Soalan Temuduga Penolong Pegawai Seni Bina JA29

Korang berjaya dipanggil ke temuduga Penolong Pegawai Seni Bina Gred JA29 pada kali ini utk ambilan Pejabat Setiausaha Kerajaan Negeri Melaka pada 7 November 2023 ini? Tahniah diucapkan! Masalahnya kini – sampai sekarang masih tak pasti apa nak prepare dan masih tercari-cari contoh soalan temuduga Penolong Pegawai Seni Bina JA29 yg bagus?

Soalan Temuduga Penolong Pegawai Seni Bina JA29

Gagal dalam temuduga Penolong Pegawai Seni Bina JA29 akan ‘memusnahkan’ peluang korang untuk dilantik ke jawatan tetap. Gagal temuduga Penolong Pegawai Seni Bina JA29 ini juga akan ‘memusnahkan’ harapan korang untuk menjadi ‘Abg Penolong Pegawai Seni Bina’ yg hensem gila atau ‘Akak Penolong Pegawai Seni Bina’ yg manis menawan.

Nota Penting: Sebelum itu, kepada korang yg dapat panggilan ujian psikometrik Penolong Pegawai Seni Bina JA29 ambilan Pejabat Setiausaha Kerajaan Negeri Melaka pada 6 Oktober 2023 ini. Rezeki tu. Jangan sia-siakan peluang yg diberi. Buat persediaan sebaik mungkin! Bahan-bahan ulangkaji utk ujian psikometrik JA29 ni boleh diperolehi di contoh soalan ujian psikometrik Penolong Pegawai Seni Bina JA29.

Khas untuk korang yang dipanggil ke peperiksaan online REQT Sarawak (JKR) untuk jawatan Penolong Pegawai Senibina Gred JA29 yang dijadualkan pada kali ini. Setinggi-tinggi tahniah atok ucapkan! Bahan-bahan ulangkaji dan latih tubi untuk ujian REQT Sarawak ini boleh korang perolehi di Nota Exam REQT Sarawak (JKR).

Sementera, bagi korang yg terlibat dengan PSEE Penolong Pegawai Seni Bina JA29 pada kali ini. Jangan bertangguh dan buat persiapan segera dengan membaca beberapa contoh soalan peperiksaan Penolong Pegawai Seni Bina JA29.

Permohonan jawatan kosong Soalan Temuduga Penolong Pegawai Seni Bina JA29

Sekiranya korang ingin mengisi kekosongan jawatan Penolong Pegawai Seni Bina JA29 secara rasmi di sektor awam, permohonan boleh dilakukan dengan mengisi borang SPA9 di Portal SPA. Permohonan jawatan kosong Penolong Pegawai Seni Bina JA29 adalah terbuka sepanjang masa dan perlu dibuat secara atas talian atau secara maya atau online.

Tempoh sahlaku permohonanan

Suka diingatkan, tempoh sahlaku permohonan (termasuk jawatan soalan temuduga Penolong Pegawai Seni Bina JA29 ini) adalah satu (1) tahun. Korang dikehendaki mengisi semula atau mengemaskini permohonan SPA9 apabila tempoh sahlaku telah luput.

Semakan penjadualan temuduga

MAKLUMAN TERKINI : SEMAKAN PENJADUALAN TEMU DUGA

PENOLONG PEGAWAI SENI BINA GRED JA29 DI PEJABAT SETIAUSAHA KERAJAAN NEGERI MELAKA

TARIKH TEMU DUGA : 7 NOVEMBER 2023

Pautan Alternatif:

https://online.spa.gov.my/online/jadual-temuduga-penolong-pegawai-seni-bina-ja29

Portal SPA :

http://www.spa.gov.my/web/guest/senarai-penjadualan-temu-duga

Persaingan jawatan Penolong Pegawai SeniBina JA29

Panggilan ke temuduga jawatan Penolong Pegawai Seni Bina JA29 ini adalah ramai dan ini pasti mengundang persaingan yang tinggi. Kesilapan kecil semasa temuduga akan membawa padah!

Ini kerana, tidak lain, sesi temuduga Penolong Pegawai SeniBina JA29 lah yang akan menjadi medan pembuangan calon!

Jadi sekiranya korang calon yang dipanggil,

Berhati-hatilah dan persiapkan diri dengan kemahiran menghadapi temuduga Penolong Pegawai Seni Bina JA29 yang mantap! – pesanan soalantemuduga.com

Kami tidak mahu, korang gagal padahal sudah pergi sejauh ini.

Sebelum ke contoh soalan temuduga Penolong Pegawai Seni Bina JA29, sedikit pengenalan untuk jawatan ini.

Gaji Penolong Pegawai Seni Bina JA29

Perjawatan Penolong Pegawai Seni Bina JA29 adalah jawatan yang termasuk di dalam kumpulan pelaksana dan sokongan. Calon yang melepasi temuduga akan ditempatkan di Pejabat Setiausaha Kerajaan Negeri Melaka.

Gaji minimum RM1,549.00
Gaji maksimum RM5,701.00
Kenaikan Gaji TahunanRM145.00
Jadual Gaji Penolong Pegawai Seni Bina Gred JA29

Gaji permulaan Penolong Pegawai Seni Bina JA29 ialah RM1,549.00 (minimum).

Kadar gaji maksimum adalah RM5,701.00 (maksimum).

Sementara kadar KGT (kenaikan gaji tahunan) adalah sebanyak RM145.00.

Skop Kerja Penolong Pegawai Seni Bina JA29

Korang mesti tahu deskripsi tugas Penolong Pegawai Seni Bina JA29. Jarang sekali soalan berkaitan bidang tugas tidak disoal dalam temuduga kerja kerajaan.

Apakah skop kerja / deskripsi tugas Penolong Pegawai Seni Bina JA29?

Ingat skop kerja Penolong Pegawai Seni Bina JA29 ini untuk kegunaan semasa menjawab soalan temuduga nanti:

Bertanggungjawab ke atas Permohonan Kebenaran Merancang Bagi Pendirian Bangunan, Permohonan Pelan Susun Atur, Permohonan Kelulusan Landskap, Permohonan Pemasangan Papan Tanda Bangunan Komersial dan Bangunan Pejabat Kerajaan. Menyelaras pengeluaran surat sokongan Perakuan Kelayakan Menduduki Bangunan (CF), Permohonan Ubahsuai Bangunan, reka bentuk ruang pameran dan bahan-bahan pameran, ulasan cadangan pencahayaan bangunan dan ulasan cadangan reka bentuk dalaman bagi bangunan-bangunan di bawah penyeliaan jabatan serta lain-lain tugas yang berkaitan.

Contoh Soalan Temuduga Penolong Pegawai Seni Bina JA29 (berkaitan jabatan / kementerian)

Pada kebiasaannya, Penolong Pegawai Seni Bina JA29 akan ditempatkan di :

 • Kementerian Kerja Raya Malaysia
 • Pejabat Setiausaha Kerajaan Negeri Perlis
 • Pejabat Setiausaha Kerajaan Negeri Melaka

Jadi korang kena study jabatan ni dan kementerian yg terlibat betui2.

Soalan mengenai jawatan ini dijamin akan keluar. Cuma tak tahu la yang mana satu. Misalnya – Apakah tugas Penolong Pegawai Seni Bina JA29 di Pejabat Setiausaha Kerajaan Negeri Melaka?

Basically, kami nasihatkan calon untuk hafal maklumat seperti nama menteri, timbalan menteri, Ketua Pengarah, timbalan Ketua Pengarah, fungsi jabatan-jabatan, fungsi institut-institut, misi, visi dan lain-lain.

Contoh Soalan Bonus Temuduga Penolong Pegawai Seni Bina JA29

 • Kenapa awak mohon jawatan Penolong Pegawai Seni Bina JA29 ni?

Biasanya ini juga merupakan antara soalan yang sering diajukan.

Kami tidak boleh sediakan jawapan bagi pihak korang, kerana: lain calon, lain pula matlamat bagi pihak dirinya.

Sila baca semua yang korang mampu mengenai jawatan ini dan kementerian / jabatan terlibat. Kemudian buat rumusan dan kaitkan dengan penyertaan korang sebagai seorang Penolong Pegawai Seni Bina JA29 yang berkaliber. – pesanan soalantemuduga.com

Contoh Soalan Temuduga Penolong Pegawai Seni Bina JA29 (soalan Lazim Temuduga)

 • Sila ceritakan serba sedikit mengenai diri awak.

Percaya atau tidak, soalan asas ini adalah soalan paling popular di dalam mana-mana temuduga tidak kira untuk jawatan kerajaan mahupun swasta dan tidak kira dalam Temu Duga Secara Online In Situ (TSOI) mahupun Temu Duga Secara Bersemuka (TSB).

Sediakan jawapan dalam bentuk kronologi hidup korang termasuklah pencapaian akademik dan pengalaman kerja (jika ada). – pesanan soalantemuduga.com

Tekankan aspek-aspek ini agar korang tampak sesuai untuk jawatan Penolong Pegawai Seni Bina JA29. Cuma pastikan korang tak melalut. 2 minit adalah jangkamasa yang sesuai, lebih daripada itu akan membuat penemuduga bosan dan mulai hilang tumpuan terhadap korang.

 • Pada pandangan awak, apakah ciri-ciri yang diperlukan untuk mengisi jawatan sebagai Penolong Pegawai Seni Bina JA29?

Jawapan untuk soalan ini hanya akan korang perolehi dengan pembacaan secara menyeluruh. Jadi jangan malas mendapatkan maklumat lanjut berkenaan jawatan ini. Baca dan catatkan apakah ciri calon yang sesuai bagi mengisi jawatan ini.

 • Apakah yang awak boleh sumbangkan sekiranya dilantik ke jawatan Penolong Pegawai Seni Bina JA29 ini?

Sekiranya bernasib baik dan korang diajukan dengan soalan ini. Maka, ini adalah soalan yang menjadi peluang terbaik kepada korang untuk menunjukkan kebolehan. Kaitkan pengalaman dan kemahiran korang kemudian sesuaikan dengan jawatan Penolong Pegawai Seni Bina JA29.

Korang perlu kreatif dalam soal ini. Penemuduga ingin mengetahui sejauh mana korang boleh berfungsi dan berguna sekiranya dilantik kelak. Jadi jangan sia-siakan soalan ini.

Contoh Soalan Temuduga Penolong Pegawai Seni Bina JA29 (soalan popular)

Nota: Contoh soalan temuduga PPenolong Pegawai Seni Bina JA29 yang kami beri di bawah hanyalah sebagai rujukan sahaja. Tidak dijamin korang akan dapat soalan yang serupa.

 • Sila kenalkan diri awak (korang digalakkan memperkenalkan diri dalam Bahasa Inggeris).
 • Keja kat mana sebelum ni?
 • Apa kelebihan awak untuk diserap ke dalam jawatan ni?
 • Apa tugas seorang Penolong Pegawai Seni Bina JA29?
 • Awak graduan USM kan? Apa yg awak belajar & kaitannya dgn Penolong Pegawai Seni Bina JA29?
 • Apa tema kemerdekaan tahun ini?
 • Ingat kan Rukun negara? Apa dia yg ketiga?
 • Apa beza Sultan dengan Agong?
 • Dimana Permohonan Kebenaran Merancang Bagi Pendirian Bangunan boleh dibuat?
 • Berapa lama kelulusan Permohonan Pelan Susun Atur diperolehi?
 • Siapakah yg bertanggungjawab membuat Permohonan Kelulusan Landskap?
 • Apa itu CF?
 • Apa pula CCC ni? Pernah dengar?
 • Pihak mana biasanya mengeluarkan CFO?
 • Apa beza lukisan skematik dan lukisan elektrik?
 • Pernah pakai autocad? Apa fungsi benda ni?
 • Cerita sikit pasal slump test?
 • Apa cadangan awak untuk menjadikan Malaysia lebih proaktif dalam NAM?
 • Jelaskan peranan negara dalam OIC?
 • Awak rasa ASEAN masih releven?

Sebaik-baiknya cuba dapatkan jawapan bagi soalan contoh soalan temuduga Penolong Pegawai Seni Bina JA29 di atas. Manalah tahu kalau untung sabut, maka timbul la ia. Terapung-apung camtu. Kan..

Tapi apa yang paling korang perlukan sebenarnya ialah rujukan di bawah.

Untuk persediaan yang lebih rapi, terus dapatkan rujukan berikut.

Rujukan Temuduga Kerja Kerajaan

Dah bersedia untuk temuduga jawatan Penolong Pegawai Seni Bina JA29? Ianya adalah salah satu jawatan kerajaan. Rujukan persediaan yang paling tepat untuk temuduga kerja kerajaan adalah:

Rujukan contoh soalan temuduga Penolong Pegawai Seni Bina JA29

Atau pun,

Bagi korang yang tengah berjimat, balance tinggal beberapa puluh saja lagi dalam akaun. Boleh dapatkan rujukan temuduga SPA (versi rahmah) ni. Harga memang murah tak boleh bawa bincang!

Kedua-dua rujukan temuduga yang dicadangkan ini adalah persediaan kerangka umum untuk semua jawatan kerja kerajaan. Walaupun ia tidak spesifik untuk satu-satu jawatan (tetapi amat sesuai sekali dimanfaatkan sebagai bacaan tambahan oleh calon temuduga Penolong Pegawai Seni Bina JA29).

Selain itu,

Korang juga boleh baca contoh soalan temuduga SPA yang sudah dikongsikan sebelum ini, post ini membincangkan beberapa contoh soalan dan jawapan temuduga SPA.

Tapi, Kenapa Saya Kena Dapatkan Rujukan Ni?

Ada lapan sebab utama kenapa korang kena dapatkan rujukan temuduga kerja kerajaan ini sekarang juga. Ada diterangkan di bawah. Nombor 3 tu paling penting!

1) Korang jadi insan mulia

Untuk makluman korang, sebahagian daripada hasil jualan rujukan contoh soalan temuduga SPA ini akan disalurkan ke dana atau tabung bantuan mangsa-mangsa banjir, gempa dan mangsa peperangan serta pelarian.

Disebabkan itu, even korang gagal sekalipun dalam temuduga Penolong Pegawai Seni Bina JA29 ni, korang tak gagal total. Sekurang-kurangnya korang berjaya membantu saudara-saudara kita yg sedang diuji oleh malapetaka dan musibah dan amat-amat memerlukan pertolongan korang pada saat ini.

2) Hati korang jadi riang ria

Nota ringkas & padat dlm rujukan contoh soalan temuduga kerajaan ni akan menjimatkan tenaga korang. Tak perlu berlari seantero Internet cari bahan utk menghadiri temuduga kerja kerajaan yg betul. Tak payah berjam-jam mengadap skrin. Mata tak letih. Pikiran pon tak kusut. Hati pon jadi riang ria di hari raya. Haha..

3) Korang dibimbing oleh panel penemuduga sendiri

Rujukan contoh soalan temuduga kerajaan ini ditulis oleh Puan Jud Jamil. Siapakah beliau?

Puan Jud telah berkhidmat sebagai Ketua Unit Sumber Manusia di salah sebuah agensi kerajaan sejak 8 tahun yang lalu. Beliau terlibat secara langsung dalam proses temuduga jawatan kosong serta kerap menjadi panel temuduga.

Korang rasa?

4) Lebih masa main PUBG

Korang jangan acah-acah tak bersalah. Korang kaki game kan? Takut masa bermain game korang terganggu? Boleh sgt. Korang grab jer rujukan contoh soalan temuduga SPA (sesuai dimanfaatkan oleh calon temuduga Penolong Pegawai Seni Bina JA29) ni. Pastu baca nota-nota tu. Habis ceta.

Tinggal tunggu masa exam je sampai. Sementara tu, ada lebih masa terluang utk layan PUBG, ML, COC dll..

5) Guna pengalaman 15 tahun kami sepenuhnya

Contoh soalan temuduga dan skema jawapan temuduga yg diberikan akan membiasakan korang dengan format sebenar temuduga kerajaan. Bukan soalan temuduga bocor. Bukan soalan temuduga ramalan. Bukan sama sekali. Tetapi jenis soalan yang hampir sama.

Korang pinjam dan guna semaksimumnya pengalaman kami selama 15 tahun (semenjak 2008) meneliti dan mengkaji soalan-soalan temuduga SPA.

6) Memudahkan hidup korang

Skema cara menjawab soalan temuduga dalam rujukan ini ada disediakan. Paling senang, korang hafal jer caranya. Tapi tgk nasib juga la. Kalau kebetulan soalan temuduga tu yang diajukan semasa iv nanti. Memang kacang gorang la kan..

7) Boleh simpan duit lebih (untuk kawin)

Rujukan contoh soalan temuduga SPA ni murah giler. Cuma RM30 sahaja. Apa yang korang boleh dapat dengan RM30 pada masa ini? Tiada apa sgt pun pada masa ini. Utk topup data sebulan pun hampir tak cukup, kalau kuat layan Youtube!

Oleh kerana betapa murahnya rujukan ni. Tiada apa yg korang akan rugi memilikinya. Ini akan menjimatkan duit korang. Simpan duit lebih tu buat kawin. Tak pon utk beli phone model baharu yang jadi idaman kalbu. Merecik hawau ko..

8) Lagi Hawau..

Dan disebabkan kemurahan rujukan temuduga kerja kerajaan ni juga. Korang cuma perlu laburkan beberapa ringgit sahaja sebagai modal untuk meningkatkan peluang memperolehi masa depan yang bergemerlapan.

Kalau dapat kerja kelak, ratusan ribu pulangannya seumur hidup. Simpanan KWSP lagi la jangan cerita. Honda Civic yg ada lubang utk angin lalu kat tepi tu dah tentu dalam genggaman. Lagi la merecik! Peerrgh, inilah pelaburan terbaik yang pernah korang lakukan.

Sempat ke pos buku ni?

First of all, rujukan soalan temuduga Kerja Kerajaan ini BUKAN BUKU. Tiada pengeposan barang berlaku. Rujukan ini adalah eBook dalam versi download (format PDF).

Korang akan diberikan akses ke laman download untuk download semua komponen selepas bayaran diselesaikan.

Berapa lama leh dpt rujukan tu lepas bayar?

Klu korang guna billplz (FPX) / online banking, biasanya proses ni memakan masa di antara 1 – 2 jam shaja. Jadi tak perlu lagi berminggu tunggu Pos Laju atau Ninja Van datang ke rumah.

Cara ni lebih cepat untuk korang mula prepare utk iv!

Korang patut miliki segera panduan persediaan temuduga yang cukup lengkap dan amat membantu dalam persediaan temuduga Kerja ini.

Sekali lagi dinyatakan, rujukan ini amat sesuai digunakan oleh calon temuduga Penolong Pegawai Seni Bina JA29. Malah boleh digunakan berulang kali untuk semua jenis temuduga di sektor awam.

Penutup

Kementerian Belia dan Sukan telah mengeluarkan iklan pengambilan utk Pembantu Belia dan Sukan S19. Proses pengambilan sedang giat dijalankan. Kepada korang yang berjaya dipanggil ke stage temuduga, buat bebaik. Sementera itu, korang boleh rujuk contoh soalan temuduga Pembantu Belia dan Sukan S19 ni sebagai persiapan awal.

Penolong Juruaudit W29 adalah jawatan yg ‘rare’ dan agak jarang dibuat pengambilan oleh SPA. Mungkin ini peluang baik korang. Buat persediaan sebaiknya dan jangan lupa baca soalan temuduga Penolong Juruaudit W29 ini.

Kpd korang yg berjaya dipanggil ke stage temuduga Leftenan Muda Maritim T13, dikatakan soalan temuduga ni merupakan antara yang agak ‘rumit’ nak dijawab. Baca contoh soalan temuduga lepas di soalan temuduga Leftenan Muda Maritim T13 ni.

Calon yang berjaya dipanggil ke stage temuduga Pembantu Hidupan Liar G11 dah diemelkan jadual dan alamat lokasi temuduga. Utk persediaan yang lebih mapan lagi, sila baca soalan temuduga Pembantu Hidupan Liar G11 ini.

Panggilan temuduga utk jawatan Jurubahasa Gred LA19 telah dikeluarkan. Sekiranya korang juga dipanggil, ahamdulillah. Bukan mudah nak dapat panggilan temuduga sekarang ni tau. Baca contoh soalan temuduga Jurubahasa Gred LA19 ni untuk menambahbaik persediaan temuduga korang.

AADK dan Kementerian Pertahanan Malaysia melalui SPA telah selesai menapis calon yg sesuai utk jawatan Pembantu Penyediaan Makanan N19 dalam exam PSEE baru-baru ini. Dan panggilan ke sesi temuduga kepada calon yang berjaya telah dikeluarkan. Jika korang dapat panggilan ni, baca info penting contoh soalan temuduga Pembantu Penyediaan Makanan N19.

Kekosongan jawatan Pembantu Penilaian W19 di Jabatan Penilaian Harta Dan Perkhidmatan sudah diiklankan. Dan kini panggilan temuduga Pembantu Penilaian W19 kepada calon yang berjaya telah dikeluarkan. Jika korang dapat panggilan temuduga ini, mohon dibaca info penting contoh soalan temuduga Pembantu Penilaian W19 ni.

Pejabat Setiausaha Kerajaan Negeri Pulau Pinang sedang menantikan kehadiran bakal Pengawal Keselamatan KP11 yang akan menyertai mereka. Tapisan terakhir akan berlangsung tidak lama lagi. Tapisan itu adalah stage temuduga yg digeruni ramai calon. Sila baca contoh soalan temuduga Pengawal Keselamatan KP11 ni utk persediaan awal.

Jabatan Bomba Dan Penyelamat Malaysia sedang memanggil calon-calon yg melepasi kelayakan yg ditetapkan untuk saringan di peringkat temuduga. Saringan ini adalah medan pembuangan calon! Korang hati-hati dan siap-siap baca contoh soalan temuduga Penolong Penguasa Bomba KB29 ni.

Semoga berjaya menjawab semua soalan temuduga Penolong Pegawai Seni Bina JA29 itu nanti!

Leave a Comment

error: Content is protected !!