Soalan Temuduga Pegawai Keselamatan KP41

Adakah korang dipanggil ke sesi temuduga Pegawai Keselamatan Gred KP41 untuk ambilan di Pejabat Ketua Pegawai Keselamatan Kerajaan Malaysia (CGSO) pada 9 Januari 2024 – 17 Januari 2024 ini? Tahniah diucapkan! Masalahnya kini – sampai sekarang masih tak pasti apa nak prepare? Dan masih lagi tercari-cari contoh soalan temuduga Pegawai Keselamatan KP41 yg bagus?

Soalan Temuduga Pegawai Keselamatan KP41

Gagal dalam temuduga Pegawai Keselamatan KP41 akan ‘membunuh’ peluang korang untuk dilantik ke jawatan tetap. Gagal temuduga Pegawai Keselamatan KP41 ini juga akan ‘memusnahkan’ harapan korang untuk menjadi ‘Abg Pegawai Keselamatan’ yg hensem gila atau ‘Akak Pegawai Keselamatan’ yg manis menawan.

Nota Penting: Khas untuk korang yg baru sahaja dapat panggilan untuk menghadiri ujian fizikal Pegawai Keselamatan KP41 bagi ambilan di Pejabat Ketua Pegawai Keselamatan Kerajaan Malaysia (CGSO) pada 6 November 2023 – 7 November 2023 ini. Apa yang berlaku di sana? Apa persediaan perlu korang buat? Baca di ujian fizikal Pegawai Keselamatan KP41.

Kepada korang yg dapat panggilan utk ujian psikometrik Pegawai Keselamatan KP41 bagi ambilan di Pejabat Ketua Pegawai Keselamatan Kerajaan Malaysia yg dijadualkan pada kali ini. Buat persiapan yg rapi utk menghadapi ujian ini! Bahan-bahan latih tubi dan ulangkaji utk ujian psikometrik ni boleh diperolehi di contoh soalan ujian psikometrik Pegawai Keselamatan KP41.

Permohonan jawatan kosong Pegawai Keselamatan KP41

Sekiranya korang ingin mengisi kekosongan jawatan Pegawai Keselamatan KP41 secara rasmi di sektor awam, permohonan boleh dilakukan dengan mengisi borang SPA9 di Portal SPA. Permohonan jawatan kosong Penolong Pegawai Keselamatan KP41 adalah terbuka sepanjang masa dan perlu dibuat secara atas talian atau secara maya atau online.

Tempoh sahlaku permohonanan

Suka diingatkan, tempoh sahlaku permohonan (termasuk jawatan Pegawai Keselamatan KP41 ini) adalah satu (1) tahun. Korang dikehendaki mengisi semula atau mengemaskini permohonan SPA9 apabila tempoh sahlaku tersebut telah luput.

Semakan penjadualan temuduga

MAKLUMAN TERKINI : SEMAKAN PENJADUALAN TEMU DUGA

PEGAWAI KESELAMATAN GRED KP41 DI PEJABAT KETUA PEGAWAI KESELAMATAN KERAJAAN MALAYSIA (CGSO)

TARIKH TEMU DUGA : 9 JANUARI 2024 – 17 JANUARI 2024

Pautan Alternatif:

https://online.spa.gov.my/jadual-temuduga-penolong-pegawai-keselamatan-kp29

Portal SPA :

https://www.spa.gov.my/web/guest/senarai-penjadualan-temu-duga

Persaingan jawatan Pegawai Keselamatan KP41

Panggilan ke temuduga jawatan Pegawai Keselamatan KP41 ini adalah ramai dan ini pasti mengundang persaingan yang tinggi. Kesilapan kecil semasa temuduga akan membawa padah!

Ini kerana, tidak lain dan tidak bukan, sesi temuduga Pegawai Keselamatan KP41 lah yang akan menjadi medan utama pembuangan calon!

Jadi sekiranya korang calon yang dipanggil,

Berhati-hatilah dan persiapkan diri dengan kemahiran menghadapi temuduga Pegawai Keselamatan KP41 yang mantap! – pesanan soalantemuduga.com

Kami tidak mahu, korang gagal padahal sudah pergi sejauh ini.

Sebelum ke contoh soalan temuduga Pegawai Keselamatan KP41, sedikit pengenalan untuk jawatan ini.

Gaji Pegawai Keselamatan KP41

Perjawatan Pegawai Keselamatan KP41 adalah jawatan yang termasuk di dalam kumpulan Pengurusan dan Profesional.

Calon yang melepasi temuduga akan ditempatkan di pelbagai kementerian atau jabatan. Tapi utk kali ini, calon yang berjaya akan ditempatkan di bawah Pejabat Ketua Pegawai Keselamatan Kerajaan Malaysia (CGSO).

Berikut adalah jadual gaji Pegawai Keselamatan KP41:

Gaji minimum RM2,081.00
Gaji maksimum RM9,547.00
Kenaikan Gaji TahunanRM225.00

Gaji permulaan Penolong Pegawai Keselamatan KP29 ialah RM2,081.00 (minimum).

Kadar gaji maksimum adalah RM9,547.00.

Sementara kadar KGT (kenaikan gaji tahunan) adalah sebanyak RM225.00.

Skop Kerja Pegawai Keselamatan KP41

Korang mesti tahu deskripsi tugas seorang Pegawai Keselamatan KP41. Jarang sekali soalan berkaitan bidang tugas tidak disoal dalam temuduga kerja kerajaan.

Apakah skop kerja / deskripsi tugas Pegawai Keselamatan KP41?

Ingat skop kerja Pegawai Keselamatan KP41 ini untuk kegunaan semasa menjawab soalan temuduga nanti.

Seorang Pegawai Keselamatan KP41 adalah bertanggungjawab dalam:

Keselamatan perlindungan di Kementerian dan Jabatan-jabatan Kerajaan yang meliputi tugas-tugas mengendalikan latihan, memberi ceramah, menjalankan pemeriksaan keselamatan, membuat siasatan ke atas pelanggaran keselamatan dan pembocoran rahsia rasmi, penentuan sistem perkhidmatan anggota keselamatan dan sistem kawalan keselamatan peribadi.

Contoh Soalan Temuduga Pegawai Keselamatan KP41 (berkaitan jabatan / kementerian)

Untuk temuduga kali ini, Pegawai Keselamatan KP41 akan ditempatkan di :

 • Pejabat Ketua Pegawai Keselamatan Kerajaan Malaysia

Jadi korang kena study jabatan dan kementerian yg terlibat betui2.

Soalan mengenai jabatan / suk ini dijamin akan keluar. Cuma tak tahu la yang mana satu. Misalnya – Pejabat Ketua Pegawai Keselamatan Kerajaan Malaysia ni di bawah kementerian apa?

Basically, kami nasihatkan calon untuk hafal maklumat seperti nama menteri, timbalan menteri, Ketua Pengarah, timbalan Ketua Pengarah, fungsi jabatan-jabatan, fungsi institut-institut, misi, visi dan lain-lain.

Contoh Soalan Bonus Temuduga Pegawai Keselamatan KP41

 • Kenapa awak mohon jawatan Pegawai Keselamatan KP41 ni?

Biasanya ini juga merupakan antara soalan yang sering diajukan.

Kami tidak boleh sediakan jawapan bagi pihak korang, kerana: lain calon, lain pula matlamat bagi pihak dirinya.

Sila baca semua yang korang mampu mengenai jawatan ini dan kementerian / jabatan terlibat. Kemudian buat rumusan dan kaitkan dengan penyertaan korang sebagai seorang Pegawai Keselamatan KP41 yang berkaliber. – pesanan soalantemuduga.com

Contoh Soalan Temuduga Pegawai Keselamatan KP41 (soalan Lazim Temuduga)

 • Sila ceritakan serba sedikit mengenai diri awak.

Percaya atau tidak, soalan asas ini adalah soalan paling popular di dalam mana-mana temuduga tidak kira Temuduga Secara Online In Situ (TSOI) mahupun Temuduga Secara Bersemuka (TSB) untuk jawatan kerajaan mahupun swasta.

Sediakan jawapan dalam bentuk kronologi hidup korang termasuklah pencapaian akademik dan pengalaman kerja (jika ada). – pesanan soalantemuduga.com

Tekankan aspek-aspek ini agar korang tampak sesuai dan wajar dilantik ke jawatan Pegawai Keselamatan KP41. Cuma pastikan korang tak melalut. 2-3 minit adalah jangkamasa yang sesuai, lebih daripada itu akan membuat penemuduga bosan dan mulai hilang tumpuan terhadap korang.

 • Pada pandangan awak, apakah ciri-ciri yang diperlukan untuk mengisi jawatan sebagai Pegawai Keselamatan KP41?

Jawapan untuk soalan ini hanya akan korang perolehi dengan pembacaan secara menyeluruh. Jadi jangan malas mendapatkan maklumat lanjut berkenaan jawatan Pegawai Keselamatan KP41 ini. Baca dan catatkan apakah ciri calon yang sesuai bagi mengisi jawatan ini.

 • Apakah yang awak boleh sumbangkan sekiranya dilantik ke jawatan Pegawai Keselamatan KP41 ini?

Sekiranya bernasib baik dan korang diajukan dengan soalan ini. Maka, ini adalah soalan yang menjadi peluang terbaik kepada korang untuk menunjukkan kebolehan. Kaitkan pengalaman dan kemahiran korang kemudian sesuaikan dengan jawatan Pegawai Keselamatan KP41.

Korang perlu kreatif dalam menangani soalan temuduga ini. Penemuduga ingin mengetahui sejauh mana korang boleh berfungsi dan berguna sekiranya dilantik kelak. Jadi jangan sia-siakan soalan ini.

Nota: Contoh soalan temuduga Pegawai Keselamatan KP41 yang kami beri di bawah hanyalah sebagai rujukan sahaja. Tidak dijamin korang akan dapat soalan yang serupa.

 • Boleh perkenalkan diri awak.
 • Awak kerja mana sebelum ni?
 • Gaji bagus tu. Kenapa awak tak teruskan?
 • Apa kelebihan awak untuk diserap ke dalam jawatan Pegawai Keselamatan KP41 ni?
 • Apa tugas utama seorang Pegawai Keselamatan KP41?
 • Hmm.. Awak graduan Universiti X. Apa yang awak belajar di sana dan kaitannya dgn tugas sebagai Pegawai Keselamatan KP41?
 • Apa tema kemerdekaan tahun ini ya? Ingat tak?
 • Ingat kan Rukun negara? Boleh sebutkan rukun negara kelima?
 • Apa beza Raja dengan Agong?
 • Apa nama lama APM?
 • Awak tahu Akta Kawasan Larangan dan Tempat Larangan 1959 (Akta 298)?
 • Boleh awak beri contoh aset kerajaan dalam bentuk fizikal?
 • Awak pernah menjalani latihan atau kursus? Boleh senaraikan?
 • Dimana biasa latihan atau ceramah akan diadakan?
 • Dalam Belanjawan 2024, pada pendapat awak apakah rangsangan yang paling menarik? Kenapa?
 • Jawatan ni gaji dia kecik. Awak tak kisah ke?
 • Awak sanggup ke dihantar ke pedalaman Sabah Sarawak?
 • Awak boleh kerja berpasukan?
 • Biasa kerja ni lebih masa. Boleh ke?
 • Jelaskan peranan negara dalam NAM?
 • Ada apa-apa soalan?

Tapi sebaiknya cuba dapatkan jawapan bagi soalan contoh soalan temuduga Pegawai Keselamatan KP41 di atas. Manalah tahu kalau untung sabut, maka timbul la ia. Terapung-apung camtu. Kan..

Tapi apa yang paling korang perlukan sebenarnya ialah rujukan di bawah.

Untuk persediaan yang lebih rapi, terus dapatkan rujukan berikut..

Rujukan Temuduga Kerja Kerajaan

Dah bersedia untuk temuduga jawatan Pegawai Keselamatan KP41? Ianya adalah salah satu jawatan kerajaan. Rujukan persediaan yang paling tepat untuk temuduga kerja kerajaan adalah:

Rujukan contoh soalan temuduga SPA

Atau pun,

Bagi korang yang tengah berjimat, balance tinggal beberapa puluh saja lagi dalam akaun. Boleh dapatkan rujukan temuduga SPA (versi rahmah) ni. Harga memang murah tak boleh bawa bincang!

Kedua-dua rujukan temuduga yang dicadangkan ini adalah persediaan kerangka umum untuk semua jawatan kerja kerajaan. Walaupun ia tidak spesifik untuk satu-satu jawatan (tetapi amat sesuai sekali dimanfaatkan sebagai bacaan tambahan oleh calon temuduga Pegawai Keselamatan KP41).

Selain itu,

Korang juga boleh baca contoh soalan temuduga SPA yang sudah dikongsikan sebelum ini, post ini membincangkan beberapa contoh soalan dan jawapan temuduga SPA.

Tapi, Kenapa Saya Kena Dapatkan Rujukan Ni?

Ada lapan sebab utama kenapa korang kena dapatkan rujukan temuduga kerja kerajaan ini sekarang juga. Ada diterangkan di bawah. Nombor 3 tu paling penting!

1) Korang jadi insan mulia

Untuk makluman korang, sebahagian daripada hasil jualan rujukan contoh soalan temuduga SPA ini akan disalurkan ke dana atau tabung bantuan mangsa-mangsa banjir, gempa dan mangsa peperangan serta pelarian.

Disebabkan itu, even korang gagal sekalipun dalam temuduga Pegawai Keselamatan KP41 ni, korang tak gagal total. Sekurang-kurangnya korang berjaya membantu saudara-saudara kita yg sedang diuji oleh malapetaka dan musibah dan amat-amat memerlukan pertolongan korang pada saat ini.

2) Hati korang jadi riang ria

Nota ringkas & padat dlm rujukan contoh soalan temuduga kerajaan ni akan menjimatkan tenaga korang. Tak perlu berlari seantero Internet cari bahan utk menghadiri temuduga kerja kerajaan yg betul. Tak payah berjam-jam mengadap skrin. Mata tak letih. Pikiran pon tak kusut. Hati pon jadi riang ria di hari raya. Haha..

3) Korang dibimbing oleh panel penemuduga sendiri

Rujukan contoh soalan temuduga kerajaan ini ditulis oleh Puan Jud Jamil. Siapakah beliau?

Puan Jud telah berkhidmat sebagai Ketua Unit Sumber Manusia di salah sebuah agensi kerajaan sejak 8 tahun yang lalu. Beliau terlibat secara langsung dalam proses temuduga jawatan kosong serta kerap menjadi panel temuduga.

Korang rasa?

4) Lebih masa main PUBG

Korang jangan acah-acah tak bersalah. Korang kaki game kan? Takut masa bermain game korang terganggu? Boleh sgt. Korang grab jer rujukan contoh soalan temuduga SPA (sesuai dimanfaatkan oleh calon temuduga Pegawai Keselamatan KP41) ni. Pastu baca nota-nota tu. Habis ceta.

Tinggal tunggu masa exam je sampai. Sementara tu, ada lebih masa terluang utk layan PUBG, ML, COC dll..

5) Guna pengalaman 16 tahun kami sepenuhnya

Contoh soalan temuduga dan skema jawapan temuduga yg diberikan akan membiasakan korang dengan format sebenar temuduga kerajaan. Bukan soalan temuduga bocor. Bukan soalan temuduga ramalan. Bukan sama sekali. Tetapi jenis soalan yang hampir sama.

Korang pinjam dan guna semaksimumnya pengalaman kami selama 16 tahun (semenjak 2008) meneliti dan mengkaji soalan-soalan temuduga SPA.

6) Memudahkan hidup korang

Skema cara menjawab soalan temuduga dalam rujukan ini ada disediakan. Paling senang, korang hafal jer caranya. Tapi tgk nasib juga la. Kalau kebetulan soalan temuduga tu yang diajukan semasa iv nanti. Memang kacang gorang la kan..

7) Murah gila gais!

Rujukan contoh soalan temuduga SPA ni murah giler gais. Cuma RM40 sahaja. Apa yang korang boleh dapat dengan RM40 pada masa ini? Tiada apa sgt pun. Utk topup data sebulan pun hampir tak cukup, kalau kuat layan Youtube!

Oleh kerana betapa murahnya rujukan ni. Tiada apa yang korang akan rugi mendapatkannya. Ini akan menjimatkan duit korang. Simpan duit lebih tu buat kawin. Tak pon utk beli phone model baharu yang jadi idaman kalbu. Merecik hawau ko..

8) Lagi hawau..

Dan disebabkan kemurahan rujukan temuduga kerja kerajaan ni juga. Korang hanya perlu laburkan beberapa ringgit sahaja sebagai modal untuk meningkatkan peluang memperolehi masa depan yang bergemerlapan.

Kalau dapat kerja kelak, ratusan ribu pulangannya seumur hidup. Simpanan KWSP lagi la jangan cerita. Honda Civic yg ada lubang utk angin lalu kat tepi tu dah tentu dalam genggaman. Lagi la merecik! Peerrgh, inilah pelaburan terbaik yang pernah korang lakukan.

Sempat ke pos buku ni?

First of all, rujukan soalan temuduga Kerja Kerajaan ini BUKAN BUKU. Tiada pengeposan barang berlaku. Rujukan ini adalah eBook dalam versi download (format PDF).

Korang akan diberikan akses ke laman download untuk download semua komponen selepas bayaran diselesaikan.

Berapa lama leh dpt rujukan tu lepas bayar?

Klu korang guna billplz (FPX) / online banking, biasanya proses ni memakan masa di antara 1 – 2 jam shaja. Jadi tak perlu lagi berminggu tunggu Pos Laju atau Ninja Van datang ke rumah.

Cara ni lebih cepat utk korang mula prepare utk temuduga!

Korang patut miliki segera panduan persediaan temuduga yang cukup lengkap dan amat membantu dalam persediaan temuduga Kerja ini.

Sekali lagi dinyatakan, rujukan ini amat sesuai digunakan oleh calon temuduga Pegawai Keselamatan KP41. Malah boleh digunakan berulang kali untuk semua jenis temuduga di sektor awam.

Penutup

Kekosongan jawatan Arkitek Landskap J41 di Jabatan Landskap Negara sudah diiklankan. Dan kini panggilan ke temuduga Arkitek Landskap J41 sudah dikeluarkan kepada calon yang berjaya. Jika korang dapat panggilan temuduga ini, mohon dibaca info penting contoh soalan temuduga Arkitek Landskap J41 ni.

Adakah korang dah bersedia untuk menjawab soalan temuduga Penolong Pegawai Pembangunan Masyarakat S29? Masa dah tak panjang. Baca sini untuk persediaan akhir sebelum iv korang sampai..

Tengah fikir apa soalan temuduga untuk latihan industri yang akan ditanya kelak? Relaks, kali ni kita akan borak mengenai beberapa contoh soalan temuduga latihan industri yang sering ditanya..

Ahli Muzik B29, B31 dan B41 adalah jawatan yg ‘agak rare’ dan jarang dibuat pengambilan oleh SPA untuk penempatan di Kementerian Komunikasi Dan Digital. Jadi, soalan yg diajukan mmg agak pelik dan payah ditebak. Buat persediaan sebaiknya dan jangan lupa baca soalan temuduga Ahli Muzik B29, B31 dan B41 ini.

Kpd korang yg berjaya dipanggil ke stage temuduga untuk ambilan sebagai Pustakawan S41, dikatakan soalan temuduga ni merupakan antara yang agak ‘leceh’ nak dijawab. Baca contoh soalan temuduga lepas di contoh soalan temuduga Pustakawan S41 ni.

Kekosongan jawatan Pegawai Tadbir N41 di SPA Kedah sudah diiklankan. Panggilan interview Pegawai Tadbir N41 sudah dikeluarkan kepada calon yang melepasi saringan kelayakan. Jika korang dapat panggilan temuduga ini, mohon baca info-info penting contoh soalan temuduga Pegawai Tadbir N41 ni.

Korang kena panggil ke interview? Berdebar tak tu? Ok.. jom kita tengok apakah soalan-soalan yang biasa ditanya ketika interview?

Jabatan Arkib Negara sedang menapis calon yang sesuai dilantik ke jawatan Pegawai Arkib S41. Jika korang dapat panggilan tu, relaks dan baca info penting di contoh soalan temuduga Pegawai Arkib S41.

Semoga berjaya menjawab semua soalan temuduga Pegawai Keselamatan KP41 itu nanti dengan baik!

Leave a Comment

error: Content is protected !!