Soalan Temuduga Pegawai Tadbir N41

Adakah korang dipanggil ke sesi temuduga Pegawai Tadbir Gred N41 utk ambilan di Suruhanjaya Perkhidmatan Awam Negeri Kedah pada 5 Mac 2023 – 16 Mac 2023 ini? Tahniah! Masalahnya kini ialah – sampai sekarang masih tak pasti apa nak prepare? Dan masih lagi tercari-cari contoh soalan temuduga Pegawai Tadbir N41 yg bagus?

Soalan Temuduga Pegawai Tadbir N41

Gagal dalam temuduga Pegawai Tadbir N41 akan ‘membunuh’ peluang korang untuk dilantik ke jawatan kontrak, apa lagi ke jawatan tetap. Gagal semasa temuduga Pegawai Tadbir N41 ini juga akan ‘memusnahkan’ harapan korang untuk menjadi ‘Abg Pegawai Tadbir’ yg hensem gila atau ‘Akak Pegawai Tadbir’ yg manis menawan dan semua orang nak try. Haha..

Nota Penting: Untuk korang yg terpilih ke ujian psikometrik Pegawai Tadbir N41 (Contract of Service) utk ambilan di Yayasan Terengganu yg dijadualkan pada 31 Julai 2023 ini. Persediaan secukupnya harus dibuat sebelum hadir. Beberapa bahan ulang kaji dan latih tubi boleh korang dapatkan di contoh soalan ujian psikometrik Pegawai Tadbir N41 ini.

Permohonan jawatan kosong Pegawai Tadbir N41

Sekiranya korang ingin mengisi kekosongan jawatan Pegawai Tadbir N41 secara rasmi di sektor awam, permohonan boleh dilakukan dengan mengisi borang SPA9 di Portal SPA. Permohonan jawatan kosong Pegawai Tadbir N41 adalah terbuka sepanjang masa dan perlu dibuat secara atas talian atau secara maya atau online.

Tempoh sahlaku permohonanan

Suka diingatkan, tempoh sahlaku permohonan (termasuk jawatan Pegawai Tadbir N41 ini) adalah satu (1) tahun. Korang dikehendaki mengisi semula atau mengemaskini permohonan SPA9 apabila tempoh sahlaku tersebut telah luput.

Semakan penjadualan temuduga

MAKLUMAN TERKINI : SEMAKAN PENJADUALAN TEMU DUGA

PEGAWAI ARKIB GRED S41 DI SURUHANJAYA PERKHIDMATAN AWAM NEGERI KEDAH

TARIKH TEMU DUGA : 5 MAC 2023 – 16 MAC 2023

Pautan Alternatif:

https://online.spa.gov.my/jadual-temuduga-pegawai-arkib-s41

Portal SPA :

https://www.spa.gov.my/web/guest/senarai-penjadualan-temu-duga

Persaingan jawatan Pegawai Tadbir N41

Panggilan ke temuduga jawatan Pegawai Tadbir N41ni adalah ramai dan ini pasti mengundang persaingan yang tinggi. Kesilapan kecil semasa temuduga akan membawa padah!

Ini kerana, tidak lain dan tidak bukan, sesi temuduga Pegawai Tadbir N41 lah yang akan menjadi medan utama pembuangan calon!

Jadi sekiranya korang calon yang dipanggil,

Berhati-hatilah dan persiapkan diri dengan kemahiran menghadapi temuduga Pegawai Tadbir N41 yang mantap! – pesanan soalantemuduga.com

Kami tidak mahu, korang gagal padahal sudah pergi sejauh ini.

Sebelum ke contoh soalan temuduga Pegawai Tadbir N41, sedikit pengenalan untuk jawatan ini.

Gaji Pegawai Tadbir N41

Perjawatan Pegawai Tadbir N41 adalah jawatan yang termasuk di dalam kumpulan pengurusan dan profesional.

Calon yang melepasi temuduga akan ditempatkan di pelbagai kementerian atau jabatan. Tapi utk kali ini, calon yang berjaya akan ditempatkan di bawah Suruhanjaya Perkhidmatan Awam Negeri Kedah.

Berikut adalah jadual gaji Pegawai Tadbir N41:

Gaji minimum RM2,080.00
Gaji maksimum RM9,546.00
Kenaikan Gaji TahunanRM225.00
Jadual Gaji Pegawai Arkib Gred S41

Gaji permulaan Pegawai Tadbir N41 ialah RM2,080.00 (minimum).

Kadar gaji maksimum adalah RM9,546.00.

Sementara kadar KGT (kenaikan gaji tahunan) adalah sebanyak RM225.00.

Skop Kerja Pegawai Tadbir N41

Korang mesti tahu deskripsi tugas seorang Pegawai Tadbir N41. Jarang sekali soalan berkaitan bidang tugas tidak disoal dalam temuduga kerja kerajaan.

Apakah skop kerja / deskripsi tugas Pegawai Tadbir N41?

Ingat skop kerja Pegawai Tadbir N41 ini untuk kegunaan semasa menjawab soalan temuduga nanti:

Secara ringkas, Pegawai Tadbir N41 bertanggungjawab dalam aspek-aspek berikut:

Merancang, menggubal dan melaksanakan dasar-dasar awam mengenai pengurusan sumber tenaga manusia dan organisasi, sumber kewangan, ekonomi, pentadbiran dan pembangunan wilayah/ daerah/ tempatan/ tanah, perancangan dan pentadbiran sosial, hubungan antarabangsa dan hal ehwal luar negeri (termasuk perkhidmatan luar negeri) keselamatan/ ketahanan negara serta pengurusan teknologi maklumat.

Contoh Soalan Temuduga Pegawai Tadbir N41 (berkaitan jabatan / kementerian)

Untuk temuduga kali ini, Pegawai Tadbir N41 akan ditempatkan di :

 • Suruhanjaya Perkhidmatan Awam Negeri Kedah

Jadi korang kena study jabatan dan kementerian yg terlibat betui2.

Soalan mengenai kementerian / jabatan / suk ini dijamin akan keluar. Cuma tak tahu la yang mana satu. Misalnya – Pegawai Tadbir N41 ditempatkan di mana di Suruhanjaya Perkhidmatan Awam Negeri Kedah?

Basically, kami nasihatkan calon untuk hafal maklumat seperti nama menteri, timbalan menteri, Ketua Pengarah, timbalan Ketua Pengarah, fungsi jabatan-jabatan, fungsi institut-institut, misi, visi dan lain-lain.

Contoh Soalan Bonus Temuduga Pegawai Tadbir N41

 • Kenapa awak mohon jawatan Pegawai Tadbir N41 ni?

Biasanya ini juga merupakan antara soalan yang sering diajukan.

Kami tidak boleh sediakan jawapan bagi pihak korang, kerana: lain calon, lain pula matlamat bagi pihak dirinya.

Sila baca semua yang korang mampu mengenai jawatan ini dan kementerian / jabatan terlibat. Kemudian buat rumusan dan kaitkan dengan penyertaan korang sebagai seorang Pegawai Tadbir N41 yang berkaliber. – pesanan soalantemuduga.com

Contoh Soalan Temuduga Pegawai Tadbir N41 (soalan Lazim Temuduga)

 • Sila ceritakan serba sedikit mengenai diri awak.

Percaya atau tidak, soalan asas ini adalah soalan paling popular di dalam mana-mana temuduga tidak kira Temuduga Secara Online In Situ (TSOI) mahupun Temuduga Secara Bersemuka (TSB) untuk jawatan kerajaan mahupun swasta.

Sediakan jawapan dalam bentuk kronologi hidup korang termasuklah pencapaian akademik dan pengalaman kerja (jika ada). – pesanan soalantemuduga.com

Tekankan aspek-aspek ini agar korang tampak sesuai dan wajar dilantik ke jawatan Pegawai Tadbir N41. Cuma pastikan korang tak melalut. 2-3 minit adalah jangkamasa yang sesuai, lebih daripada itu akan membuat penemuduga bosan dan mulai hilang tumpuan terhadap korang.

 • Pada pandangan awak, apakah ciri-ciri yang diperlukan untuk mengisi jawatan sebagai Pegawai Tadbir N41?

Jawapan untuk soalan ini hanya akan korang perolehi dengan pembacaan secara menyeluruh. Jadi jangan malas mendapatkan maklumat lanjut berkenaan jawatan Pegawai Tadbir N41 ini. Baca dan catatkan apakah ciri calon yang sesuai bagi mengisi jawatan ini.

 • Apakah yang awak boleh sumbangkan sekiranya dilantik ke jawatan Pegawai Tadbir N41 ini?

Sekiranya bernasib baik dan korang diajukan dengan soalan ini. Maka, ini adalah soalan yang menjadi peluang terbaik kepada korang untuk menunjukkan kebolehan. Kaitkan pengalaman dan kemahiran korang kemudian sesuaikan dengan jawatan Pegawai Tadbir N41.

Korang perlu kreatif dalam menangani soalan temuduga ini. Penemuduga ingin mengetahui sejauh mana korang boleh berfungsi dan berguna sekiranya dilantik kelak. Jadi jangan sia-siakan soalan ini.

Nota: Contoh soalan temuduga Pegawai Tadbir N41 yang kami beri di bawah hanyalah sebagai rujukan sahaja. Tidak dijamin korang akan dapat soalan yang serupa.

 • Sila kenalkan diri awak (korang digalakkan memperkenalkan diri dalam Bahasa Inggeris).
 • Keja kat mana sebelum ni?
 • Apa kelebihan awak untuk diserap ke dalam jawatan ni?
 • Apa tugas seorang Pegawai Tadbir N41?
 • Awak graduan UM kan? Apa yg awak belajar di UM & kaitannya dgn Pegawai Tadbir N41?
 • Apa tema kemerdekaan tahun ini?
 • Ingat kan Rukun negara? Apa dia yg keempat?
 • Apa beza Sultan dengan Agong?
 • Terangkan akta atau peraturan berkaitan tanah yang awak tahu.
 • Bagaimana sesuatu rekod dilupuskan?
 • Apakah sebab rekod perlu dilupuskan dan apa faedah pelupusan rekod?
 • Pernah dengar COMPASS, AMS atau MAMS?
 • MADANI singkatan kepada apa? Sila jelaskan.
 • Apa pendapat awak mengenai menu rahmah? Adakah ianya baik dan perlu diteruskan?
 • Apa cadangan awak untuk menjadikan Malaysia lebih proaktif dalam NAM?
 • Awak rasa ASEAN masih releven?
 • Awak sanggup ke kalau dihantar ke kawasan pedalaman?
 • Sanggup kerja lebih masa?
 • Kerja ni banyak tekanan, so awak boleh kerja di bawah tekanan?
 • Ada apa-apa soalan?

Tapi sebaiknya cuba dapatkan jawapan bagi soalan contoh soalan temuduga Pegawai Tadbir N41 di atas. Manalah tahu kalau untung sabut, maka timbul la ia. Terapung-apung camtu. Kan..

Tapi apa yang paling korang perlukan sebenarnya ialah rujukan di bawah.

Untuk persediaan yang lebih rapi, terus dapatkan rujukan berikut..

Rujukan Temuduga Kerja Kerajaan

Dah bersedia untuk temuduga jawatan Pegawai Tadbir N41? Ianya adalah salah satu jawatan kerajaan. Rujukan persediaan yang paling tepat untuk temuduga kerja kerajaan adalah:

Rujukan contoh soalan temuduga SPA

Atau pun,

Bagi korang yang tengah berjimat, balance tinggal beberapa puluh saja lagi dalam akaun. Boleh dapatkan rujukan temuduga SPA (versi rahmah) ni. Harga memang murah tak boleh bawa bincang!

Kedua-dua rujukan temuduga yang dicadangkan ini adalah persediaan kerangka umum untuk semua jawatan kerja kerajaan. Walaupun ia tidak spesifik untuk satu-satu jawatan (tetapi amat sesuai sekali dimanfaatkan sebagai bacaan tambahan oleh calon temuduga Pegawai Tadbir N41).

Selain itu,

Korang juga boleh baca contoh soalan temuduga SPA yang sudah dikongsikan sebelum ini, post ini membincangkan beberapa contoh soalan dan jawapan temuduga SPA.

Tapi, Kenapa Saya Kena Dapatkan Rujukan Ni?

Ada lapan sebab utama kenapa korang kena dapatkan rujukan temuduga kerja kerajaan ini sekarang juga. Ada diterangkan di bawah. Nombor 3 tu paling penting!

1) Korang jadi insan mulia

Untuk makluman korang, sebahagian daripada hasil jualan rujukan contoh soalan temuduga SPA ini akan disalurkan ke dana atau tabung bantuan mangsa-mangsa banjir, gempa dan mangsa peperangan serta pelarian.

Disebabkan itu, even korang gagal sekalipun dalam temuduga Pegawai Tadbir N41 ni, korang tak gagal total. Sekurang-kurangnya korang berjaya membantu saudara-saudara kita yg sedang diuji oleh malapetaka dan musibah dan amat-amat memerlukan pertolongan korang pada saat ini.

2) Hati korang jadi riang ria

Nota ringkas & padat dlm rujukan contoh soalan temuduga kerajaan ni akan menjimatkan tenaga korang. Tak perlu berlari seantero Internet cari bahan utk menghadiri temuduga kerja kerajaan yg betul. Tak payah berjam-jam mengadap skrin. Mata tak letih. Pikiran pon tak kusut. Hati pon jadi riang ria di hari raya. Haha..

3) Korang dibimbing oleh panel penemuduga sendiri

Rujukan contoh soalan temuduga kerajaan ini ditulis oleh Puan Jud Jamil. Siapakah beliau?

Puan Jud telah berkhidmat sebagai Ketua Unit Sumber Manusia di salah sebuah agensi kerajaan sejak 8 tahun yang lalu. Beliau terlibat secara langsung dalam proses temuduga jawatan kosong serta kerap menjadi panel temuduga.

Korang rasa?

4) Lebih masa main COC

Korang jangan acah-acah tak bersalah. Korang kaki game kan? Takut masa bermain game korang terganggu? Boleh sgt. Korang grab jer rujukan contoh soalan temuduga SPA (sesuai dimanfaatkan oleh calon temuduga Pegawai Tadbir N41) ni. Pastu baca nota-nota tu. Habis ceta.

Tinggal tunggu masa exam je sampai. Sementara tu, ada lebih masa terluang utk layan PUBG, ML, COC dll..

5) Guna pengalaman 15 tahun kami sepenuhnya

Contoh soalan temuduga dan skema jawapan temuduga yg diberikan akan membiasakan korang dengan format sebenar temuduga kerajaan. Bukan soalan temuduga bocor. Bukan soalan temuduga ramalan. Bukan sama sekali. Tetapi jenis soalan yang hampir sama.

Korang pinjam dan guna semaksimumnya pengalaman kami selama 15 tahun (semenjak 2008) meneliti dan mengkaji soalan-soalan temuduga SPA.

6) Memudahkan hidup korang

Skema cara menjawab soalan temuduga dalam rujukan ini ada disediakan. Paling senang, korang hafal jer caranya. Tapi tgk nasib juga la. Kalau kebetulan soalan temuduga tu yang diajukan semasa iv nanti. Memang kacang gorang la kan..

7) Murah gila gais!

Rujukan contoh soalan temuduga SPA ni murah giler gais. Cuma RM30 sahaja. Apa yang korang boleh dapat dengan RM30 pada masa ini? Tiada apa sgt pun. Utk topup data sebulan pun hampir tak cukup, kalau kuat layan Youtube!

Oleh kerana betapa murahnya rujukan ni. Tiada apa yang korang akan rugi mendapatkannya. Ini akan menjimatkan duit korang. Simpan duit lebih tu buat kawin. Tak pon utk beli phone model baharu yang jadi idaman kalbu. Merecik hawau ko..

8) Lagi hawau..

Dan disebabkan kemurahan rujukan temuduga kerja kerajaan ni juga. Korang hanya perlu laburkan beberapa ringgit sahaja sebagai modal untuk meningkatkan peluang memperolehi masa depan yang bergemerlapan.

Kalau dapat kerja kelak, ratusan ribu pulangannya seumur hidup. Simpanan KWSP lagi la jangan cerita. Honda Civic yg ada lubang utk angin lalu kat tepi tu dah tentu dalam genggaman. Lagi la merecik! Peerrgh, inilah pelaburan terbaik yang pernah korang lakukan.

Sempat ke pos buku ni?

First of all, rujukan soalan temuduga Kerja Kerajaan ini BUKAN BUKU. Tiada pengeposan barang berlaku. Rujukan ini adalah eBook dalam versi download (format PDF).

Korang akan diberikan akses ke laman download untuk download semua komponen selepas bayaran diselesaikan.

Berapa lama leh dpt rujukan tu lepas bayar?

Klu korang guna billplz (FPX) / online banking, biasanya proses ni memakan masa di antara 1 – 2 jam shaja. Jadi tak perlu lagi berminggu tunggu Pos Laju atau J&T datang ke rumah.

Cara ni lebih cepat utk korang mula prepare utk temuduga!

Korang patut miliki segera panduan persediaan temuduga yang cukup lengkap dan amat membantu dalam persediaan temuduga Kerja ini.

Sekali lagi dinyatakan, rujukan ini amat sesuai digunakan oleh calon temuduga Pegawai Tadbir N41. Malah boleh digunakan berulang kali untuk semua jenis temuduga di sektor awam.

Penutup

Korang kena panggil ke interview? Berdebar tak tu? Ok.. jom kita tengok apakah soalan-soalan yang biasa ditanya ketika interview?

Jabatan Arkib Negara sedang menapis calon yang sesuai dilantik ke jawatan Pegawai Arkib S41. Jika korang dapat panggilan tu, relaks dan baca info penting di contoh soalan temuduga Pegawai Arkib S41.

Kekosongan jawatan Pegawai Kawalan Alam Sekitar C41 di Jabatan Alam Sekitar sudah diiklankan. Dan kini panggilan ke temuduga Pegawai Kawalan Alam Sekitar C41 sudah dikeluarkan kepada calon yang berjaya. Jika korang dapat panggilan temuduga ini, mohon dibaca info penting contoh soalan temuduga Pegawai Kawalan Alam Sekitar C41 ni.

Dah sedia untuk menjawab soalan temuduga Pegawai Belia Dan Sukan S41? Masa dah tak panjang. Baca sini untuk persediaan akhir sebelum iv korang sampai..

Tengah fikir apa soalan temuduga akan ditanya nanti? Relaks, kali ni kita akan borak mengenai topik soalan temuduga dan cara menjawab yang betul..

Penolong Pegawai Penerangan S29 adalah jawatan yg ‘agak rare’ dan jarang dibuat pengambilan oleh SPA untuk penempatan di Jabatan Penerangan. Jadi, soalan yg diajukan mmg agak pelik dan payah ditebak. Buat persediaan sebaiknya dan jangan lupa baca soalan temuduga Penolong Pegawai Penerangan S29 ini.

Kpd korang yg berjaya dipanggil ke stage temuduga untuk ambilan sebagai personel MySTEP, dikatakan soalan temuduga ni merupakan antara yang agak ‘leceh’ nak dijawab. Baca contoh soalan temuduga lepas di contoh soalan temuduga MySTEP ni.

Calon yang berjaya dipanggil ke stage temuduga kemasukan universiti dah dimaklumkan masa dan tempat temuduga. Utk masa depan yang lebih cerah, sila buat persediaan yang lebih mapan lagi, baca sekarang soalan temuduga Kemasukan Universiti ini.

Semoga berjaya menjawab semua soalan temuduga Pegawai Tadbir N41 itu nanti dengan baik!

Leave a Comment

error: Content is protected !!