Soalan Temuduga Pelukis Pelan (Seni Bina) JA19

Korang berjaya dipanggil ke temuduga Pelukis Pelan (Seni Bina) Gred JA19 (calon semenanjung) pada 04 April 2021 – 09 April 2021 ni utk Kementerian Kerja Raya Malaysia? Tahniah2! Masalahnya kini ialah : sampai sekarang masih tak pasti apa nak prepare dan masih tercari-cari contoh soalan temuduga Pelukis Pelan (Seni Bina) JA19 yg bagus?

Gagal dalam temuduga Pelukis Pelan (Seni Bina) JA19 akan ‘mematikan’ peluang korang untuk dilantik ke jawatan tetap. Gagal temuduga Pelukis Pelan (Seni Bina) JA19 ini juga akan ‘memusnahkan’ harapan korang untuk menjadi ‘Abg Pelukis Pelan (Seni Bina)’ yg hensem gila atau ‘Akak Pelukis Pelan (Seni Bina)’ yg manis menawan.

Soalan Temuduga Pelukis Pelan (Seni Bina) JA19

Untuk korang yg dapat panggilan ke ujian psikometrik Pelukis Pelan (Seni Bina) JA19 untuk ambilan di Suruhanjaya Perkhidmatan Awam pada kali ini. Bahan-bahan ulangkaji dan latih tubi utk ujian ni boleh diperolehi di contoh soalan ujian psikometrik Pelukis Pelan (Seni Bina) JA19.

Sebelum itu, bagi korang yg dapat panggilan exam online Pelukis Pelan (Seni Bina) JA19. Rezeki tu. Jangan sia-siakan peluang yg diberi. Buat persediaan sebaik mungkin! Bahan-bahan ulangkaji utk exam ni boleh diperolehi di contoh soalan peperiksaan Pelukis Pelan (Seni Bina) JA19.

Permohonan jawatan kosong Pelukis Pelan (Seni Bina) JA19

Sekiranya korang ingin mengisi kekosongan jawatan Pelukis Pelan (Seni Bina) JA19 secara rasmi di sektor awam, permohonan boleh dilakukan dengan mengisi borang SPA9 di Portal SPA. Permohonan jawatan kosong Pelukis Pelan (Seni Bina) JA19 adalah terbuka sepanjang masa dan perlu dibuat secara atas talian atau secara maya atau online.

Tempoh sahlaku permohonanan

Suka diingatkan, tempoh sahlaku permohonan (termasuk jawatan Pelukis Pelan (Seni Bina) JA19 ini) adalah satu (1) tahun. Korang dikehendaki mengisi semula atau mengemaskini permohonan SPA9 apabila tempoh sahlaku telah luput.

Semakan penjadualan temuduga

MAKLUMAN TERKINI : SEMAKAN PENJADUALAN TEMU DUGA

PELUKIS PELAN (SENI BINA) GRED JA19 DI KEMENTERIAN KERJA RAYA MALAYSIA (SEMENANJUNG)

TARIKH TEMU DUGA : 04 APRIL 2021 – 09 APRIL 2021

Pautan Alternatif:

https://online.spa.gov.my/online/jadual-temuduga-pelukis-pelan-seni-bina-ja19

Portal SPA :

http://www.spa.gov.my/web/guest/senarai-penjadualan-temu-duga

Persaingan jawatan Pelukis Pelan (Seni Bina) JA19

Panggilan ke temuduga jawatan Pelukis Pelan (Seni Bina) JA19 ini adalah ramai dan ini pasti mengundang persaingan yang tinggi. Kesilapan kecil semasa temuduga akan membawa padah!

Ini kerana, tidak lain, sesi temuduga Pelukis Pelan (Seni Bina) JA19 lah yang akan menjadi medan pembuangan calon!

Jadi sekiranya korang calon yang dipanggil,

Berhati-hatilah dan persiapkan diri dengan kemahiran menghadapi temuduga Pelukis Pelan (Seni Bina) JA19 yang mantap! – pesanan soalantemuduga.com

Kami tidak mahu, korang gagal padahal sudah pergi sejauh ini.

Sebelum ke contoh soalan temuduga Pelukis Pelan (Seni Bina) JA19, sedikit pengenalan untuk jawatan ini.

Gaji Pelukis Pelan (Seni Bina) JA19

Perjawatan Pelukis Pelan (Seni Bina) JA19 adalah jawatan yang termasuk di dalam kumpulan Pelaksana (Skim Perkhidmatan Bersepadu). Calon yang melepasi temuduga akan ditempatkan di Jabatan Perancangan Bandar dan Desa.

Gaji minimum RM 1,377.00
Gaji maksimum RM 4,052.00
Kenaikan Gaji TahunanRM 100.00
Jadual Gaji Pelukis Pelan (Seni Bina) Gred JA19

Gaji permulaan Pelukis Pelan (Seni Bina) JA19 ialah RM1,377.00 (minimum).

Kadar gaji maksimum adalah RM4,052.00 (maksimum).

Sementara kadar KGT (kenaikan gaji tahunan) adalah sebanyak RM100.00.

Skop Kerja Pelukis Pelan (SeniBina) JA19

Korang mesti tahu deskripsi tugas seorang Pelukis Pelan (SeniBina) JA19. Jarang sekali soalan berkaitan bidang tugas tidak disoal dalam temuduga kerja kerajaan.

Apakah skop kerja / deskripsi tugas Pelukis Pelan (Seni Bina) Gred JA19?

Ingat skop kerja Pelukis Pelan (Seni Bina) JA19 ini untuk kegunaan semasa menjawab soalan temuduga nanti:

Bertanggungjawab mengendalikan pelaksanaan bagi skop kerja seni bina termasuk melaksanakan penyediaan lukisan teknikal dan spesifikasi, menyemak lukisan perunding, merekod dan menyelenggarakan lukisan, menyediakan study model, menyediakan reka bentuk, menyedia lakaran reka bentuk, menyediakan lukisan kerja, lukisan perunding, memantau maklum balas penilaian teknikal, melaksanakan audit kualiti (reka bentuk)/audit seni bina pembinaan dan menyediakan laporan serta lain-lain tugas yang berkaitan tugas-tugas berkaitan aspek reka bentuk dan seni bina.

Contoh Soalan Temuduga Pelukis Pelan (Seni Bina) JA19 (berkaitan jabatan / kementerian)

Pada kebiasaannya, Pelukis Pelan SeniBina JA19 akan ditempatkan di :

 • Kementerian Kerja Raya Malaysia
 • Kementerian Perumahan dan Kerajaan Tempatan
 • Jabatan Perancangan Bandar dan Desa ( PLANMalaysia )

Jadi korang kena study jabatan dan kementerian ni betui2.

Soalan mengenai PLANMalaysia ini dijamin akan keluar. Cuma tak tahu la yang mana satu. Misalnya – Apakah Perbezaan Utama Diantara RFN dan RFN Ke-2?

Basically, kami nasihatkan calon untuk hafal maklumat seperti nama menteri, timbalan menteri, Ketua Pengarah, timbalan Ketua Pengarah, fungsi jabatan-jabatan, fungsi institut-institut, misi, visi dan lain-lain.

Contoh Soalan Bonus Temuduga Pelukis Pelan (Seni Bina) JA19

 • Kenapa awak mohon jawatan Pelukis Pelan (Seni Bina) JA19 ni?

Biasanya ini juga merupakan antara soalan yang sering diajukan.

Kami tidak boleh sediakan jawapan bagi pihak korang, kerana: lain calon, lain pula matlamat bagi pihak dirinya.

Sila baca semua yang korang mampu mengenai jawatan ini dan kementerian / jabatan terlibat. Kemudian buat rumusan dan kaitkan dengan penyertaan korang sebagai seorang Pelukis Pelan (Seni Bina) JA19 yang berkaliber. – pesanan soalantemuduga.com

Contoh Soalan Temuduga Pelukis Pelan (Seni Bina) JA19 (soalan Lazim Temuduga)

 • Sila ceritakan serba sedikit mengenai diri awak.

Percaya atau tidak, soalan asas ini adalah soalan paling popular di dalam mana-mana temuduga tidak kira untuk jawatan kerajaan mahupun swasta.

Sediakan jawapan dalam bentuk kronologi hidup korang termasuklah pencapaian akademik dan pengalaman kerja (jika ada). – pesanan soalantemuduga.com

Tekankan aspek-aspek ini agar korang tampak sesuai untuk jawatan Pelukis Pelan (Seni Bina) JA19. Cuma pastikan korang tak melalut. 2 minit adalah jangkamasa yang sesuai, lebih daripada itu akan membuat penemuduga bosan dan mulai hilang tumpuan terhadap korang.

 • Pada pandangan awak, apakah ciri-ciri yang diperlukan untuk mengisi jawatan sebagai Pelukis Pelan (Seni Bina) JA19?

Jawapan untuk soalan ini hanya akan korang perolehi dengan pembacaan secara menyeluruh. Jadi jangan malas mendapatkan maklumat lanjut berkenaan jawatan ini. Baca dan catatkan apakah ciri calon yang sesuai bagi mengisi jawatan ini.

 • Apakah yang awak boleh sumbangkan sekiranya dilantik ke jawatan Pelukis Pelan (Seni Bina) ini?

Sekiranya bernasib baik dan korang diajukan dengan soalan ini. Maka, ini adalah soalan yang menjadi peluang terbaik kepada korang untuk menunjukkan kebolehan. Kaitkan pengalaman dan kemahiran korang kemudian sesuaikan dengan jawatan Pelukis Pelan (Seni Bina) JA19.

Korang perlu kreatif dalam soal ini. Penemuduga ingin mengetahui sejauh mana korang boleh berfungsi dan berguna sekiranya dilantik kelak. Jadi jangan sia-siakan soalan ini.

Contoh Soalan Temuduga Pelukis Pelan (Seni Bina) JA19 (soalan popular)

Nota: Contoh Soalan Temuduga Pelukis Pelan (Seni Bina) JA19 yang kami beri di bawah hanyalah sebagai rujukan sahaja. Tidak dijamin korang akan dapat soalan yang serupa.

 • Sila kenalkan diri awak (korang digalakkan memperkenalkan diri dalam Bahasa Inggeris).
 • Keja kat mana sebelum ni?
 • Apa kelebihan awak untuk diserap ke dalam jawatan ni?
 • Apa tugas seorang Pelukis Pelan (Seni Bina) JA19?
 • Awak graduan UNIMAS kan? Apa yang awak belajar di UNIMAS dan kaitannya dengan Pelukis Pelan (Seni Bina) JA19?
 • Apa tema kemerdekaan tahun ini?
 • Ingat kan Rukun negara? Apa dia yg ketiga?
 • Apa beza Sultan dengan Agong?
 • Apakah Rancangan Fizikal Negara Dan Fungsinya??
 • Apakah jenis-Jenis Pemajuan yang perlu di rujuk ke MPFN??
 • Berapakah jumlah denda yang di kenakan bagi seseorang yang melakukan kesalahan berhubung dengan pemajuan yang tidak dibenarkan?
 • Bilakah Tempoh kebenaran merancang akan luput?
 • Apakah Kebenaran Merancang mengikut peruntukan Akta 172?
 • Siapa yang bertanggungjawab dalam merancang bandar?
 • Apa cadangan awak untuk menjadikan Malaysia lebih proaktif dalam NAM?
 • Jelaskan peranan negara dalam OIC?
 • Awak rasa ASEAN masih releven?

Sebaik-baiknya cuba dapatkan jawapan bagi soalan contoh soalan temuduga Pelukis Pelan (Seni Bina) JA19 di atas. Manalah tahu kalau untung sabut, maka timbul la ia. Terapung-apung camtu. Kan..

Tapi apa yang paling korang perlukan sebenarnya ialah rujukan di bawah.

Untuk persediaan yang lebih rapi, terus dapatkan rujukan berikut.

Rujukan Temuduga Kerja Kerajaan

Dah bersedia untuk temuduga jawatan Pelukis Pelan (Seni Bina) JA19? Ianya adalah salah satu jawatan kerajaan. Rujukan persediaan yang paling tepat untuk temuduga kerja kerajaan adalah:

Rujukan contoh soalan temuduga Pelukis Pelan (Seni Bina) JA19

Atau pun,

Bagi korang yang tengah berjimat, balance tinggal beberapa puluh saja lagi dalam akaun. Boleh dapatkan rujukan temuduga SPA (versi rahmah) ni. Harga memang murah tak boleh bawa bincang!

Kedua-dua rujukan temuduga yang dicadangkan ini adalah persediaan kerangka umum untuk semua jawatan kerja kerajaan. Walaupun ia tidak spesifik untuk satu-satu jawatan (tetapi amat sesuai sekali dimanfaatkan sebagai bacaan tambahan oleh calon temuduga Pelukis Pelan (Seni Bina) JA19).

Selain itu,

Korang juga boleh baca contoh soalan temuduga SPA yang sudah dikongsikan sebelum ini, post ini membincangkan beberapa contoh soalan dan jawapan temuduga SPA.

Tapi, Kenapa Saya Kena Dapatkan Rujukan Temuduga Ni?

Ada 8 sebab kenapa korang kena dapatkan rujukan temuduga ini sekarang juga. Sebab ke-3 tu yg paling penting!

1) Korang jadi insan mulia

Untuk pengetahuan korang, sebahagian daripada hasil jualan rujukan contoh soalan temuduga SPA ini akan disalurkan ke dana atau tabung bantuan mangsa-mangsa banjir, gempa dan mangsa peperangan serta pelarian.

Disebabkan itu, even korang gagal sekalipun dalam temuduga Pelukis Pelan (Seni Bina) JA19), korang tak gagal total. Sekurang-kurangnya korang berjaya membantu saudara-saudara kita yg sedang diuji oleh malapetaka dan musibah dan amat-amat memerlukan pertolongan korang pada saat ini.

2) Hati korang jadi riang ria

Nota ringkas & padat dlm rujukan contoh soalan temuduga kerajaan ni akan menjimatkan tenaga korang. Tak perlu berlari seantero Internet cari bahan utk menghadiri temuduga kerja kerajaan yg betul. Tak payah berjam-jam mengadap skrin. Mata tak letih. Pikiran pon tak kusut. Hati pon jadi riang ria di hari raya. Haha..

3) Korang dibimbing oleh panel penemuduga sendiri

Rujukan contoh soalan temuduga ini ditulis oleh Puan Jud Jamil. Siapa Puan Jud ini?

Puan Jud telah berkhidmat sebagai Ketua Unit Sumber Manusia di salah sebuah agensi kerajaan sejak 8 tahun yang lalu. Beliau terlibat secara langsung dalam proses temuduga jawatan kosong serta kerap menjadi panel temuduga.

Korang rasa?

4) Lebih masa main PUBG

Korang jangan acah-acah tak bersalah. Korang kaki game kan? Takut masa bermain game korang terganggu? Boleh sgt. Korang grab jer rujukan contoh soalan temuduga kerja kerajaan (yg sesuai dimanfaatkan oleh calon temuduga Pelukis Pelan (Seni Bina) JA19)) ni.

Pastu baca nota-nota tu. Habis ceta. Tinggal tunggu masa iv je sampai. Sementara tu, korang ada lebih masa terluang utk layan PUBG, ML, COC dll. Jom streaming sampai pagi!

5) Guna pengalaman 15 tahun kami sepenuhnya

Contoh soalan temuduga dan contoh skema jawapan temuduga yg diberikan akan membiasakan korang dengan format sebenar temuduga SPA. Bukan soalan bocor. Bukan soalan ramalan. Bukan sama sekali.

Tetapi jenis soalan temuduga yang hampir sama. Korang pinjam dan guna semaksimumnya pengalaman kami selama 15 tahun (semenjak 2008) meneliti dan mengkaji soalan-soalan temuduga SPA.

6) Memudahkan hidup korang

Skema cara menjawab soalan temuduga dalam rujukan ini ada disediakan. Paling senang, korang hafal jer caranya. Tgk nasib juga la. Kalau kebetulan soalan temuduga tu yang diajukan semasa iv nanti. Memang kacang goreng la kan.. Kalau kebetulan.

7) Boleh simpan duit lebih (untuk kawin)

Rujukan contoh soalan temuduga kerajaan ni murah giler. Cuma RM30 sahaja. Apa yang korang boleh dapat dengan RM30? Tiada apa sgt pun. Sedangkan utk topup data sebulan pun hampir tak cukup kalau kuat layan Youtube!

Oleh kerana betapa murahnya rujukan ni. Tiada apa yang korang akan rugi mendapatkannya. Ini akan menjimatkan duit korang. Simpan duit lebih tu buat kawin. Tak pon utk beli phone model baharu yang jadi idaman kalbu. Merecik hawau ko..

8) Lagi Hawau..

Dan disebabkan kemurahan rujukan contoh soalan temuduga ni juga. Korang hanya perlu laburkan beberapa ringgit sahaja sebagai modal untuk meningkatkan peluang memperolehi masa depan yang bergemerlapan.

Kalau dapat kerja kelak, ratusan ribu pulangannya seumur hidup. Simpanan KWSP lagi la jangan cerita. Honda Civic yg ada lubang utk angin lalu kat tepi tu dah tentu dalam genggaman. Lagi la merecik! Peerrgh, inilah pelaburan terbaik yang pernah korang lakukan.

Sempat ke pos buku ni?

First of all, rujukan temuduga Kerja Kerajaan ini BUKAN BUKU. Tiada pengeposan barang berlaku. Rujukan ini adalah eBook dalam versi download (format PDF).

Korang akan diberikan akses ke laman download untuk download semua komponen selepas bayaran diselesaikan. Biasanya proses ni memakan masa kurang daripada 2 jam (klu korang pilih cara pembayaran billplz / online banking). Jadi tak perlu lagi tunggu Pos atau Ninja Van datang ke rumah.

Cara ni lebih cepat untuk korang mula study!

Korang patut miliki segera panduan yang cukup lengkap dan amat membantu dalam persediaan temuduga Kerja.

Rujukan ini amat sesuai digunakan oleh calon temuduga Pelukis Pelan (Seni Bina) JA19. Malah boleh digunakan berulang kali untuk semua jenis temuduga di sektor awam.

Penutup

Kpd korang yg berjaya dipanggil ke stage temuduga Pegawai Undang-Undang L41, dikatakan soalan temuduga L41 ni merupakan antara yang agak ‘susah’ nak jawab. Baca contoh soalan temuduga L41 lepas di soalan temuduga Pegawai Undang-Undang L41 ni.

Calon yang berjaya dipanggil ke stage temuduga Pegawai Perikanan G41 dah diemelkan jadual dan lokasi temuduga. Utk persediaan yang lebih mapan lagi, sila baca soalan temuduga Pegawai Perikanan G41 ini.

Panggilan temuduga utk jawatan Pegawai Penyelidik Q41 telah dikeluarkan. Sekiranya korang juga dipanggil, ahamdulillah. Bukan mudah nak dapat panggilan temuduga tau. Baca soalan temuduga Pegawai Penyelidik Q41 ni untuk menambahbaik persediaan temuduga korang.

Kementerian Kesihatan Malaysia melalui SPA telah selesai menapis calon yg sesuai utk jawatan Pegawai Tadbir N41 (Rekod Perubatan) dalam exam PSEE baru-baru ini. Dan panggilan ke sesi temuduga kepada yang berjaya telah dikeluarkan. Jika korang dapat panggilan, baca info penting contoh soalan temuduga Pegawai Tadbir N41 (Rekod Perubatan) ni.

Kekosongan jawatan Penolong Pegawai Pertahanan Awam KP29 di APM sudah diiklankan. Dan kini untuk sesi panggilan temuduga KP29 kepada yang berjaya telah dikeluarkan. Jika korang dapat panggilan temuduga, baca info penting contoh soalan temuduga Penolong Pegawai Pertahanan Awam KP29 ni

Jabatan Perkhidmatan Veterinar sedang menantikan kehadiran bakal Penolong Pegawai Veterinar yang akan menyertai mereka. Tapisan terakhir akan berlangsung tidak lama lagi. Tapisan itu adalah stage temuduga yg digeruni ramai calon. Sila baca contoh soalan temuduga Penolong Pegawai Veterinar G29 ni.

Jabatan Pertanian Malaysia juga telah mengeluarkan iklan kekosongan jawatan bagi gred GA9. Proses pengambilan sedang giat dijalankan. Kepada korang yang dipanggil ke stage temuduga, buat bebaik. Di samping itu, korang boleh rujuk contoh soalan temuduga Penolong Pegawai Pertanian G29 ni.

Juruukur Bahan Gred J41 adalah jawatan yg ‘hot’ untuk tahun ini. Pengambilan dibuat dengan agak kerap. Mungkin ini peluang baik korang. Buat persediaan sebaiknya dan jangan lupa baca soalan temuduga Juruukur Bahan Gred J41 ini.

Kementerian Belia dan Sukan sedang menanti calon yang lulus temuduga untuk menganggotai mereka dalam masa terdekat ini. Kepada calon Penolong Pegawai Belia dan Sukan, sila buat persediaan rapi dengan mengenali soalan lazim temuduga S29 di soalan temuduga Penolong Pegawai Belia dan Sukan S29.

Semoga berjaya menjawab semua soalan temuduga Pelukis Pelan (Seni Bina) JA19 itu nanti!

Leave a Comment

error: Content is protected !!