Soalan Temuduga Pembantu Muzium S19

Korang berjaya dipanggil ke sesi temuduga Pembantu Muzium Gred S19 utk ambilan Kementerian Pelancongan, Seni dan Budaya Malaysia pada 08 Mac 2021 – 10 Mac 2021 ini? Tahniah2! Masalahnya kini ialah : sampai sekarang masih tak pasti apa nak prepare? Dan masih lagi tercari-cari contoh soalan temuduga Pembantu Muzium S19 yg bagus?

Soalan Temuduga Pembantu Muzium S19 Kementerian Pelancongan, Seni dan Budaya Malaysia

Gagal dalam temuduga Pembantu Muzium S19 akan ‘membunuh’ peluang korang untuk dilantik ke jawatan tetap. Gagal temuduga Muzium S19 ini juga akan ‘memusnahkan’ harapan korang untuk menjadi ‘Abg Pembantu Muzium’ yg hensem gila atau ‘Akak Pembantu Muzium’ yg manis menawan.

Nota: Bagi korang yang dipanggil ke PSEE Pembantu Muzium pada 26 November 2020 ni. Sila baca contoh soalan Pembantu Muzium S19 ni utk rujukan korang.

Permohonan jawatan kosong Pembantu Muzium S19

Sekiranya korang ingin mengisi kekosongan jawatan Pembantu Muzium S19 secara rasmi di sektor awam, permohonan boleh dilakukan dengan mengisi borang SPA9 di Portal SPA. Permohonan jawatan kosong Pembantu Muzium S19 adalah terbuka sepanjang masa dan perlu dibuat secara atas talian atau secara maya atau online.

Tempoh sahlaku permohonanan

Suka diingatkan, tempoh sahlaku permohonan (termasuk jawatan Pembantu Muzium S19 ini) adalah satu (1) tahun. Korang dikehendaki mengisi semula atau mengemaskini permohonan SPA9 apabila tempoh sahlaku tersebut telah luput.

Semakan penjadualan temuduga

MAKLUMAN TERKINI : SEMAKAN PENJADUALAN TEMU DUGA

PEMBANTU MUZIUM GRED S19 DI KEMENTERIAN PELANCONGAN, SENI DAN BUDAYA MALAYSIA

TARIKH TEMU DUGA : 08 MAC 2021 – 10 MAC 2021

Pautan Alternatif:

https://online.spa.gov.my/online/jadual-temuduga-pembantu-muzium-s19

Portal SPA :

http://www.spa.gov.my/web/guest/senarai-penjadualan-temu-duga

Persaingan jawatan Pembantu Muzium S19

Panggilan ke temuduga jawatan Pembantu Muzium S19 ini adalah ramai dan ini pasti mengundang persaingan yang tinggi. Kesilapan kecil semasa temuduga akan membawa padah!

Ini kerana, tidak lain dan tidak bukan, sesi temuduga Pembantu Muzium S19 lah yang akan menjadi medan utama pembuangan calon!

Jadi sekiranya korang calon yang dipanggil,

Berhati-hatilah dan persiapkan diri dengan kemahiran menghadapi temuduga Pembantu Muzium S19 yang mantap! – pesanan soalantemuduga.com

Kami tidak mahu, korang gagal padahal sudah pergi sejauh ini.

Sebelum ke contoh soalan temuduga Pembantu Muzium S19, sedikit pengenalan untuk jawatan ini.

Gaji Pembantu Muzium S19

Perjawatan Pembantu Muzium S19 adalah jawatan yang termasuk di dalam kumpulan pelaksana/sokongan.

Calon yang melepasi temuduga akan ditempatkan di muzium-muzium di bawah Kementerian Pelancongan, Seni dan Budaya Malaysia.

Gaji permulaan Pembantu Muzium S19 ialah RM1,352.00 (minimum).

Kadar gaji maksimum adalah RM4,003.00.

Sementara kadar KGT (kenaikan gaji tahunan) adalah sebanyak RM100.00.

Skop Kerja Pembantu Muzium S19

Korang mesti tahu deskripsi tugas seorang Pembantu Muzium S19. Jarang sekali soalan berkaitan bidang tugas tidak disoal dalam temuduga kerja kerajaan.

Apakah skop kerja / deskripsi tugas Pembantu Muzium S19?

Ingat skop kerja Pembantu Muzium S19 ini untuk kegunaan semasa menjawab soalan temuduga nanti:

” Pembantu Muzium S19 adalah bertanggungjawab ke atas keselamatan dan kebersihan koleksi muzium serta galeri pameran, membantu kerja-kerja pengumpulan koleksi penyelidikan (sejarah, kebudayaan dan alam semula jadi) serta penyediaan pameran, ekskavasi arkeologi, konservasi dan sebagainya. “

Contoh Soalan Temuduga Pembantu Muzium S19 (berkaitan jabatan / kementerian)

Untuk temuduga kali ini, Pembantu Muzium S19 akan ditempatkan di :

 • Kementerian Pelancongan, Seni dan Budaya Malaysia
 • Jabatan Muzium Malaysia

Jadi korang kena study jabatan muzium dan kementerian ni betui2.

Soalan mengenai kementerian dan jabatan di bawahnya dijamin akan keluar. Cuma tak tahu la yang mana satu. Misalnya soalan – Galeri Perdana ni duk bawah kementerian apa?

Kementerian Pelancongan, Seni dan Budaya Malaysia – yup.. inilah jawapannnya. Ingat baik-baik tau.

Basically, kami nasihatkan calon untuk hafal maklumat seperti nama menteri, timbalan menteri, Ketua Pengarah, timbalan Ketua Pengarah, fungsi jabatan-jabatan, fungsi institut-institut, misi, visi dan lain-lain.

Contoh Soalan Bonus Temuduga Pembantu Muzium S19

 • Kenapa awak mohon jawatan Pembantu Muzium S19 ni?

Biasanya ini juga merupakan antara soalan yang sering diajukan.

Kami tidak boleh sediakan jawapan bagi pihak korang, kerana: lain calon, lain pula matlamat bagi pihak dirinya.

Sila baca semua yang korang mampu mengenai jawatan ini dan kementerian / jabatan terlibat. Kemudian buat rumusan dan kaitkan dengan penyertaan korang sebagai seorang Pembantu Muzium S19 yang berkaliber. – pesanan soalantemuduga.com

Contoh Soalan Temuduga Pembantu Muzium S19 (soalan Lazim Temuduga)

 • Sila ceritakan serba sedikit mengenai diri awak.

Percaya atau tidak, soalan asas ini adalah soalan paling popular di dalam mana-mana temuduga tidak kira untuk jawatan kerajaan mahupun swasta.

Sediakan jawapan dalam bentuk kronologi hidup korang termasuklah pencapaian akademik dan pengalaman kerja (jika ada). – pesanan soalantemuduga.com

Tekankan aspek-aspek ini agar korang tampak sesuaidan wajar dilantik ke jawatan Pembantu Muzium S19. Cuma pastikan korang tak melalut. 2 minit adalah jangkamasa yang sesuai, lebih daripada itu akan membuat penemuduga bosan dan mulai hilang tumpuan terhadap korang.

 • Pada pandangan awak, apakah ciri-ciri yang diperlukan untuk mengisi jawatan sebagai Pembantu Muzium S19?

Jawapan untuk soalan ini hanya akan korang perolehi dengan pembacaan secara menyeluruh. Jadi jangan malas mendapatkan maklumat lanjut berkenaan jawatan Pembantu Muzium S19 ini. Baca dan catatkan apakah ciri calon yang sesuai bagi mengisi jawatan ini.

 • Apakah yang awak boleh sumbangkan sekiranya dilantik ke jawatan Pembantu Muzium ini?

Sekiranya bernasib baik dan korang diajukan dengan soalan ini. Maka, ini adalah soalan yang menjadi peluang terbaik kepada korang untuk menunjukkan kebolehan. Kaitkan pengalaman dan kemahiran korang kemudian sesuaikan dengan jawatan Pembantu Muzium S19.

Korang perlu kreatif dalam menangani soalan temuduga ini. Penemuduga ingin mengetahui sejauh mana korang boleh berfungsi dan berguna sekiranya dilantik kelak. Jadi jangan sia-siakan soalan ini.

Contoh Soalan Temuduga Pembantu Muzium S19 (soalan popular)

Nota: Contoh Soalan Temuduga Pembantu Muzium S19 yang kami beri di bawah hanyalah sebagai rujukan sahaja. Tidak dijamin korang akan dapat soalan yang serupa.

 • Sila kenalkan diri cik.
 • Awak keja mana sebelum ni?
 • Gaji bagus tu. Kenapa awak berhenti?
 • Apa kelebihan awak untuk diserap ke dalam jawatan Pembantu Muzium S19 ni?
 • Apa tugas seorang Pembantu Muzium S19?
 • Awak graduan Institut X kan? Apa awak belajar di sana dan kaitannya dengan tugas Pembantu Muzium S19?
 • Apa tema kemerdekaan tahun ini ya? Tahun lepas punya ingat tak?
 • Ingat kan Rukun negara? Apa rukun negara ke-3?
 • Sapa menteri pelancongan, seni dan budaya sekarang?
 • Apa beza Agong dengan Raja?
 • Kenapa awak nak mohon jawatan ni?
 • Siapa pengarah jabatan muzium sekarang?
 • Muzium ada berapa jenis? Boleh sebutkan satu-persatu.
 • Ada tgk belanjawan 2021? Apa yg boleh awak simpulkan utk belajawan kali ni?
 • Apa ruang yang disewakan oleh Jabatan Muzium Malaysia?
 • Selain barangan bersejarah, apa lagi yg ada dalam muzium?
 • Jawatan ni gaji dia kecik. Awak tak kisah ke?
 • Awak sanggup ke kalau dihantar ke Sabah?
 • Bagaimanakah cara untuk membuat permohonan bagi menjalankan penyelidikan/kajian yang berkaitan dalam bidang permuziuman?
 • Apakah kategori gambar yang terdapat dalam simpanan Jabatan Muzium Malaysia?
 • Jelaskan peranan negara dalam APEC?
 • Ada apa-apa soalan?

Tapi sebaiknya cuba dapatkan jawapan bagi soalan contoh soalan temuduga Pembantu Muzium S19 di atas. Manalah tahu kalau untung sabut, maka timbul la ia. Terapung-apung camtu. Kan..

Tapi apa yang paling korang perlukan sebenarnya ialah rujukan di bawah.

Untuk persediaan yang lebih rapi, terus dapatkan rujukan berikut.

Rujukan Temuduga Kerja Kerajaan

Dah bersedia untuk temuduga jawatan Pembantu Muzium S19? Ianya adalah salah satu jawatan kerajaan. Rujukan persediaan yang paling tepat untuk temuduga kerja kerajaan adalah:

Rujukan Contoh Soalan Temuduga Pembantu Muzium S19

Rujukan temuduga ini adalah persediaan kerangka umum untuk semua jawatan kerja kerajaan. Walaupun ia tidak spesifik untuk satu-satu jawatan (tetapi amat sesuai sekali dimanfaatkan oleh calon temuduga Pembantu Muzium S19).

Atau pun,

Korang juga boleh baca tujuh (7) soalan temuduga kerja dan jawapan ni. Senarai soalan temuduga yang lazim naik dlm temuduga. Hafal cara menjawab yg kami berikan di sana!

Siapa Pengeluar Rujukan Ni?

Rujukan temuduga Kerja Kerajaan ini merupakan keluaran InfoKerjaya PLT. InfoKerjaya PLT dah bantu lebih 83,000 graduan sejak tahun 2008/2009. Dah 12 tahun kot. Korang rasa kalau rujukan ni tipu, dorang (termasuk kami) masih selamat ke?

Boleh percaya ke rujukan ni?

Boleh rujuk cebisan kisah kejayaan di laman rujukan temuduga Kerja Kerajaan di atas. Tapi yang berfikir dan punya daya pemikiran normal pun boleh timbang dan tahu. Paling teruk sekali pun, korang terbaca info penting dan mustahak dalam rujukan ni! Ada lebih 250 contoh soalan temuduga sebenar di dalamnya yg korang ‘terbaca’! Dan itulah kerugian paling sadis korang.

Scam ke apa ni?

Pengeluar rujukan temuduga Kerja Kerajaan ini adalah syarikat Infokerjaya PLT yang berdaftar dengan SSM. Sebuah syarikat bumiputera yang membekalkan persiapan temuduga untuk bantu kemasukan ke sektor kerajaan sejak tahun 2008/2009. Jika ada penipuan atau sebagainya boleh rujuk terus kepada pihak KPDNHEP.

Sempat ke pos buku ni?

First of all, rujukan temuduga Kerja Kerajaan ini BUKAN BUKU. Tiada pengeposan barang berlaku (tambah-tambah lagi dalam musim COVID ni) dah la banyak tempat PKPD / PKPB. Rujukan ini adalah eBook dalam versi download (format PDF).

Korang akan diberikan akses ke laman download untuk download semua komponen selepas bayaran diselesaikan. Biasanya proses ni memakan masa kurang daripada 24 jam. Jadi tak perlu lagi tunggu Pos atau Ninja Van datang ke rumah.

Cara ni lebih cepat untuk korang mula study!

Korang patut miliki segera panduan yang cukup lengkap dan amat membantu dalam persediaan temuduga Kerja.

Rujukan ini amat sesuai digunakan oleh calon temuduga Pembantu Muzium S19. Malah boleh digunakan berulang kali untuk semua jenis temuduga kerja di sektor awam.

Penutup

Panggilan temuduga utk jawatan Pembantu Perikanan Gred G19 telah dikeluarkan. Sekiranya korang juga dipanggil, ahamdulillah. Bukan senang dapat panggilan temuduga tau. Baca soalan temuduga Pembantu Perikanan G19 ni untuk menambahbaik persediaan temuduga korang.

Jabatan Perikanan Malaysia melalui SPA telah selesai menapis calon yg sesuai utk jawatan Q29 dalam exam PSEE baru-baru ini. Dan panggilan ke sesi temuduga kepada yang berjaya telah dikeluarkan. Jika korang dapat panggilan, baca info penting contoh soalan temuduga Penolong Pegawai Penyelidik Q29 ni.

Jabatan Arkib Negara Malaysia dah mengiklankan kekosongan jawatan Pembantu Pemuliharaan S19 melalui SPA. Calon yg sesuai pun sudah ditapis dalam exam online PSEE S19 baru-baru ini. Dan kini untuk sesi panggilan temuduga kepada yang berjaya telah dikeluarkan. Jika korang dapat panggilan, baca info penting contoh soalan temuduga Pembantu Pemuliharaan S19 ni

Jabatan Imigresen sedang menantikan kehadiran para pegawai Imigresen KP19 yang bakal menyertai mereka. Tapisan terakhir akan berlangsung tidak lama lagi. Tapisan itu adalah stage temuduga. Sila baca contoh soalan temuduga Pegawai Imigresen KP19 ni.

Jabatan Perkhidmatan Awam Malaysia & Kementerian Kesihatan Malaysia juga telah mengeluarkan iklan kekosongan jawatan bagi gred W19. Kepada pembaca yang dipanggil ke stage temuduga, buat bebaik. Di samping itu, korang boleh rujuk contoh soalan temuduga Pembantu Tadbir Kewangan W19 ni.

Kementerian Tenaga Dan Sumber Asli & juga Kementerian Pertahanan Malaysia masih menantikan kehadiran Pembantu Operasi baharu. SPA sudah mengeluarkan panggilan temuduga. Bagi calon yg layak, sila buat persiapan rapi. Dan jgn lupa baca soalan temuduga Pembantu Operasi N11 ini.

Kpd korang yg berjaya dipanggil ke stage temuduga Pembantu Makmal, dikatakan soalan temuduga ni merupakan antara yang agak ‘memeningkan’ nak jawab. Baca contoh soalan temuduga C19 lepas di soalan temuduga Pembantu Makmal C19 ni.

Calon yang berjaya dipanggil ke stage temuduga Pembantu Arkib S19 dah diemelkan jadual dan lokasi temuduga. Utk persediaan yang lebih mapan lagi, sila baca soalan temuduga Pembantu Arkib S19 ini.

Pembantu Awam Gred H11 ialah antara jawatan yg dikira paling popular. Kenapa? Kerana saban tahun akan ada beberapa pengambilan akan dilakukan. Ini adalah kerana, jawatan ini diperlukan di hampir kesemua jabatan kerajaan. Baca contoh soalan temuduga Pembantu Awam Gred H11 ini sebagai persiapan awal.

Semoga berjaya menjawab semua soalan temuduga!

Leave a Comment

error: Content is protected !!