkan diri dengan kemahiran menghadapi temuduga Jurusolek B19 yang mantap! – pesanan soalantemuduga.com

Kami tidak mahu, korang gagal padahal sudah pergi sejauh ini.

Sebelum ke contoh soalan temuduga Jurusolek B19, sedikit pengenalan untuk jawatan ini.

Gaji Jurusolek B19

Perjawatan Jurusolek B19 adalah jawatan yang termasuk di dalam kumpulan Pelaksana. Calon yang melepasi temuduga akan ditempatkan di Kementerian Komunikasi dan Multimedia Malaysia.

Gaji minimum RM1,360.00
Gaji maksimum RM4,032.00
Kenaikan Gaji TahunanRM100.00
Jadual Gaji Jurusolek Gred B19

Gaji permulaan Jurusolek B19 ialah RM1,360.00 (minimum).

Kadar gaji maksimum adalah RM4,032.00 (maksimum).

Sementara kadar KGT (kenaikan gaji tahunan) adalah sebanyak RM100.00.

Skop Kerja Jurusolek B19

Korang mesti tahu deskripsi tugas Jurusolek B19. Jarang sekali soalan berkaitan bidang tugas tidak disoal dalam temuduga kerja kerajaan.

Apakah skop kerja / deskripsi tugas Jurusolek B19?

Ingat skop kerja Jurusolek B19 ini untuk kegunaan semasa menjawab soalan temuduga nanti:

Bertanggungjawab menyolek artis-artis bagi semua rancangan sama ada di dalam atau di luar studio/lokasi dan mendandan rambut mengikut rancangan yang telah ditetapkan (biasa/glamor/mengikut watak).

Contoh Soalan Temuduga Jurusolek B19 (berkaitan jabatan / kementerian)

Pada kebiasaannya, Jurusolek B19 akan ditempatkan di :

 • Kementerian Komunikasi dan Multimedia Malaysia

Jadi korang kena study jabatan dan kementerian yg terlibat betui2.

Soalan mengenai Kementerian Komunikasi dan Multimedia Malaysia ini dijamin akan keluar. Cuma tak tahu la yang mana satu. Misalnya – Biasanya Jurusolek B19 di bawah jabatan apa di KKMM?

Basically, kami nasihatkan calon untuk hafal maklumat seperti nama menteri, timbalan menteri, Ketua Pengarah, timbalan Ketua Pengarah, fungsi jabatan-jabatan, fungsi institut-institut, misi, visi dan lain-lain.

Contoh Soalan Bonus Temuduga Jurusolek B19

 • Kenapa awak mohon jawatan Jurusolek B19 ni?

Biasanya ini juga merupakan antara soalan yang sering diajukan.

Jangan sekali-kali jwb begini: ini aje jawatan yg saya dipanggil temuduga encik.

Itu adalah jawapan yg akan mencekik leher korang sendiri. Kompen korang dikeluarkan daripada senarai calon yg mungkin dipertimbangkan utk jawatan Jurusolek B19 ini. Dijamin!

Namun, kami tidak boleh sediakan jawapan bagi pihak korang, kerana: lain calon, lain pula matlamat bagi pihak dirinya.

Sila baca semua yang korang mampu mengenai jawatan ini dan kementerian / jabatan terlibat. Kemudian buat rumusan dan kaitkan dengan penyertaan korang sebagai seorang Jurusolek B19 yang berkaliber. – pesanan soalantemuduga.com

Contoh Soalan Temuduga Jurusolek B19 (soalan Lazim Temuduga)

 • Sila ceritakan serba sedikit mengenai diri awak.

Percaya atau tidak, soalan asas ini adalah soalan paling popular di dalam mana-mana temuduga tidak kira untuk jawatan kerajaan mahupun swasta.

Sediakan jawapan dalam bentuk kronologi hidup korang termasuklah pencapaian akademik dan pengalaman kerja (jika ada). – pesanan soalantemuduga.com

Tekankan aspek-aspek ini agar korang tampak sesuai untuk jawatan Jurusolek B19. Cuma pastikan korang tak melalut. 2 minit adalah jangkamasa yang sesuai, lebih daripada itu akan membuat penemuduga bosan dan mulai hilang tumpuan terhadap korang.

 • Pada pandangan awak, apakah ciri-ciri yang diperlukan untuk mengisi jawatan sebagai Jurusolek B19?

Jawapan untuk soalan ini hanya akan korang perolehi dengan pembacaan secara menyeluruh. Jadi jangan malas mendapatkan maklumat lanjut berkenaan jawatan ini. Baca dan catatkan apakah ciri calon yang sesuai bagi mengisi jawatan ini.

 • Apakah yang awak boleh sumbangkan sekiranya dilantik ke jawatan Jurusolek B19 ini?

Sekiranya bernasib baik dan korang diajukan dengan soalan ini. Maka, ini adalah soalan yang menjadi peluang terbaik kepada korang untuk menunjukkan kebolehan. Kaitkan pengalaman dan kemahiran korang kemudian sesuaikan dengan jawatan Jurusolek B19.

Korang perlu kreatif dalam soal ini. Penemuduga ingin mengetahui sejauh mana korang boleh berfungsi dan berguna sekiranya dilantik kelak. Jadi jangan sia-siakan soalan ini.

Contoh Soalan Temuduga Jurusolek B19 (soalan popular)

Nota: Contoh soalan temuduga Jurusolek B19 yang kami beri di bawah hanyalah sebagai rujukan sahaja. Tidak dijamin korang akan dapat soalan yang serupa.

 • Sila kenalkan diri awak (korang digalakkan memperkenalkan diri dalam Bahasa Inggeris).
 • Keja kat mana sebelum ni?
 • Apa kelebihan awak untuk diserap ke dalam jawatan ni?
 • Apa tugas seorang Jurusolek B19?
 • Awak graduan USM kan? Apa yg awak belajar & kaitannya dgn Jurusolek B19?
 • Apa tema kemerdekaan tahun ini?
 • Ingat kan Rukun negara? Apa dia yg kedua?
 • Apa beza Sultan dengan Agong?
 • Apa nama penuh FINAS dan apa peranannya?
 • Apa beza maskara dengan celak?
 • Apa fungsi toner?
 • Bagaimana untuk mengiklan di laman web BERNAMA?
 • Apa beza solekan kesan khas (special effects SFX makeup) dengan solekan biasa?
 • Jelaskan teknik shading hidung agar kelihatan mancung semulajadi.
 • Apakah tips dalam pemilihan foundation yg betul dan sesuai dengan kulit wajah?
 • Apa cadangan awak untuk menjadikan Malaysia lebih proaktif dalam NAM?
 • Jelaskan peranan negara dalam OIC?
 • Awak rasa ASEAN masih releven?

Sebaik-baiknya cuba dapatkan jawapan bagi soalan contoh soalan temuduga Jurusolek B19 di atas. Manalah tahu kalau untung sabut, maka timbul la ia. Terapung-apung camtu. Kan..

Tapi apa yang paling korang perlukan sebenarnya ialah rujukan di bawah.

Untuk persediaan yang lebih rapi, terus dapatkan rujukan berikut.

Rujukan Temuduga Kerja Kerajaan

Dah bersedia untuk temuduga jawatan Jurusolek B19? Ianya adalah salah satu jawatan kerajaan. Rujukan persediaan yang paling tepat untuk temuduga kerja kerajaan adalah:

Rujukan contoh soalan temuduga Jurusolek B19

Atau pun,

Bagi korang yang tengah berjimat, balance tinggal beberapa puluh saja lagi dalam akaun. Boleh dapatkan rujukan temuduga SPA (versi rahmah) ni. Harga memang murah tak boleh bawa bincang!

Kedua-dua rujukan temuduga yang dicadangkan ini adalah persediaan kerangka umum untuk semua jawatan kerja kerajaan. Walaupun ia tidak spesifik untuk satu-satu jawatan (tetapi amat sesuai sekali dimanfaatkan sebagai bacaan tambahan oleh calon temuduga Jurusolek B19).

Selain itu,

Korang juga boleh baca contoh soalan temuduga SPA yang sudah dikongsikan sebelum ini, post ini membincangkan beberapa contoh soalan dan jawapan temuduga SPA.

Tapi, Kenapa Saya Kena Dapatkan Rujukan Ni?

Ada lapan sebab utama kenapa korang kena dapatkan rujukan temuduga kerja kerajaan ini sekarang juga. Ada diterangkan di bawah. Nombor 3 tu paling penting!

1) Korang jadi insan mulia

Untuk makluman korang, sebahagian daripada hasil jualan rujukan contoh soalan temuduga SPA ini akan disalurkan ke dana atau tabung bantuan mangsa-mangsa banjir, gempa dan mangsa peperangan serta pelarian.

Disebabkan itu, even korang gagal sekalipun dalam temuduga Jurusolek B19 ni, korang tak gagal total. Sekurang-kurangnya korang berjaya membantu saudara-saudara kita yg sedang diuji oleh malapetaka dan musibah dan amat-amat memerlukan pertolongan korang pada saat ini.

2) Hati korang jadi riang ria

Nota ringkas & padat dlm rujukan contoh soalan temuduga kerajaan ni akan menjimatkan tenaga korang. Tak perlu berlari seantero Internet cari bahan utk menghadiri temuduga kerja kerajaan yg betul. Tak payah berjam-jam mengadap skrin. Mata tak letih. Pikiran pon tak kusut. Hati pon jadi riang ria di hari raya. Haha..

3) Korang dibimbing oleh panel penemuduga sendiri

Rujukan contoh soalan temuduga kerajaan ini ditulis oleh Puan Jud Jamil. Siapakah beliau?

Puan Jud telah berkhidmat sebagai Ketua Unit Sumber Manusia di salah sebuah agensi kerajaan sejak 8 tahun yang lalu. Beliau terlibat secara langsung dalam proses temuduga jawatan kosong serta kerap menjadi panel temuduga.

Korang rasa?

4) Lebih masa main PUBG

Korang jangan acah-acah tak bersalah. Korang kaki game kan? Takut masa bermain game korang terganggu? Boleh sgt. Korang grab jer rujukan contoh soalan temuduga SPA (sesuai dimanfaatkan oleh calon temuduga Jurusolek B19) ni. Pastu baca nota-nota tu. Habis ceta.

Tinggal tunggu masa exam je sampai. Sementara tu, ada lebih masa terluang utk layan PUBG, ML, COC dll..

5) Guna pengalaman 15 tahun kami sepenuhnya

Contoh soalan temuduga dan skema jawapan temuduga yg diberikan akan membiasakan korang dengan format sebenar temuduga kerajaan. Bukan soalan temuduga bocor. Bukan soalan temuduga ramalan. Bukan sama sekali. Tetapi jenis soalan yang hampir sama.

Korang pinjam dan guna semaksimumnya pengalaman kami selama 15 tahun (semenjak 2008) meneliti dan mengkaji soalan-soalan temuduga SPA.

6) Memudahkan hidup korang

Skema cara menjawab soalan temuduga dalam rujukan ini ada disediakan. Paling senang, korang hafal jer caranya. Tapi tgk nasib juga la. Kalau kebetulan soalan temuduga tu yang diajukan semasa iv nanti. Memang kacang gorang la kan..

7) Boleh simpan duit lebih (untuk kawin)

Rujukan contoh soalan temuduga SPA ni murah giler. Cuma RM30 sahaja. Apa yang korang boleh dapat dengan RM30 pada masa ini? Tiada apa sgt pun pada masa ini. Utk topup data sebulan pun hampir tak cukup, kalau kuat layan Youtube!

Oleh kerana betapa murahnya rujukan ni. Tiada apa yg korang akan rugi memilikinya. Ini akan menjimatkan duit korang. Simpan duit lebih tu buat kawin. Tak pon utk beli phone model baharu yang jadi idaman kalbu. Merecik hawau ko..

8) Lagi Hawau..

Dan disebabkan kemurahan rujukan temuduga kerja kerajaan ni juga. Korang cuma perlu laburkan beberapa ringgit sahaja sebagai modal untuk meningkatkan peluang memperolehi masa depan yang bergemerlapan.

Kalau dapat kerja kelak, ratusan ribu pulangannya seumur hidup. Simpanan KWSP lagi la jangan cerita. Honda Civic yg ada lubang utk angin lalu kat tepi tu dah tentu dalam genggaman. Lagi la merecik! Peerrgh, inilah pelaburan terbaik yang pernah korang lakukan.

Sempat ke pos buku ni?

First of all, rujukan soalan temuduga Kerja Kerajaan ini BUKAN BUKU. Tiada pengeposan barang berlaku. Rujukan ini adalah eBook dalam versi download (format PDF).

Korang akan diberikan akses ke laman download untuk download semua komponen selepas bayaran diselesaikan.

Berapa lama leh dpt rujukan tu lepas bayar?

Klu korang guna billplz (FPX) / online banking, biasanya proses ni memakan masa di antara 1 – 2 jam shaja. Jadi tak perlu lagi berminggu tunggu Pos Laju atau Ninja Van datang ke rumah.

Cara ni lebih cepat untuk korang mula prepare utk iv!

Korang patut miliki segera panduan persediaan temuduga yang cukup lengkap dan amat membantu dalam persediaan temuduga Kerja ini.

Sekali lagi dinyatakan, rujukan ini amat sesuai digunakan oleh calon temuduga Jurusolek B19. Malah boleh digunakan berulang kali untuk semua jenis temuduga di sektor awam.

Penutup

Jabatan Audit Negara sedang menantikan kehadiran bakal Juruaudit W41 yang akan menyertai mereka. Tapisan terakhir akan berlangsung tidak lama lagi. Tapisan itu adalah stage temuduga yg digeruni ramai calon. Sila baca contoh soalan temuduga Juruaudit W41 ni utk persediaan awal.

Jabatan Perhutanan telah mengeluarkan iklan kekosongan jawatan bagi gred G19. Proses pengambilan sedang giat dijalankan. Kepada korang yang dipanggil ke stage temuduga, buat bebaik. Di samping itu, korang boleh rujuk contoh soalan temuduga Pengawas Hutan G19 ni.

Penjaga Jentera Elektrik J19 adalah jawatan yg ‘rare’ dan agak jarang dibuat pengambilan. Mungkin ini peluang baik korang. Buat persediaan sebaiknya dan jangan lupa baca soalan temuduga Penjaga Jentera Elektrik J19 ini.

Kpd korang yg berjaya dipanggil ke stage temuduga Penolong Pegawai Tadbir N29, dikatakan soalan temuduga N29 ni merupakan antara yang agak ‘rumit’ nak jawab. Baca contoh soalan temuduga N29 lepas di soalan temuduga Penolong Pegawai Tadbir N29 ni.

Calon yang berjaya dipanggil ke stage temuduga Penolong Pegawai Hal Ehwal Islam S29 dah diemelkan jadual dan alamat lokasi temuduga. Utk persediaan yang lebih mapan lagi, sila baca soalan temuduga Penolong Pegawai Hal Ehwal Islam S29 ini.

Panggilan temuduga utk jawatan Pegawai Pendaftaran KP41 telah dikeluarkan. Sekiranya korang juga dipanggil, ahamdulillah. Bukan mudah nak dapat panggilan temuduga tau. Baca contoh soalan temuduga Pegawai Pendaftaran KP41 ni untuk menambahbaik persediaan temuduga korang.

Kementerian Belia dan Sukan melalui SPA telah selesai menapis calon yg sesuai utk jawatan Penolong Pegawai Latihan E29 dalam exam PSEE baru-baru ini. Dan panggilan ke sesi temuduga kepada yang berjaya telah dikeluarkan. Jika korang dapat panggilan, baca info penting contoh soalan temuduga Penolong Pegawai Latihan E29 ni.

Kekosongan jawatan Jurufotografi B19 / B29 di Kementerian Komunikasi Dan Digital sudah diiklankan. Dan kini untuk sesi panggilan temuduga B19 dan B29 kepada calon yang berjaya telah dikeluarkan. Jika korang dapat panggilan temuduga, baca info penting contoh soalan temuduga Jurufotografi B19 / B29 ni.

Dah sedia utk temuduga Pegawai Penjara KA19? Temuduga ni mmg direka utk membuang calon! Cuba baca soalan temuduga Pegawai Penjara KA19 utk persediaan awal.

Semoga berjaya menjawab semua soalan temuduga Jurusolek B19 itu nanti!

Leave a Comment

error: Content is protected !!