Soalan Temuduga Pegawai Teknologi Maklumat F41

Korang berjaya dipanggil ke sesi temuduga Pegawai Teknologi Maklumat Gred F41 pada 14 Disember 2021 – 04 Januari 2022 ini utk ambilan MAMPU? Tahniah2! Masalahnya kini ialah : sampai sekarang masih tak pasti apa nak prepare dan masih tercari-cari contoh soalan temuduga Pegawai Teknologi Maklumat F41 yg bagus?

Gagal dalam temuduga Pegawai Teknologi Maklumat F41 akan ‘memusnahkan’ peluang korang untuk dilantik ke jawatan tetap. Gagal temuduga Pegawai Teknologi Maklumat F41 ini juga akan ‘memusnahkan’ harapan korang untuk menjadi ‘Abg Pegawai Teknologi Maklumat’ yg hensem gila atau ‘Akak Pegawai Teknologi Maklumat’ yg manis menawan.

Sebelum itu, bagi korang yg dapat panggilan exam online (PSEE) Pegawai Teknologi Maklumat F41 ambilan Unit Pemodenan Tadbiran dan Perancangan Pengurusan Malaysia (MAMPU) pada 3 September 2021 ni. Bahan-bahan utk persediaan exam ini boleh korang baca di di contoh soalan peperiksaan Pegawai Teknologi Maklumat F41.

Kepada korang yg dapat panggilan ujian psikometrik Pegawai Teknologi Maklumat F41. Rezeki tu. Jangan sia-siakan peluang yg diberi. Buat persediaan sebaik mungkin! Bahan-bahan ulangkaji utk ujian psikometrik ni boleh diperolehi di contoh soalan ujian psikometrik Pegawai Teknologi Maklumat F41.

Soalan Temuduga Pegawai Teknologi Maklumat F41

Permohonan jawatan kosong Pegawai Teknologi Maklumat F41

Sekiranya korang ingin mengisi kekosongan jawatan Pegawai Teknologi Maklumat F41 secara rasmi di sektor awam, permohonan boleh dilakukan dengan mengisi borang SPA9 di Portal SPA. Permohonan jawatan kosong Pegawai Teknologi Maklumat F41 adalah terbuka sepanjang masa dan perlu dibuat secara atas talian atau secara maya atau online.

Tempoh sahlaku permohonanan

Suka diingatkan, tempoh sahlaku permohonan (termasuk jawatan Pegawai Teknologi Maklumat F41 ini) adalah satu (1) tahun. Korang dikehendaki mengisi semula atau mengemaskini permohonan SPA9 apabila tempoh sahlaku telah luput.

Semakan penjadualan temuduga Pegawai Teknologi Maklumat F41

MAKLUMAN TERKINI : SEMAKAN PENJADUALAN TEMU DUGA

PEGAWAI TEKNOLOGI MAKLUMAT GRED F41 DI UNIT PEMODENAN TADBIRAN DAN PERANCANGAN PENGURUSAN MALAYSIA (MAMPU)

TARIKH TEMU DUGA : 14 DISEMBER 2021 – 04 JANUARI 2022

Pautan Alternatif:

https://online.spa.gov.my/online/jadual-temuduga-pegawai-teknologi-maklumat-f41

Portal SPA :

http://www.spa.gov.my/web/guest/senarai-penjadualan-temu-duga

Persaingan jawatan Pegawai Teknologi Maklumat F41

Panggilan ke temuduga jawatan Pegawai Teknologi Maklumat F41 ini adalah ramai dan ini pasti mengundang persaingan yang tinggi. Kesilapan kecil semasa temuduga akan membawa padah!

Ini kerana, tidak lain, sesi temuduga Pegawai Teknologi Maklumat F41 lah yang akan menjadi medan pembuangan calon!

Jadi sekiranya korang calon yang dipanggil,

Berhati-hatilah dan persiapkan diri dengan kemahiran menghadapi temuduga Pegawai Teknologi Maklumat F41 yang mantap! – pesanan soalantemuduga.com

Kami tidak mahu, korang gagal padahal sudah pergi sejauh ini.

Sebelum ke contoh soalan temuduga Pegawai Teknologi Maklumat F41, sedikit pengenalan untuk jawatan ini.

Gaji Pegawai Teknologi Maklumat F41

Perjawatan Pegawai Teknologi Maklumat F41 adalah jawatan yang termasuk di dalam kumpulan Pengurusan dan profesional. Calon yang melepasi temuduga akan ditempatkan di MAMPU.

Gaji minimum RM2,315.00
Gaji maksimum RM9,618.00
Kenaikan Gaji TahunanRM225.00
Jadual Gaji Pegawai Teknologi Maklumat Gred F41

Gaji permulaan Pegawai Teknologi Maklumat F41 ialah RM2,315.00 (minimum).

Kadar gaji maksimum adalah RM9,618.00 (maksimum).

Sementara kadar KGT (kenaikan gaji tahunan) adalah sebanyak RM225.00.

Skop Kerja Pegawai Teknologi Maklumat F41

Korang mesti tahu deskripsi tugas seorang Pegawai Teknologi Maklumat F41. Jarang sekali soalan berkaitan bidang tugas tidak disoal dalam temuduga kerja kerajaan.

Apakah skop kerja / deskripsi tugas Pegawai Teknologi Maklumat F41?

Sila ingat skop kerja Pegawai Teknologi Maklumat F41 ini utk kegunaan semasa temuduga nanti:

Bertanggungjawab mengkaji dan menganalisis kemungkinan kesesuaian sistem komputer yang sedia ada dan seterusnya mereka bentuk, membangun, melaksana, menyelenggara serta kajian semula sistem pemprosesan data dan maklumat bersesuaian dengan kegunaan Jabatan.

Contoh Soalan Temuduga Pegawai Teknologi Maklumat F41 (berkaitan jabatan / kementerian)

Pada kebiasaannya, Pegawai Teknologi Maklumat F41 akan ditempatkan di :

 • Jabatan Perdana Menteri
 • MAMPU

Jadi korang kena study jabatan dan kementerian yg terlibat betui2.

Soalan mengenai MAMPU ini dijamin akan keluar. Cuma tak tahu la yang mana satu. Misalnya – apakah tugas seorang MAMPU terletak di bawah kelolaan jabatan apa?

Basically, kami nasihatkan calon untuk hafal maklumat seperti nama menteri, timbalan menteri, Ketua Pengarah, timbalan Ketua Pengarah, fungsi jabatan-jabatan, fungsi institut-institut, misi, visi dan lain-lain.

Contoh Soalan Bonus Temuduga Pegawai Teknologi Maklumat F41

 • Kenapa awak mohon jawatan Pegawai Teknologi Maklumat F41 ni?

Biasanya ini juga merupakan antara soalan yang sering diajukan.

Kami tidak boleh sediakan jawapan bagi pihak korang, kerana: lain calon, lain pula matlamat bagi pihak dirinya.

Sila baca semua yang korang mampu mengenai jawatan ini dan kementerian / jabatan terlibat. Kemudian buat rumusan dan kaitkan dengan penyertaan korang sebagai seorang Pegawai Teknologi Maklumat F41 yang berkaliber. – pesanan soalantemuduga.com

Contoh Soalan Temuduga Pegawai Teknologi Maklumat F41 (soalan Lazim Temuduga)

 • Sila ceritakan serba sedikit mengenai diri awak.

Percaya atau tidak, soalan asas ini adalah soalan paling popular di dalam mana-mana temuduga. Tidak kira untuk jawatan kerajaan mahupun swasta. Dan tak kira sama ada Temuduga Secara Online In Situ (TSOI) atau pun temuduga secara bersemuka (face to face).

Sediakan jawapan dalam bentuk kronologi hidup korang termasuklah pencapaian akademik dan pengalaman kerja (jika ada). – pesanan soalantemuduga.com

Tekankan aspek-aspek ini agar korang tampak sesuai untuk jawatan Pegawai Teknologi Maklumat F41. Cuma pastikan korang tak melalut. 2 minit adalah jangkamasa yang sesuai, lebih daripada itu akan membuat penemuduga bosan dan mulai hilang tumpuan terhadap korang.

 • Pada pandangan awak, apakah ciri-ciri yang diperlukan untuk mengisi jawatan sebagai Pegawai Teknologi Maklumat F41?

Jawapan untuk soalan ini hanya akan korang perolehi dengan pembacaan secara menyeluruh. Jadi jangan malas mendapatkan maklumat lanjut berkenaan jawatan ini. Baca dan catatkan apakah ciri calon yang sesuai bagi mengisi jawatan ini.

 • Apakah yang awak boleh sumbangkan sekiranya dilantik ke jawatan Pegawai Teknologi Maklumat F41 ini?

Sekiranya bernasib baik dan korang diajukan dengan soalan ini. Maka, ini adalah soalan yang menjadi peluang terbaik kepada korang untuk menunjukkan kebolehan. Kaitkan pengalaman dan kemahiran korang kemudian sesuaikan dengan jawatan Pegawai Teknologi Maklumat F41.

Korang perlu kreatif dalam soal ini. Penemuduga ingin mengetahui sejauh mana korang boleh berfungsi dan berguna sekiranya dilantik kelak. Jadi jangan sia-siakan soalan ini.

Contoh Soalan Temuduga Pegawai Teknologi Maklumat F41 (soalan popular)

Nota: contoh soalan temuduga Pegawai Teknologi Maklumat F41 yang kami beri di bawah hanyalah sebagai rujukan sahaja. Tidak dijamin korang akan dapat soalan yang serupa.

 • Sila kenalkan diri awak (korang digalakkan memperkenalkan diri dalam Bahasa Inggeris).
 • Keja kat mana sebelum ni?
 • Apa kelebihan awak untuk diserap ke dalam jawatan ni?
 • Apa tugas seorang Pegawai Teknologi Maklumat F41?
 • Awak graduan USM kan? Apa yang awak belajar di USM dan kaitannya dengan Pegawai Teknologi Maklumat F41?
 • Apa tema kemerdekaan tahun ini?
 • Ingat kan Rukun negara? Apa dia yg kedua?
 • Apa beza Sultan dengan Agong?
 • Berikan 3 peranan utama yg dimainkan oleh MAMPU.
 • Bagaimana kita boleh menjadi pakar runding dalam pengurusan organisasi dan teknologi maklumat dan komunikasi (ICT) perkhidmatan awam?
 • Nyatakan tiga jenis perisian utama komputer?
 • Apa unit atau ukuran terkecil bagi data komputer?
 • Apa pula unit data yg terbesar?
 • Apa fungsi utama sistem pengendalian?
 • Apa cadangan awak untuk menjadikan Malaysia lebih proaktif dalam NAM?
 • Jelaskan peranan negara dalam OIC?
 • Awak rasa ASEAN masih releven?

Sebaik-baiknya cuba dapatkan jawapan bagi soalan contoh soalan temuduga Pegawai Teknologi Maklumat F41 di atas. Manalah tahu kalau untung sabut, maka timbul la ia. Terapung-apung camtu. Kan..

Tapi apa yang paling korang perlukan sebenarnya ialah rujukan di bawah.

Untuk persediaan yang lebih rapi, terus dapatkan rujukan berikut.

Rujukan Temuduga Kerja Kerajaan

Dah bersedia untuk temuduga jawatan Pegawai Teknologi Maklumat F41? Ianya adalah salah satu jawatan kerajaan. Rujukan persediaan yang paling tepat untuk temuduga kerja kerajaan adalah:

Rujukan Contoh Soalan Temuduga Pegawai Teknologi Maklumat F41

Rujukan temuduga ini adalah persediaan kerangka umum untuk semua jawatan kerja kerajaan. Walaupun ia tidak spesifik untuk satu-satu jawatan (tetapi amat sesuai sekali dimanfaatkan oleh calon temuduga Pegawai Teknologi Maklumat F41.

Atau pun,

Korang juga boleh baca contoh soalan temuduga SPA yang sudah dikongsikan sebelum ini, post ini membincangkan beberapa contoh soalan dan jawapan temuduga SPA.

Atau pun,

Korang juga boleh baca tujuh (7) soalan temuduga kerja dan jawapan ni. Soalan temuduga yang lazim naik dlm temuduga. Hafal cara menjawab yg kami berikan di sana.

Tapi, Kenapa Saya Kena Dapatkan Rujukan Ni?

Ada lapan sebab utama kenapa korang kena dapatkan rujukan temuduga kerja kerajaan ini sekarang juga. Ada diterangkan di bawah. Nombor 3 tu paling penting!

1) Korang jadi insan mulia

Untuk makluman korang, sebahagian daripada hasil jualan rujukan contoh soalan temuduga SPA ini akan disalurkan ke dana atau tabung bantuan mangsa-mangsa banjir, gempa dan mangsa peperangan serta pelarian.

Disebabkan itu, even korang gagal sekalipun dalam temuduga Pegawai Teknologi Maklumat F41 ni, korang tak gagal total. Sekurang-kurangnya korang berjaya membantu saudara-saudara kita yg sedang diuji oleh malapetaka dan musibah dan amat-amat memerlukan pertolongan korang pada saat ini.

2) Hati korang jadi riang ria

Nota ringkas & padat dlm rujukan contoh soalan temuduga kerajaan ni akan menjimatkan tenaga korang. Tak perlu berlari seantero Internet cari bahan utk menghadiri temuduga kerja kerajaan yg betul. Tak payah berjam-jam mengadap skrin. Mata tak letih. Pikiran pon tak kusut. Hati pon jadi riang ria di hari raya. Haha..

3) Korang dibimbing oleh panel penemuduga sendiri

Rujukan contoh soalan temuduga kerajaan ini ditulis oleh Puan Jud Jamil. Siapakah beliau?

Puan Jud telah berkhidmat sebagai Ketua Unit Sumber Manusia di salah sebuah agensi kerajaan sejak 8 tahun yang lalu. Beliau terlibat secara langsung dalam proses temuduga jawatan kosong serta kerap menjadi panel temuduga.

Korang rasa?

4) Lebih masa main PUBG

Korang jangan acah-acah tak bersalah. Korang kaki game kan? Takut masa bermain game korang terganggu? Boleh sgt. Korang grab jer rujukan contoh soalan temuduga SPA (sesuai dimanfaatkan oleh calon temuduga Pegawai Teknologi Maklumat F41) ni. Pastu baca nota-nota tu. Habis ceta.

Tinggal tunggu masa exam je sampai. Sementara tu, ada lebih masa terluang utk layan PUBG, ML, COC dll..

5) Guna pengalaman 13 tahun kami sepenuhnya

Contoh soalan temuduga dan skema jawapan temuduga yg diberikan akan membiasakan korang dengan format sebenar temuduga kerajaan. Bukan soalan temuduga bocor. Bukan soalan temuduga ramalan. Bukan sama sekali. Tetapi jenis soalan yang hampir sama.

Korang pinjam dan guna semaksimumnya pengalaman kami selama 13 tahun (semenjak 2008) meneliti dan mengkaji soalan-soalan temuduga SPA.

6) Memudahkan hidup korang

Skema cara menjawab soalan temuduga dalam rujukan ini ada disediakan. Paling senang, korang hafal jer caranya. Tapi tgk nasib juga la. Kalau kebetulan soalan temuduga tu yang diajukan semasa iv nanti. Memang kacang gorang la kan..

7) Boleh simpan duit lebih (untuk kawin)

Rujukan contoh soalan temuduga SPA ni murah giler. Cuma RM30 sahaja. Apa yang korang boleh dapat dengan RM30 pada masa ini? Tiada apa sgt pun pada masa ini. Utk topup data sebulan pun hampir tak cukup, kalau kuat layan Youtube!

Oleh kerana betapa murahnya rujukan ni. Tiada apa yang korang akan rugi mendapatkannya. Ini akan menjimatkan duit korang. Simpan duit lebih tu buat kawin. Tak pon utk beli phone model baharu yang jadi idaman kalbu. Merecik hawau ko..

8) Lagi Hawau..

Dan disebabkan kemurahan rujukan temuduga kerja kerajaan ni juga. Korang hanya perlu laburkan beberapa ringgit sahaja sebagai modal untuk meningkatkan peluang memperolehi masa depan yang bergemerlapan.

Kalau dapat kerja kelak, ratusan ribu pulangannya seumur hidup. Simpanan KWSP lagi la jangan cerita. Honda Civic yg ada lubang utk angin lalu kat tepi tu dah tentu dalam genggaman. Lagi la merecik! Peerrgh, inilah pelaburan terbaik yang pernah korang lakukan.

Sempat ke pos buku ni?

First of all, rujukan soalan temuduga Kerja Kerajaan ini BUKAN BUKU. Tiada pengeposan barang yg akan berlaku. Rujukan ini adalah eBook dalam versi download (format PDF).

Korang akan diberikan akses ke laman download untuk memuaturun kesemua komponen rujukan selepas bayaran diselesaikan.

Berapa lama leh dpt rujukan ni lepas bayar?

Klu korang guna billplz (FPX) / online banking, biasanya proses ni memakan masa di antara 1 – 2 jam shaja. Jadi tak perlu lagi berminggu tunggu Pos Laju atau J&T datang ke rumah.

Cara ni lebih cepat utk korang mula perpare temuduga!

Korang patut miliki segera panduan persediaan temuduga yang cukup lengkap dan amat membantu dalam persediaan temuduga Kerja ini.

Sekali lagi dinyatakan, rujukan ini amat sesuai digunakan oleh calon temuduga Pegawai Teknologi Maklumat F41. Malah boleh digunakan berulang kali untuk semua jenis temuduga di sektor awam.

Penutup

Jabatan Perhutanan melalui SPA telah selesai menapis calon yg sesuai utk jawatan Penolong Pemelihara Hutan G29 dalam exam PSEE baru-baru ini. Dan panggilan ke sesi temuduga kepada calon yang berjaya telah dikeluarkan. Jika korang dapat panggilan ni, baca info penting contoh soalan temuduga Penolong Pemelihara Hutan G29.

Kekosongan jawatan Pegawai Pembangunan Masyarakat S41 di Kementerian Perpaduan Negara sudah diiklankan. Dan kini untuk sesi panggilan temuduga Pegawai Pembangunan Masyarakat S41 kepada calon yang berjaya telah dikeluarkan. Jika korang dapat panggilan temuduga ini, mohon dibaca info penting contoh soalan temuduga Pegawai Pembangunan Masyarakat S41 ni.

Kementerian Kesihatan Malaysia sedang menantikan kehadiran bakal Pegawai Psikologi S41 (Kaunseling) yang akan menyertai mereka. Tapisan terakhir akan berlangsung tidak lama lagi. Tapisan itu adalah stage temuduga yg digeruni ramai calon. Sila baca contoh soalan temuduga Pegawai Psikologi S41 (Kaunseling) ni utk persediaan awal.

Kementerian Komunikasi Dan Multimedia Malaysia telah mengeluarkan iklan kekosongan jawatan bagi Pereka B19. Proses pengambilan sedang giat dijalankan. Kepada korang yang dipanggil ke stage temuduga, buat bebaik. Di samping itu, korang boleh rujuk contoh soalan temuduga Pereka B19 ni.

Penolong Penguasa Imigresen KP29 adalah jawatan yg ‘rare’ dan agak jarang dibuat pengambilan JIM. Mungkin ini peluang baik korang. Buat persediaan sebaiknya dan jangan lupa baca soalan temuduga Penolong Penguasa Imigresen KP29 ini.

Kpd korang yg berjaya dipanggil ke stage temuduga Penguasa Imigresen KP41, dikatakan soalan temuduga N29 ni merupakan antara yang agak ‘rumit’ nak dijawab. Baca contoh soalan temuduga N29 lepas di soalan temuduga Penguasa Imigresen KP41 ni.

Calon yang berjaya dipanggil ke stage temuduga Penolong Pegawai Laut A29 dah diemelkan jadual dan alamat lokasi temuduga. Utk persediaan yang lebih mapan lagi, sila baca soalan temuduga Penolong Pegawai Laut A29 ini.

Panggilan temuduga utk jawatan Pegawai Khidmat Pelanggan N19 telah dikeluarkan. Sekiranya korang juga dipanggil, ahamdulillah. Bukan mudah nak dapat panggilan temuduga sekarang ni tau. Baca contoh soalan temuduga Pegawai Khidmat Pelanggan N19 ni untuk menambahbaik persediaan temuduga korang.

Calon Penolong Juruaudit W29 untuk ditempatkan di Jabatan Audit Negara sedang melalui proses penapisan pada ketika ini. Seterusnya, fasa terakhir akan dijalani. Fasa yang membimbangkan ramai yakni temuduga.Utk persediaan, baca contoh soalan temuduga Penolong Juruaudit W29.

Semoga berjaya menjawab semua soalan temuduga Pegawai Teknologi Maklumat F41 itu nanti!

Leave a Comment

error: Content is protected !!