Soalan Temuduga Pegawai Khidmat Pelanggan N19

Korang dipanggil ke sesi temuduga Pegawai Khidmat Pelanggan Gred N19 (calon Semenanjung) pada 13 Mei 2024 – 17 Mei 2024 ini utk ambilan Kementerian Kesihatan Malaysia? Tahniah diucapkan! Masalahnya kini – sampai sekarang masih tak pasti apa nak prepare? Dan masih lagi tercari-cari contoh soalan temuduga Pegawai Khidmat Pelanggan N19 yg bagus?

Soalan Temuduga Pegawai Khidmat Pelanggan N19

Gagal dalam temuduga Pegawai Khidmat Pelanggan N19 akan ‘membunuh’ peluang korang untuk dilantik ke jawatan tetap. Gagal temuduga Pegawai Khidmat Pelanggan N19 ini juga akan ‘memusnahkan’ harapan korang untuk menjadi ‘Abg Pegawai Khidmat Pelanggan’ yg hensem gila atau ‘Akak Pegawai Khidmat Pelanggan’ yg manis menawan.

Nota Penting: Khusus buat korang yang terlibat dengan ujian psikometrik Pegawai Khidmat Pelanggan N19 untuk ambilan Jabatan Perkhidmatan Awam pada kali ini. Korang digalakkan untuk mendapatkan bahan ulangkaji dan persediaan temuduga di contoh soalan ujian psikometrik Pegawai Khidmat Pelanggan N19.

Sebelum itu, bagi korang yg dapat panggilan exam online Pegawai Khidmat Pelanggan N19 ambilan Jabatan Perkhidmatan Awam pada kali ini. Rezeki tu. Jangan sia-siakan peluang yg diberi. Buat persediaan sebaik mungkin! Bahan-bahan ulangkaji utk exam ni boleh diperolehi di contoh soalan peperiksaan Pegawai Khidmat Pelanggan N19.

Permohonan jawatan kosong Pegawai Khidmat Pelanggan N19

Sekiranya korang ingin mengisi kekosongan jawatan Pegawai Khidmat Pelanggan N19 secara rasmi di sektor awam, permohonan boleh dilakukan dengan mengisi borang SPA9 di Portal SPA. Permohonan jawatan kosong Pegawai Khidmat Pelanggan N19 adalah terbuka sepanjang masa dan perlu dibuat secara atas talian atau secara maya atau online.

Tempoh sahlaku permohonanan

Suka diingatkan, tempoh sahlaku permohonan (termasuk jawatan Pegawai Khidmat Pelanggan N19 ini) adalah satu (1) tahun. Korang dikehendaki mengisi semula atau mengemaskini permohonan SPA9 apabila tempoh sahlaku tersebut telah luput.

Semakan penjadualan temuduga

MAKLUMAN TERKINI : SEMAKAN PENJADUALAN TEMU DUGA

PEGAWAI KHIDMAT PELANGGAN GRED N19 (SEMENANJUNG) DI KEMENTERIAN KESIHATAN MALAYSIA

TARIKH TEMU DUGA : 13 MEI 2024 – 17 MEI 2024

Pautan Alternatif:

https://online.spa.gov.my/online/jadual-temuduga-pegawai-khidmat-pelanggan-n19-semenanjung

Portal SPA :

http://www.spa.gov.my/web/guest/senarai-penjadualan-temu-duga

Persaingan jawatan Pegawai Khidmat Pelanggan N19

Panggilan ke temuduga jawatan Pegawai Khidmat Pelanggan N19 ini adalah ramai dan ini pasti mengundang persaingan yang tinggi. Kesilapan kecil semasa temuduga akan membawa padah!

Ini kerana, tidak lain dan tidak bukan, sesi temuduga Pegawai Khidmat Pelanggan N19 lah yang akan menjadi medan utama pembuangan calon!

Jadi sekiranya korang calon yang dipanggil,

Berhati-hatilah dan persiapkan diri dengan kemahiran menghadapi temuduga Pegawai Khidmat Pelanggan N19 yang mantap! – pesanan soalantemuduga.com

Kami tidak mahu, korang gagal padahal sudah pergi sejauh ini.

Sebelum ke contoh soalan temuduga Pegawai Khidmat Pelanggan N19, sedikit pengenalan untuk jawatan ini.

Gaji Pegawai Khidmat Pelanggan N19

Perjawatan Pegawai Khidmat Pelanggan N19 adalah jawatan yang termasuk di dalam kumpulan pelaksana/sokongan.

Calon yang melepasi temuduga akan ditempatkan di pelbagai Kementerian/Jabatan termasuk juga di Kementerian Kesihatan Malaysia (KKM) atau Jabatan Perkhidmatan Awam (JPA) atau Suruhanjaya Perkhidmatan Pendidikan (SPP).

Gaji permulaan Pegawai Khidmat Pelanggan N19 ialah RM1,352.00 (minimum).

Kadar gaji maksimum adalah RM4,003.00.

Sementara kadar KGT (kenaikan gaji tahunan) adalah sebanyak RM100.00.

Skop Kerja Pegawai Khidmat Pelanggan N19

Korang mesti tahu deskripsi tugas seorang Pegawai Khidmat Pelanggan N19. Jarang sekali soalan berkaitan bidang tugas tidak disoal dalam temuduga kerja kerajaan.

Apakah skop kerja / deskripsi tugas Pegawai Khidmat Pelanggan N19?

Ingat skop kerja Pegawai Khidmat Pelanggan N19 ini untuk kegunaan semasa menjawab soalan temuduga nanti:

Bertanggungjawab melaksanakan tugas-tugas berkaitan khidmat telefon, khidmat penerangan dan khidmat perhubungan pelanggan di peringkat agensi berkaitan seperti mengendalikan panggilan telefon (peringkat dalaman dan luaran), melayani dan membantu pelanggan yang berurusan dengan agensi dan memberi penerangan mengenai perkhidmatan yang disediakan oleh agensi.

Contoh Soalan Temuduga Pegawai Khidmat Pelanggan N19 (berkaitan jabatan / kementerian)

Untuk temuduga kali ini, Pegawai Khidmat Pelanggan N19 akan ditempatkan di :

 • Pelbagai Kementerian/Jabatan
 • Kementerian Kesihatan Malaysia
 • Jabatan Perkhidmatan Awam
 • Suruhanjaya Perkhidmatan Pelajaran (SPP)

Jadi korang kena study kementerian ni dan jabatan-jabatan di bawahnya betui2.

Soalan mengenai kementerian dan jabatan di bawahnya dijamin akan keluar. Cuma tak tahu la yang mana satu.

Basically, kami nasihatkan calon untuk hafal maklumat seperti nama menteri, timbalan menteri, Ketua Pengarah, timbalan Ketua Pengarah, fungsi jabatan-jabatan, fungsi institut-institut, misi, visi dan lain-lain.

Contoh Soalan Bonus Temuduga Pegawai Khidmat Pelanggan N19

 • Kenapa awak mohon jawatan Pegawai Khidmat Pelanggan N19 ni?

Biasanya ini juga merupakan antara soalan yang sering diajukan.

Kami tidak boleh sediakan jawapan bagi pihak korang, kerana: lain calon, lain pula matlamat bagi pihak dirinya.

Sila baca semua yang korang mampu mengenai jawatan ini dan kementerian / jabatan terlibat. Kemudian buat rumusan dan kaitkan dengan penyertaan korang sebagai seorang Pegawai Khidmat Pelanggan N19 yang berkaliber. – pesanan soalantemuduga.com

Contoh Soalan Temuduga Pegawai Khidmat Pelanggan N19 (soalan Lazim Temuduga)

 • Sila ceritakan serba sedikit mengenai diri awak.

Percaya atau tidak, soalan asas ini adalah soalan paling popular di dalam mana-mana temuduga. Tidak kira untuk jawatan kerajaan mahupun swasta. Dan tak kira sama ada Temuduga Secara Online In Situ (TSOI) atau pun temuduga secara bersemuka (face to face).

Sediakan jawapan dalam bentuk kronologi hidup korang termasuklah pencapaian akademik dan pengalaman kerja (jika ada). – pesanan soalantemuduga.com

Tekankan aspek-aspek ini agar korang tampak sesuai dan wajar dilantik ke jawatan Pegawai Khidmat Pelanggan N19. Cuma pastikan korang tak melalut. 2-3 minit adalah jangkamasa yang sesuai, lebih daripada itu akan membuat penemuduga bosan dan mulai hilang tumpuan terhadap korang.

 • Pada pandangan awak, apakah ciri-ciri yang diperlukan untuk mengisi jawatan sebagai Pegawai Khidmat Pelanggan N19?

Jawapan untuk soalan ini hanya akan korang perolehi dengan pembacaan secara menyeluruh. Jadi jangan malas mendapatkan maklumat lanjut berkenaan jawatan Pegawai Khidmat Pelanggan N19 ini. Baca dan catatkan apakah ciri calon yang sesuai bagi mengisi jawatan ini.

 • Apakah yang awak boleh sumbangkan sekiranya dilantik ke jawatan Pegawai Khidmat Pelanggan N19 ini?

Sekiranya bernasib baik dan korang diajukan dengan soalan ini. Maka, ini adalah soalan yang menjadi peluang terbaik kepada korang untuk menunjukkan kebolehan. Kaitkan pengalaman dan kemahiran korang kemudian sesuaikan dengan jawatan Pegawai Khidmat Pelanggan N19.

Korang perlu kreatif dalam menangani soalan temuduga ini. Penemuduga ingin mengetahui sejauh mana korang boleh berfungsi dan berguna sekiranya dilantik kelak. Jadi jangan sia-siakan soalan ini.

Nota: Contoh Soalan Temuduga Pegawai Khidmat Pelanggan N19 yang kami beri di bawah hanyalah sebagai rujukan sahaja. Tidak dijamin korang akan dapat soalan yang serupa.

 • Sila kenalkan diri saudara.
 • Awak keja mana sebelum ni?
 • Gaji agak bagus tu. Kenapa awak berhenti?
 • Apa kelebihan awak untuk diserap ke dalam jawatan Pegawai Khidmat Pelanggan N19 ni?
 • Apa tugas seorang Pegawai Khidmat Pelanggan N19 di KKM?
 • Awak graduan Institut X kan? Apa awak belajar di sana dan kaitannya dengan tugas Pegawai Khidmat Pelanggan N19?
 • Apa tema kemerdekaan tahun ini ya? Tahun lepas punya ingat lagi tak?
 • Ingat kan Rukun negara? Apa rukun negara ke-4?
 • Sapa KP JPA sekarang?
 • Apa beza Agong dengan Sultan?
 • Kenapa awak nak mohon jawatan ni?
 • Siapa ketua setiausaha negara sekarang?
 • Berikan lima tugas dalam aspek perkeranian? Boleh jelaskan satu-persatu.
 • Ada tgk belanjawan 2024? Apa yg boleh awak simpulkan utk belajawan kali ni?
 • Apa pula tugas kerani dalam aspek operasi?
 • Sanggup kerja lebih masa?
 • Jawatan ni gaji dia kecik. Awak tak kisah ke?
 • Awak sanggup ke kalau dihantar ke Sarawak?
 • Bagaimana awak mengurus tekanan?
 • Kerja ni banyak tekanan, so awak boleh kerja di bawah tekanan?
 • Jelaskan peranan negara dalam APEC?
 • Ada apa-apa soalan?

Tapi sebaiknya cuba dapatkan jawapan bagi soalan contoh soalan temuduga Pegawai Khidmat Pelanggan N19 di atas. Manalah tahu kalau untung sabut, maka timbul la ia. Terapung-apung camtu. Kan..

Tapi apa yang paling korang perlukan sebenarnya ialah rujukan di bawah.

Untuk persediaan yang lebih rapi, terus dapatkan rujukan berikut..

Rujukan Temuduga Kerja Kerajaan

Dah bersedia untuk temuduga jawatan Pegawai Khidmat Pelanggan N19? Ianya adalah salah satu jawatan kerajaan. Rujukan persediaan yang paling tepat untuk temuduga kerja kerajaan adalah:

Rujukan contoh soalan temuduga Pegawai Khidmat Pelanggan N19

Atau pun,

Bagi korang yang tengah berjimat, balance tinggal beberapa puluh saja lagi dalam akaun. Boleh dapatkan rujukan temuduga SPA (versi rahmah) ni. Harga memang murah tak boleh bawa bincang!

Kedua-dua rujukan temuduga yang dicadangkan ini adalah persediaan kerangka umum untuk semua jawatan kerja kerajaan. Walaupun ia tidak spesifik untuk satu-satu jawatan (tetapi amat sesuai sekali dimanfaatkan sebagai bacaan tambahan oleh calon temuduga Pegawai Khidmat Pelanggan N19).

Selain itu,

Korang juga boleh baca contoh soalan temuduga SPA yang sudah dikongsikan sebelum ini, post ini membincangkan beberapa contoh soalan dan jawapan temuduga SPA.

Tapi, Kenapa Saya Kena Dapatkan Rujukan Ni?

Ada lapan sebab utama kenapa korang kena dapatkan rujukan temuduga kerja kerajaan ini sekarang juga. Ada diterangkan di bawah. Nombor 3 tu paling penting!

1) Korang jadi insan mulia

Untuk makluman korang, sebahagian daripada hasil jualan rujukan contoh soalan temuduga SPA ini akan disalurkan ke dana atau tabung bantuan mangsa-mangsa banjir, gempa dan mangsa peperangan serta pelarian.

Disebabkan itu, even korang gagal sekalipun dalam temuduga Pegawai Khidmat Pelanggan N19 ni, korang tak gagal total. Sekurang-kurangnya korang berjaya membantu saudara-saudara kita yg sedang diuji oleh malapetaka dan musibah dan amat-amat memerlukan pertolongan korang pada saat ini.

2) Hati korang jadi riang ria

Nota ringkas & padat dlm rujukan contoh soalan temuduga kerajaan ni akan menjimatkan tenaga korang. Tak perlu berlari seantero Internet cari bahan utk menghadiri temuduga kerja kerajaan yg betul. Tak payah berjam-jam mengadap skrin. Mata tak letih. Pikiran pon tak kusut. Hati pon jadi riang ria di hari raya. Haha..

3) Korang dibimbing oleh panel penemuduga sendiri

Rujukan contoh soalan temuduga kerajaan ini ditulis oleh Puan Jud Jamil. Siapakah beliau?

Puan Jud telah berkhidmat sebagai Ketua Unit Sumber Manusia di salah sebuah agensi kerajaan sejak 8 tahun yang lalu. Beliau terlibat secara langsung dalam proses temuduga jawatan kosong serta kerap menjadi panel temuduga.

Korang rasa?

4) Lebih masa main PUBG

Korang jangan acah-acah tak bersalah. Korang kaki game kan? Takut masa bermain game korang terganggu? Boleh sgt. Korang grab jer rujukan contoh soalan temuduga SPA (sesuai dimanfaatkan oleh calon temuduga Pegawai Khidmat Pelanggan N19) ni. Pastu baca nota-nota tu. Habis ceta.

Tinggal tunggu masa exam je sampai. Sementara tu, ada lebih masa terluang utk layan PUBG, ML, COC dll..

5) Guna pengalaman 16 tahun kami sepenuhnya

Contoh soalan temuduga dan skema jawapan temuduga yg diberikan akan membiasakan korang dengan format sebenar temuduga kerajaan. Bukan soalan temuduga bocor. Bukan soalan temuduga ramalan. Bukan sama sekali. Tetapi jenis soalan yang hampir sama.

Korang pinjam dan guna semaksimumnya pengalaman kami selama 16 tahun (semenjak 2008) meneliti dan mengkaji soalan-soalan temuduga SPA.

6) Memudahkan hidup korang

Skema cara menjawab soalan temuduga dalam rujukan ini ada disediakan. Paling senang, korang hafal jer caranya. Tapi tgk nasib juga la. Kalau kebetulan soalan temuduga tu yang diajukan semasa iv nanti. Memang kacang gorang la kan..

7) Boleh simpan duit lebih (untuk kawin)

Rujukan contoh soalan temuduga SPA ni murah giler. Cuma RM40 sahaja. Apa yang korang boleh dapat dengan RM40 pada masa ini? Tiada apa sgt pun pada masa ini. Utk topup data sebulan pun hampir tak cukup, kalau kuat layan Youtube!

Oleh kerana betapa murahnya rujukan ni. Tiada apa yang korang akan rugi mendapatkannya. Ini akan menjimatkan duit korang. Simpan duit lebih tu buat kawin. Tak pon utk beli phone model baharu yang jadi idaman kalbu. Merecik hawau ko..

8) Lagi Hawau..

Dan disebabkan kemurahan rujukan temuduga kerja kerajaan ni juga. Korang hanya perlu laburkan beberapa ringgit sahaja sebagai modal untuk meningkatkan peluang memperolehi masa depan yang bergemerlapan.

Kalau dapat kerja kelak, ratusan ribu pulangannya seumur hidup. Simpanan KWSP lagi la jangan cerita. Honda Civic yg ada lubang utk angin lalu kat tepi tu dah tentu dalam genggaman. Lagi la merecik! Peerrgh, inilah pelaburan terbaik yang pernah korang lakukan.

Sempat ke pos buku ni?

First of all, rujukan soalan temuduga Kerja Kerajaan ini BUKAN BUKU. Tiada pengeposan barang berlaku. Rujukan ini adalah eBook dalam versi download (format PDF).

Korang akan diberikan akses ke laman download untuk download semua komponen selepas bayaran diselesaikan.

Berapa lama leh dpt rujukan tu lepas bayar?

Klu korang guna billplz (FPX) / online banking, biasanya proses ni memakan masa di antara 1 – 2 jam shaja. Jadi tak perlu lagi berminggu tunggu Pos Laju atau Ninja Van datang ke rumah.

Cara ni lebih cepat untuk korang mula study!

Korang patut miliki segera panduan persediaan temuduga yang cukup lengkap dan amat membantu dalam persediaan temuduga Kerja ini.

Sekali lagi dinyatakan, rujukan ini amat sesuai digunakan oleh calon temuduga Pegawai Khidmat Pelanggan N19. Malah boleh digunakan berulang kali untuk semua jenis temuduga di sektor awam.

Penutup

JAKIM melalui SPA telah selesai menapis calon yg sesuai utk jawatan Pegawai Hal Ehwal Islam S41 dalam exam PSEE baru-baru ini. Dan panggilan ke sesi temuduga kepada yang berjaya telah dikeluarkan. Jika korang dapat panggilan ni, baca info penting contoh soalan temuduga Pegawai Hal Ehwal Islam S41.

Kekosongan jawatan Jurusolek B19 di KKMM sudah diiklankan. Dan kini untuk sesi panggilan temuduga B19 kepada calon yang berjaya telah dikeluarkan. Jika korang dapat panggilan temuduga B19 ini, mohon dibaca info penting contoh soalan temuduga Jurusolek B19 ni.

Jabatan Audit Negara sedang menantikan kehadiran bakal Juruaudit W41 yang akan menyertai mereka. Tapisan terakhir akan berlangsung tidak lama lagi. Tapisan itu adalah stage temuduga yg digeruni ramai calon. Sila baca contoh soalan temuduga Juruaudit W41 ni utk persediaan awal.

Jabatan Perhutanan telah mengeluarkan iklan kekosongan jawatan bagi gred G19. Proses pengambilan sedang giat dijalankan. Kepada korang yang dipanggil ke stage temuduga, buat bebaik. Di samping itu, korang boleh rujuk contoh soalan temuduga Pengawas Hutan G19 ni.

Penjaga Jentera Elektrik J19 adalah jawatan yg ‘rare’ dan agak jarang dibuat pengambilan. Mungkin ini peluang baik korang. Buat persediaan sebaiknya dan jangan lupa baca soalan temuduga Penjaga Jentera Elektrik J19 ini.

Kpd korang yg berjaya dipanggil ke stage temuduga Penolong Pegawai Tadbir N29, dikatakan soalan temuduga N29 ni merupakan antara yang agak ‘rumit’ nak jawab. Baca contoh soalan temuduga N29 lepas di soalan temuduga Penolong Pegawai Tadbir N29 ni.

Calon yang berjaya dipanggil ke stage temuduga Penolong Pegawai Hal Ehwal Islam S29 dah diemelkan jadual dan alamat lokasi temuduga. Utk persediaan yang lebih mapan lagi, sila baca soalan temuduga Penolong Pegawai Hal Ehwal Islam S29 ini.

Panggilan temuduga utk jawatan Pegawai Pendaftaran KP41 telah dikeluarkan. Sekiranya korang juga dipanggil, ahamdulillah. Bukan mudah nak dapat panggilan temuduga tau. Baca contoh soalan temuduga Pegawai Pendaftaran KP41 ni untuk menambahbaik persediaan temuduga korang.

Jabatan Sukarelawan Malaysia (RELA) memerlukan ramai Pembantu Pertahanan Awam KP19 yg baharu. Melalui SPA, RELA telah membuat panggilan temuduga utk jawatan ini. Baca beberapa contoh soalan temuduga Pembantu Pertahanan Awam KP19 ni.

Semoga berjaya menjawab semua soalan temuduga Pegawai Khidmat Pelanggan N19 itu nanti!

Leave a Comment

error: Content is protected !!